Σχολικές καθαρίστριες

Για μια ακόμα φορά το υπουργείο ακρωτηριάζει τις ανάγκες καθαριότητας των σχολικών συγκροτημάτων, εξωθώντας ουσιαστικά τους Δήμους να καλύψουν τα κενά από χρήματα των δημοτών, ενώ την ίδια στιγμή βάζει πλαφόν και στις προσλήψεις, στερώντας τους τη δυνατότητα ενός οργανωμένου προγραμματισμού.

Στη Λότζια, η δημοτική Αρχή θα κληθεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει από το υστέρημα των δημοτών, ένα ποσό που ξεπερνά τις 900 χιλιάδες ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων. Σε έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να προσληφθούν 186 καθαρίστριες με πλήρη απασχόληση 1209 ώρες εργασίας ημερησίως και 36 καθαρίστριες με μερική απασχόληση τριών ωρών με 108 ωρών ημερησίως αφού η πρόταση του υπουργείου να προσληφθούν 263 άτομα τρίωρης απασχόλησης δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν για την καθαριότητα των σχολικών συγκροτημάτων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Δήμος φέτος θα επιβαρυνθεί με 968.070 ευρώ για να καλύψει το επιπλέον προσωπικό που έχει ανάγκη. Με ανακοίνωση της η «Λαϊκή Συσπείρωση», τονίζει μεταξύ άλλων ότι «για άλλη μία χρονιά αυτό το σημαντικό έργο της υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών, η κυβέρνηση απαιτεί και οι δημοτικές αρχές αδιαμαρτύρητα δέχονται να το αναλάβουν εργαζόμενες/νοι με το απαράδεκτο καθεστώς της σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, όπου κυριαρχεί, εκτός τις εξευτελιστικές αμοιβές, η ανασφάλεια για το αύριο, ο εργασιακός μεσαίωνας και οι μειωμένες ώρες εργασίας, αφού ο νόμος 4713/2020 ουσιαστικά ενταφιάζει τη δυνατότητα για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Σύμφωνα με την απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, για το δήμο μας προβλέπεται ως μέγιστος αριθμός ωρών ημερήσιας απασχόλησης στον καθαρισμό των σχολείων 788 ώρες. Για τόσες μόνο θα καλύψει τις πληρωμές η κυβέρνηση. Για την κάλυψη των επιπλέον αναγκών, το κόστος το επιφορτίζεται ο δήμος, οι δημότες δηλαδή.

Οι πραγματικές ανάγκες όμως στο δήμο, όπως δείχνουν τα στοιχεία όλων των τελευταίων χρόνων και όπως βεβαιώνει η αρμόδια υπηρεσία, απαιτούν 1.317 ώρες. Με βάση επομένως την κυβερνητική λογική, οι δημότες πρέπει να επιφορτιστούν μια επιπλέον δαπάνη του ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000 ευρώ) το έτος. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι με τον όρο “νομιμότητα” εννοούν την επιβολή καθαρού εκβιασμού. Γι’ αυτό ζητήσαμε να ληφθεί ως απόφαση του Δ.Σ. και να κοινοποιηθεί στην Κυβέρνηση το παρακάτω: «Ζητάμε από την κυβέρνηση την έγκριση και χρηματοδότηση για την πρόσληψη του αντικειμενικά αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων, με πλήρες ωράριο.

Είναι απαράδεκτο να επιφορτίζεται ο Δημοτικός Προϋπολογισμός με δαπάνη ενός εκατομμυρίου ευρώ το χρόνο αφαιρώντας τα από την κάλυψη άλλων αναγκών επειδή αυθαίρετα και ετσιθελικά αποφάσισε ο υπουργός και η κυβέρνηση. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, επιτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την υγεία και την ποιότητα ζωής των παιδιών μας στα Σχολεία τους. Χρόνια εργάζονται καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου, μέσω των Σχολικών Επιτροπών και η απαίτησή μας είναι η μονιμοποίηση στις θέσεις εργασίας τους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και στα Περιφερειακά  και στα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά κυρίως  στους καθημερινούς αγώνες και διεκδικήσεις των εργαζομένων, είναι μπροστά και υπερασπίζονται με κάθε τρόπο τα δίκια τους, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που μας καταδικάζει σε μια συνεχή βαρβαρότητα για τα συμφέροντα των λίγων.

Αυτό πρέπει να είναι και το κριτήριο ψήφου στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη. Για περισσότερους συμβούλους, στήριγμα στον αγώνα του λαού, κόντρα στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο και την εκάστοτε αντιλαϊκή κυβέρνηση που υποχρηματοδοτεί τους δήμους».