εργατικο ατυχημα
και την κυρία Κεραμέως

Για δεκάδες εργατικά ατυχήματα, νεκρούς και ανυπαρξία ελέγχων, εντατικοποίηση, ανασφάλεια κάνει λόγο η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως αναφέρει, σύμφωνα με καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου: «Τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα σε όλη την Κρήτη κατά τη διάρκεια του 2022, κατέγραψαν ραγδαία αύξηση. Αρκετοί εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σοβαρά ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που έχασαν την ζωή τους στις επιχειρήσεις που δούλευαν, στην Κρήτη έχουμε περίπου 14 δυστυχήματα ενώ στο Ηράκλειο θρηνήσαμε τέσσερις νεκρούς».

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στα αδήλωτα εργατικά ατυχήματα, που πολλές φορές καλύπτονται στην κατηγορία των τροχαίων ή άλλων ατυχημάτων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «η πολιτική της κυβέρνησης στέλνει το λάθος σήμα στους εργοδότες και έχει δώσει το πράσινο φως στην ασυδοσία. Η έννοια του ιατρού εργασίας, του ελεγκτή και του υπευθύνου ασφαλείας είναι κενό γράμμα. Αυτές οι πολιτικές της κυβέρνησης λειτουργούν ως επιταχυντής των ατυχημάτων, διαμορφώνοντας συνθήκες οι οποίες οδηγούν στην αύξησή τους.

Όπως οι δύο πρόσθετες ώρες εργασίας στο οκτάωρο με τον νόμο Χατζηδάκη γίνονται δέκα, χωρίς να είναι υπερωρίες. Δεν είναι τυχαίο, παρατήρησε ο βουλευτής, ότι τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα γίνονται τις τελευταίες ώρες της εργασίας, που οι εργαζόμενοι είναι κουρασμένοι.

Απέναντι στην πλήρη απορρύθμιση που νομοθέτησε η κυβέρνηση της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, βασίζει την πρότασή του στη δημιουργία ενός πλαισίου που θα παρέχει ασφάλεια στους εργαζόμενους και θα καταπολεμήσει την ανεργία δημιουργώντας θέσεις με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές συνθήκες.

Έτσι, εκτός από την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνει ένα συνολικό και ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την προστασία της εργασίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση των ανισοτήτων».

Μεταξύ άλλων η προγραμματική πρόταση – δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προβλέπει:

Αύξηση του κατώτατου μισθού.

Δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα ενισχύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Αναβάθμιση και ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Στόχος: ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία.

Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων.

Μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών με ταυτόχρονη αύξηση της προσαύξησης του ωρομισθίου τους.

Στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας με ίσα δικαιώματα όσον αφορά στους μισθούς και την εργασιακή τους εξέλιξη.

Αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

Καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, δημιουργία ειδικού φορέα για την ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου και ισοτιμία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Ριζικές τομές για τους εργαζόμενους σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης (εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με καταχρηστικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου).

Αναχαίτιση της ανεργίας και του brain drain.