Η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων της covid σηματοδοτούν τη δυναμική επαναφορά των προαιώνιων προβλημάτων της πόλης σε σχέση με την παράνομη στάθμευση, την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα, τα εγκαταλελειμμένα οχήματα και οικόπεδα που έχουν μετατραπεί σε εστίες ρύπανσης. Σε πολλές περιπτώσεις είμαστε πολύ χειρότερα σε σχέση με την προ κοροναϊού εποχή τονίζει ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Μ.Παττακός με δηλώσεις του στην «Π» ο οποίος προαναγγέλλει κλιμάκωση των ελέγχων παρά τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων στην υπηρεσία.
Από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία είναι το γεγονός ότι ενώ είναι κλειστές οι βασικές οδικές αρτηρίες του κέντρου, όπως η Δικαιοσύνης, η 1821, η μικρή Έβανς, πέφτουν «βροχή» οι κλήσεις. Για παράδειγμα από 1 Μαΐου που είχαμε την πλήρη απελευθέρωση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας μέχρι τις 14 Ιουνίου μοιράστηκαν 2.241 κλήσεις.
Η πλειοψηφία των κλήσεων δόθηκε σε πολίτες που είχαν σταθμεύσει σε θέσεις μόνιμων κατοίκων του κέντρου της πόλης (814) ή σε σημεία που απαγορευόταν η στάση και στάθμευση (695) ή στους πεζόδρομους (174). Επίσης σε διάστημα λιγότερο δηλαδή από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 14 του μήνα. Η Δημοτική Αστυνομία δέχτηκε αθροιστικά 583 καταγγελίες για οικόπεδα που έχουν μετατραπεί σε εστίες ρύπανσης (121), για εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα (107),
Αντίστοιχα η επιστροφή στην κανονικότητα έφερε για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο το επίμαχο θέμα των παράνομων καταλήψεων των κοινόχρηστων χώρων, ενώ όπως προκύπτει, δεν είναι λίγα τα καταστήματα που εξακολουθούν να μην έχουν εκδώσει άδεια λειτουργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, από τον Μάιο που απελευθερώθηκε η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 150 έλεγχοι, από τους οποίους προκύπτουν 50 περιπτώσεις διαφόρων μορφών παραβάσεων, ενώ 38 καταστήματα δε διέθεταν καθόλου άδεια λειτουργίας.
Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Μ. Παττακός με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι από την 1η Μαΐου ουσιαστικά είχαμε την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς επανήλθε η ομαλή λειτουργία των καταστημάτων, με την άρση των περιοριστικών μέτρων τα οποία επέβαλε η προστασία της δημόσιας υγείας από τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας. Έτσι δύο χρόνια μετά την ομαλή επαναλειτουργία των καταστημάτων βρεθήκαμε αντιμέτωποι με προβλήματα που αντιμετωπίζαμε πριν από το ξέσπασμα της covid, με βάση τα στοιχεία των εκθέσεων των ελέγχων που γίνονται και θα συνεχιστούν δυναμικά και το επόμενο διάστημα».
Σύμφωνα με τον ίδιο σε κάποιες περιπτώσεις οι παραβάσεις που καταγράφονται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα είναι μεγαλύτερες από αυτές που αποτύπωναν αντίστοιχοι έλεγχοι τις χρονικές περιόδους πριν από την έλευση της πανδημίας. Αυτό, όπως τονίζει, σαν γεγονός είναι άκρως ανησυχητικό και σίγουρα χτυπάει καμπανάκι προς την κατεύθυνση ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ούτε εφησυχασμός ούτε χαλαρότητα εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου.
Μάλιστα ο ίδιος τονίζει ότι εάν το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας ήταν περισσότερο, θα πιάνονταν στην τσιμπίδα περισσότερα άτομα. Ωστόσο το γεγονός ότι η υπηρεσία είναι αποδεκατισμένη και η λειτουργία της στηρίζεται σε λιγότερα άτομα που κυριολεκτικά εξαντλούνται από τον τεράστιο όγκο των δραστηριοτήτων τον οποίο θα πρέπει να καλύψουν, δείχνει για μια ακόμα φορά την αντικειμενική ανάγκη που υπάρχει σε σχέση με την ενίσχυσή της με προσωπικό ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συνεισφορά και ακόμα καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών προς τον πολίτη.