καταστροφή σταφυλιών

Κάτω από το φράγμα των 5.000 τόνων αναμένεται να κατρακυλήσει η εξαγωγή των σταφυλιών, μετά την επέλαση του καύσωνα που δημιούργησε συνθήκες κόλασης και «έκαψε» κυριολεκτικά και μεταφορικά την φετινή παραγωγή με βάση τις εκτιμήσεις της Οργάνωσης Αμπελουργών Κρήτης.

Η αποτίμηση των ζημιών όπως έγινε από την οργάνωση ανέδειξε όλο το εύρος της καταστροφής, που κλιμακώνεται ανάλογα με τη γεωγραφική θέση των αμπελιών και τις ειδικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν σε κάθε περιοχή. Όπως εξηγεί με δηλώσεις του στην «Π» ο  πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, δυστυχώς τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ χειρότερα από όσο αρχικά είχε διαφανεί ακριβώς επειδή αυτής της μορφής οι καταστροφές, δεν εμφανίζονται εξ αρχής αλλά εκδηλώνονται προοπτικά.

Θλίψη από τις καταστροφές του καύσωνα
Θλίψη από τις καταστροφές του καύσωνα

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι ζημιές υπάρχουν και στο επιτραπέζιο και στα οινοστάφυλα και στα σταφιδάμπελα. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι ακόμα και αν οι καιρικές συνθήκες δεν προκαλέσουν ολική καταστροφή σε ένα αμπέλι, αλλά «χτυπηθούν» τμήματα του αυτό θεωρείται σοβαρή απώλεια διότι το σταφύλι χάνει την εμπορικότητα του και δεν μπορεί να απορροφηθεί από την αγορά.

Σε κάθε περίπτωση οι καταστροφές που έχουν σημειωθεί στους κρητικούς αμπελώνες θα φανεί από τους ελέγχους που θα ακολουθήσουν από κλιμάκια του ΕΛΓΑ τα οποία από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν ελέγχους σε διάφορα σημεία της υπαίθρου και θα προσεγγίσουν εξατομικευμένα τα μεγέθη της καταστροφής τα οποία λόγω της φύσης του προβλήματος δεν μπορεί να τα προσεγγίσει κάποιος με οριζόντιο τρόπο.

Αυτό που είναι σαφές σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι σε κάποιες περιοχές που είναι βυθισμένες σε χαμηλό υψόμετρο ή έχουν έντονες κλίσεις, οι κλιματολογικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια του καύσωνα ήταν κυριολεκτικά αφόρητες, με αποτέλεσμα στα αμπέλια να καταγράφονται μεγάλες καταστροφές.

Αρα το σημείο που βρίσκεται η κάθε καλλιέργεια, το τοπικό μικροκλίμα που δημιουργήθηκε με τις υψηλές θερμοκρασίες, ο καυτος αέρας, ή η έλλειψη νερού, ήταν παράγοντες που αλληλοεπίδρασαν στην κατάσταση του σταφυλιού.

Συναντήσεις

Ο ίδιος σημειώνει ότι για το όλο θέμα θα έχει σήμερα συνάντηση με την ηγεσία και τους υπαλλήλους του τοπικού ΕΛΓΑ, θα συναντηθεί για το μείζον αυτό θέμα ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών, ο οποίος αμέσως μετά αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον περιφερειάρχη κ. Στ. Αρναουτάκη για το ίδιο θέμα.

Όπως είναι γνωστό ήδη η Ένωση Ηρακλείου στην ευρεία σύσκεψη που οργάνωσε την Παρασκευή, προκειμένου να αποτιμηθούν οι καταστροφές του σταφυλιού, έχει αποφασίσει να συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να ανοίξει όλη η βεντάλια των θεμάτων της φετινής οινοποιητικής περιόδου. Ωστόσο, στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να τεθεί η αγωνία  των παραγωγών που έχει φτάσει στα ύψη, καθώς είναι βαρύτατο το πλήγμα που έχουν υποστεί τα σταφύλια τα οποία έχουν αφυδατωθεί και έχουν μαραθεί δεν είναι εμπορεύσιμα.

Ειδικότερα στο πλαίσιο της συνάντησης με τον αρμόδιο υπουργό θα είναι οι μεγάλες ζημίες που υπέστησαν τα σταφύλια από τις ακραίες συνθήκες και τις  υψηλές θερμοκρασίες που συνεχίζονται. Επίσης, θα συζητηθεί η ανάγκη αποσυμφόρησης των δεξαμενών οινοποίησης των Συνεταιριστικών Οργανώσεων κ.α. με ένταξη στο πρόγραμμα απόσταξης κρίσης για το οποίο η χρηματοδότηση αποδείχθηκε ανεπαρκής. Τέλος, θα ζητηθεί η άμεση απορρόφηση των ποσοτήτων σταφίδας σουλτανίνας που έμειναν αδιάθετες από  την περσινή παραγωγή.

ΠΡΙΑΜΟΣ ΓΕΡΩΝΥΜΑΚΗΣ

Παράλληλα με όλα αυτά ο κ. Ιερωνυμάκης σημειώνει ότι θα πρέπει να ανοίξει με την ηγεσία του ΕΛΓΑ, ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο και συγκεκριμένα αυτό που αφορά την προστασία των ελαιοπαραγωγών οι οποίοι θα πρέπει να καλύπτονται όχι μόνο για τα προβλήματα που ανακύπτουν την περίοδο της καρπόδεσης αλλά και της ανθοφορίας της ελιάς. Ο ίδιος εξηγεί ότι υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο είναι η ώρα να ανοίξει, ώστε  τα ασφαλιζόμενα αίτια να καλύπτουν και αυτές τις περιπτώσεις.

Η εξέλιξη αυτή είναι κομβική διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η κλιματική αλλαγή και πώς επιδρά στην αγροτική παραγωγή, η οποία είναι απολύτως εκτεθειμένη στα προβλήματα αυτά.

Αναφερόμενος στον αντίλογο που διατυπώνεται σε σχέση με το οικονομικό κόστος που καλείται να επωμιστεί ο ΕΛΓΑ και τις δυνατότητες του να ανταποκριθεί σε αυτό ο κ. Ιερωνυμάκης τονίζει με νόημα ότι σήμερα το ελληνικό κράτος χρωστάει στον ΕΛΓΑ 400 εκ ευρώ, τα οποία εφόσον διατεθούν θα μπορούν να αντιμετωπισθούν όλα τα ανοικτά οικονομικά ζητήματα που υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση όμως τα ασφάλιστρα τα οποία πληρώνουν οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν άμεσο αντίκρισμα στους ίδιους, οι οποίοι πληρώνουν από την τσέπη τους γι αυτό ακριβώς το λόγο.