τρένο

Μια σημαντική συζήτηση αναφορικά με την αναγκαιότητα ή όχι δημιουργίας ενός μέσου σταθερής τροχιάς που θα συνδέει το Ηράκλειο με το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, άνοιξε με αφορμή την ημερίδα «Μέσα σταθερής τροχιάς στην Κρήτη. Θέσεις  – Αντιθέσεις – Συγκλίσεις» που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Η Ημερίδα διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, τον Δήμο Ηρακλείου και τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Στη διάρκεια της ημερίδας, με όποιες αντεγκλήσεις υπήρξαν, συμφωνήθηκε πως για να αποφασιστεί ή όχι η αναγκαιότητα του μέσου σταθερής τροχιάς, ασφαλώς χρειάζεται μια μελέτη βιωσιμότητας, όπως επίσης χρειάζονται και σχετικές μελέτες για την τοποθέτηση σταθμών και μηχανοστασίων. Την ίδια ώρα ωστόσο, άνοιξε κι ένας δεύτερος διάλογος αναφορικά με το ποια μελέτη βιωσιμότητας εφαρμόζεται για το νέο διεθνές αεροδρόμιο και για το αν οι συνδέσεις που προβλέπονται συνάδουν με τη λειτουργία του νέου έργου.

Στο πλαίσιο της ημερίδας ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Θάνος Βλαστός υποστήριξε μεταξύ άλλων πως το να δημιουργηθεί ένα μέσο σταθερής τροχιάς για ολόκληρη την Κρήτη θεωρείται σχεδόν επιβεβλημένο, για να μπορέσει το νησί να κοιτάξει στα μάτια το μέλλον.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ευθύμης Μπακογιάννης υποστήριξε πως ειδικά για τη σύνδεση με το Καστέλι και το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο θα πρέπει να γίνει μια μελέτη βιωσιμότητας, ούτως ώστε να εξεταστεί αν κι εφόσον ένα τέτοιο έργο είναι οικονομικά και τεχνικά βιώσιμο. Την ίδια στιγμή ωστόσο, δεν έγινε καμία αναφορά στο τι περιλαμβάνει και αν υπάρχει ασφαλώς, η μελέτη βιωσιμότητας για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο, αυτό κάθε αυτό.

Οι παραβρισκόμενοι βουλευτές επίσης στη διάρκεια της παρουσίασης υπεραμύνθηκαν της δημιουργίας ενός μέσου σταθερής τροχιάς για την περιοχή, με την επισήμανση ωστόσο πως πρέπει να προηγηθούν μια σειρά από μελέτες.  Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν κατά τη διάρκεια της ημερίδας στην έλλειψη επικαιροποιημένων στοιχείων για τους δυνητικούς φόρτους, τις δυνητικές μετακινήσεις και άρα τις οιωνοί αποσβέσεις ενός τέτοιου έργου, καθώς καμία έγκυρη και επικαιροποιημένη μελέτη βιωσιμότητας και σκοπιμότητας δεν έχει γίνει, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Αναφορά έγινε επίσης και στο γεγονός πως το μεγαλύτερο κόστος για ένα τέτοιο έργο θα αφορά τις απαλλοτριώσεις αφενός, αλλά και την εξεύρεση ικανών εκτάσεων εντός οικισμών, προκειμένου για να δημιουργηθούν μηχανοστάσια και σταθμοί. Σκεπτικισμός υπήρξε επίσης και αναφορικά με το αν οι όγκοι και οι επιβάτες που προβλέπονται για το νέο διεθνές αεροδρόμιο είναι εξασφαλισμένοι, με την επισήμανση ότι ούτως ή άλλως ένα έργο όπως το τρένο δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη μελέτη.