Επιστήμονες από την Αυστραλία  στην Κρήτη για τα αποτυπώματα των 6 εκατ. ετών

Ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Curtin της Αυστραλίας, μαζί με επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Εφορείας Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας οι οποίοι ήταν μέλη των πρώτων ερευνητικών ομάδων που μελέτησαν τα αποτυπώματα δίποδης βάδισης προγόνων του ανθρώπου στην περιοχή του Τράχηλα Κισσάμου, επισκέφτηκαν την περιοχή από τις 12 έως και τις 21 Μαΐου.

Οι επιστήμονες επανήλθαν με σκοπό να αποτυπώσουν και να μελετήσουν λεπτομερέστερα και με νέες τεχνικές και μεθόδους τα σημαντικά, όπως χαρακτηριζονται από την επιστημονική κοινότητα, αυτά ευρήματα, ώστε να τεκμηριώσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την ηλικία και την προέλευσή τους ώστε να αναγνωριστεί η αξία τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες μέχρι σήμερα ερευνητικές εργασίες, τα ίχνη αυτά δίποδης βάδισης φαίνεται να έχουν ηλικία 6 εκατομμυρίων χρόνων, καθιστώντας τα ως τα παλαιότερα αντίστοιχα ίχνη προγονικής μορφής του ανθρώπου σε όλο τον κόσμο.

Τα απολιθωμένα ίχνη όρθιας βάδισης εντοπίστηκαν στην ακτή στο χωριό Τράχηλος, κοντά στο Καστέλι Κισσάμου της δυτικής Κρήτης. Ο δήμαρχος Κισσάμου Μυλωνάκης Γιώργος και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μακράκης Γιώργος σε συνάντηση που είχαν με τους επιστήμονες, συζήτησαν την αξία των ευρημάτων και την ανάγκη προστασίας και περαιτέρω ανάδειξής τους.

Τα ίχνη δίποδης βάδισης που είχαν βρεθεί τυχαία το 2002 από τον Πολωνό παλαιοντολόγο Gerard Gierlinski άρχισαν να μελετούνται συστηματικά από τον μαθητή του Grzegorz Niedzwiedzki το 2010 οπότε και διαπιστώθηκε ότι μάλλον ανήκουν σε πρόγονο του ανθρώπου.

Tα σημαντικά ευρήματα τα οποία αποτελούν την πρώτη και παλαιότερη ένδειξη παρουσίας δίποδων πρωτευόντων με όρθια στάση εκτός Αφρικής. Η ηλικία τους συγκρίνεται με εκείνη αφρικανικών ειδών που έχουν επίσης συνδεθεί με την εξελικτική γραμμή του ανθρώπου.

Τα ιχνοαπολιθώματα της Κρήτης δείχνουν ότι η παλαιογεωγραφική εξάπλωση αυτής της ομάδας δίποδων πρωτευόντων του Μειοκαίνου δεν περιοριζόταν στην Αφρική, αλλά περιελάμβανε και περιοχές της Ευρώπης.

Η περιγραφή των ιχνοαπολιθωμάτων δημοσιεύτηκε  το 2017 στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the Geologists’ Association. Πρόκειται για ιζηματοδομές που πιθανολογείται ότι είναι ίχνη πελμάτων ενός Πρωτεύοντος (της τάξεως όπου ταξινομούνται οι πίθηκοι και οι άνθρωποι), το οποίο βάδιζε σε όρθια στάση, χωρίς τη χρήση των άνω άκρων.

Το πόδι χαρακτηρίζεται από μη αντιτακτό πρώτο δάκτυλο (όπως στον άνθρωπο και σε αντίθεση με τους πιθήκους), πλατύ, τριγωνικό πέλμα με οξύληκτη πτέρνα, και ασθενώς ανεπτυγμένη καμάρα. Οι χαρακτήρες αυτοί υποδηλώνουν πιθανή φυλογενετική σχέση του αρχέγονου είδους που δημιούργησε τα ίχνη, με μεταγενέστερα είδη δίποδης βάδισης και όρθιας στάσης, όπως ο άνθρωπος, όπου οι ίδιοι χαρακτήρες εμφανίζονται περισσότερο εξελιγμένοι.