Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σισαμάκης
Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σισαμάκης

Μια θέση ανάμεσα στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030 διεκδικεί το Ηράκλειο, συμμετέχοντας στο σύγχρονο αυτό εγχείρημα που στοχεύει στη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αναμένεται να λειτουργήσει ως μαγνήτης στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων.

Ήδη η Λότζια ετοιμάζει τον φάκελο συμμετοχής της, καθώς η προθεσμία λήγει στις 31-1-22 και ο Δήμος θα συμμετέχει με αξιώσεις, όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Γ. Σισαμάκης, προκειμένου το Ηράκλειο να γίνει πρωταγωνιστής στη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.  Ο ίδιος εξηγεί ότι «το Ηράκλειο επιδιώκει να προετοιμαστεί έγκαιρα και με σχέδιο για το σήμερα και το αύριο.

Για να γίνει πραγματικότητα ο ολικός μετασχηματισμός του σε μια σύγχρονη, βιώσιμη, ανθεκτική, συμπεριληπτική και συμμετοχική πόλη. Ενεργοποιώντας ψηφιακά και πράσινα εργαλεία που θα αναβαθμίσουν το φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, θα βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα και του νερού, θα διαμορφώσουν νέους χώρους-«ανάσα» για τους κατοίκους και του επισκέπτες, θα «καθαρίσουν» την ενέργεια που χρησιμοποιείται και θα την καταστήσουν φθηνότερη».

Όπως ο ίδιος περιγράφει, «η μετάβαση στη νέα εποχή δεν είναι μια «απλή» διαδικασία. Όμως είναι απαραίτητη και εφικτή. Με το συντονισμό των τοπικών αρχών και φορέων, την ενεργό συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών και με ένα σχέδιο για απτά οφέλη για όλους -περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά και εργασιακά.

Σχέδιο που θα κινητοποιήσει σημαντικούς αναπτυξιακούς πόρους». Ο αντιδήμαρχος εξηγεί ότι οι πόλεις που θα καταφέρουν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα θα έχουν απόλυτο προβάδισμα στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Επομένως η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα εξασφαλίσει σημαντικούς αναπτυξιακούς πόρους για την πόλη του Ηρακλείου αυξάνοντας τις ευκαιρίες για βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη και για μια μακροχρόνια ανθεκτική και δίκαιη τοπική οικονομία.

Επιπρόσθετα, η συμπερίληψη της πόλης του Ηρακλείου στις 100 κλιματικά ουδέτερες ευρωπαϊκές πόλεις θα δημιουργήσει μια νέα ταυτότητα για την πόλη, ελκυστική για τους ευαισθητοποιημένους περιβαλλοντικά ευρωπαίους πολίτες, τους δυνητικούς επισκέπτες και τουρίστες, αλλά και για περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους επενδυτές από το εξωτερικό ή και ψηφιακούς νομάδες με άμεσα οφέλη στην τοπική οικονομία.

Το νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα θέσουν σε εφαρμογή οι 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τους ίδιους τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς ώστε να ανταποκρίνεται στις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες και να χαίρει ευρείας συναίνεσης.

Η μακροχρόνια διαδικασία μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα θα δρομολογήσει ριζικές αλλαγές και τομές σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πόλης.

Άρα η συμβολή των κατοίκων του Ηρακλείου, υπό τις διάφορες ιδιότητες τους -ως πολίτες, χρήστες δημόσιων υπηρεσιών, εργαζόμενοι, καταναλωτές, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες κτηρίων και μεταφορικών μέσων, μέλη κοινωνικών φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων- είναι απολύτως κρίσιμη και καθοριστική για την ομαλή και έγκαιρη υλοποίηση όλων των απαιτούμενων αλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.