Δε σταματάει να δέχεται… χαστούκια! Είναι μία γενιά που έχει γονατίσει από διαρκείς κρίσεις, η αρχή έγινε με την οικονομική, ακολούθησε η πανδημία που έχει δώσει ξανά ένα πλήγμα στην οικονομία της χώρας και όχι μόνο.
Η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει έναν εξωστρεφή κύκλο σεμιναρίων με τίτλο: « Η νέα γενιά στην εποχή των διαδοχικών κρίσεων», ο οποίος δεν απευθύνεται μόνο στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία.
Η πρώτη συνάντηση του κύκλου σεμιναρίων με τίτλο: «Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού στην ψυχική υγεία και τις διαπροσωπικές σχέσεις των νέων: Επισκόπηση εμπειρικών ερευνών» θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα. Εισηγητής θα είναι ο Στέφανος Μαστροθεόδωρος, PhD, επίκουρος καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, μεταδιδακτορικός ερευνητής, Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, Ολλανδία, και σχολιαστής ο Άγγελος Κρυπωτός, PhD, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, Ολλανδία.
Ο κοσμήτορας της Σχολής, καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας Γεώργιος Παναγής αναφέρει στην «Π» πως η σχολή κάθε εξάμηνο οργανώνει έναν κύκλο σεμιναρίων με συγκεκριμένη θεματική, το τρέχον εξάμηνο τα σεμινάρια αφορούν στις διαδοχικές κρίσεις που έχει βιώσει αυτή η γενιά.
Ο καθηγητής τονίζει πως πρόκειται για μία γενιά που έχει ζήσει δύο διαδοχικές κρίσεις, η μία ήταν η οικονομική, η οποία δεν έχει τελειώσει, τα απόνερα, οι επιπτώσεις της είναι εδώ. Η υγειονομική κρίση που περνάμε λόγω κοροναϊού συνδέεται με μια νέα οικονομική κρίση.
Εξαιτίας της πανδημίας έχουμε κοσμογονικές αλλαγές στην εργασία, την καθημερινότητα, τον τρόπο ζωής μας. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα για όλους μας, περισσότερο για τη νέα γενιά.
Ο κοσμήτορας της Σχολής τονίζει πως οι νέοι σήμερα βιώνουν ματαιώσεις, η θέση τους είναι δυσχερής, αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες, αισθάνονται ότι είναι ανήμποροι, δε βλέπουν ελπίδα στο μέλλον τους. Από αυτές τις συνθήκες έχει επηρεαστεί και η ψυχική μας υγεία, είναι κάτι που το αντιλαμβανόμαστε στην κοινωνία, τα σχολεία, έχουν αλλάξει οι διαπροσωπικές μας σχέσεις. «Διαμορφώνεται μία κατάσταση διαφορετική από την κατάσταση που βιώναμε πριν από 15 χρόνια», περιγράφει ο κ. Παναγής.
Μέσα από τον κύκλο σεμιναρίων, η Σχολή προσπαθεί να αναδείξει τα πολλαπλά επίπεδα της τρέχουσας κρίσης, όλες τις διαστάσεις της.
Μία γενιά, πολλές οι κρίσεις
Όπως εξηγούν οι διοργανωτές των σεμιναρίων, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαπενταετίας, οι δύο μεγάλες διεθνείς κρίσεις, πρώτα η οικονομική και στη συνέχεια η υγειονομική, επέφεραν ριζικές αλλαγές στη ζωή των σύγχρονων κοινωνιών. Ιδίως για τη νέα γενιά, η προσαρμογή στις νέες, αντικειμενικά δυσμενέστερες, συνθήκες συνοδεύθηκε από ματαιώσεις, αγωνιώδη ερωτήματα για το παρόν, αλλά και την υπονόμευση του σύμφυτου με τη νεότητα, αισθήματος ελπίδας για το μέλλον. Το πρόσφατο σοκ για τους νέους ανθρώπους προήλθε αναμφίβολα από τις συνέπειες της πανδημίας, δεδομένου ότι ο παρατεταμένος εγκλεισμός φαίνεται ότι αφήνει το έντονο αποτύπωμά του τόσο στην ψυχική υγεία όσο και στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Πέρα, όμως, από τις αλλαγές στο στενό περιβάλλον των νέων, οι διαδοχικές κρίσεις προκάλεσαν και γενικότερες ανακατατάξεις στα πεδία της οικονομίας, της αγοράς εργασίας και της πολιτικής. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, που μπορούσαν σχετικά εύκολα να βρουν μια σταθερή θέση εργασίας, οι σημερινοί νέοι βιώνουν το φαινόμενο της περιστρεφόμενης πόρτας, δηλαδή της διαρκούς μετάβασης από την ανεργία στην επισφαλή εργασία και αντιστρόφως.
Υπό το βάρος, λοιπόν, της γενικευμένης ανασφάλειας που βιώνει η νέα γενιά, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί τυχαίο ότι τηρεί μια στάση αμφισβήτησης των κοινωνικών, αλλά και των πολιτικών θεσμών. Χωρίς να στρέφουν την πλάτη στα κοινά, οι νέοι άνθρωποι υιοθετούν νέα πρότυπα πολιτικής συμμετοχής, τα οποία σε μεγάλο βαθμό συνδέονται με την ψηφιακή τεχνολογία και διατυπώνουν καινούρια αιτήματα.
Η διαμόρφωση αυτής της νέας πραγματικότητας επηρεάζει ασφαλώς και τον ερευνητικό προσανατολισμό της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, κατά την οποία η κοινωνία βιώνει με φόβο το παρόν και σκέπτεται με αγωνία το μέλλον, τα πορίσματα των επιστημονικών μελετών δεν αρκεί να συζητούνται μόνο μεταξύ των ειδικών. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει έναν εξωστρεφή κύκλο σεμιναρίων, ο οποίος θα έχει ως σκοπό να προσεγγίσει με διεπιστημονικό τρόπο τις επιπτώσεις των διαδοχικών κρίσεων στη ζωή των νέων ανθρώπων.
Οι σχετικές συζητήσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και από άλλα ΑΕΙ, δεν απευθύνονται μόνο στα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, διδακτικό προσωπικό, φοιτήτριες και φοιτητές, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Για το πρόγραμμα του σεμιναρίου μπορεί να δει κανείς εδώ:
http://www.soc.uoc.gr/el/page/13108/diepistimoniko-seminario-tis-sxolis-koinwnikwn-epistimwn.
Η διαδικτυακή παρακολούθηση του διεπιστημονικού σεμιναρίου είναι δυνατή μέσω του συνδέσμου zoom:
https://zoom.us/j/96890607119?pwd=c0tiNlpWQTdVNHFSVjg4OCt6bmhBdz09
MeetingID: 968 9060 7119
Passcode: 328130
Η σελίδα του σεμιναρίου στο Facebook είναι: www.shorturl.at/dgCDW
Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι δωρεάν.
Την επιτροπή του διεπιστημονικού σεμιναρίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών αποτελούν οι Αλέξανδρος Κεσσόπουλος (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης), Θεανώ Κοκκινάκη (Τμήμα Ψυχολογίας), Βαγγέλης Νικολαϊδης (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών) και Αθηνά Σκουλαρίκη (Τμήμα Κοινωνιολογίας).