Κικίλιας

Τις επόμενες δύο βδομάδες το νοσοκομείο Χανίων θα ενισχυθεί με έναν μεγάλο μοριακό αναλυτή, ώστε να γίνονται τεστ για τον κοροναϊό και στα Χανιά. Το παραπάνω ανακοίνωσε ο  υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος συμμετείχε σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Όπως τόνισε, «για μας είναι στρατηγικής σημασίας ο νομός Χανίων, το νοσοκομείο, τα κέντρα υγείας, οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό, το παραϊατρικό προσωπικό, όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο. Αποδείξαμε εν μέσω κρίσης ότι σταθμίζουμε πάνω απ’ όλα την αξία της ανθρώπινης ζωής και στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους με όλα τα μέσα».

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις 5.000 προσλήψεις που έγιναν μέσα σε διάστημα τριών μηνών στον χώρο της δημόσιας υγείας, ενώ έκανε γνωστό ότι μέσω μοριοδότησης θα κινηθούν οι διαδικασίες για να μονιμοποιηθούν περίπου 2.500 νοσηλευτές, καθώς και επικουρικοί γιατροί σε μονάδες υγείας της χώρας.

Ακόμα ανακοίνωσε ότι σύντομα θα προστεθούν σε ΜΕΘ της Κρήτης 25 νέες κλίνες.

Ο υπουργός Υγείας κατά την άφιξή του στο νοσοκομείο συνομίλησε με συμβασιούχους εργαζόμενους στο χώρο της δημόσιας υγείας που πραγματοποίησαν συγκέντρωση ζητώντας τη μονιμοποίησή τους.

Στη σύσκεψη υπό τον κ. Κικίλια συμμετείχαν ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Μανούσος Βουλουδάκης, στελέχη της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, η διοίκηση του νοσοκομείου και εκπρόσωποι εργαζομένων.

Στο Ρέθυμνο

Νωρίτερα είχε βρεθεί στο Ρέθυμνο, σε ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

«Το Νοσοκομείου Ρεθύμνου χρήζει ειδικών ρυθμίσεων όπως ενδεχομένως το αυτό πρέπει να συμβεί και σε άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας, έτσι ώστε να μπορέσουν να στηριχτούν συγκεκριμένες ειδικότητες που είτε οριζοντίως είτε καθέτως έχουν προβλήματα. Δηλαδή προκηρύσσονται οι θέσεις αλλά δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον. Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης έχει κάνει μία εξαιρετική, μαζί με τη διοίκηση του νοσοκομείου, δουλειά ώστε να μπορεί να στηριχθεί το νοσοκομείο και να φέρνει προσωπικό και από γειτονικά Κέντρα Υγείας και από άλλους νομούς. Όμως πρέπει να βρεθούν πιο μόνιμες λύσεις και αυτό συζητήσαμε σήμερα, σε μία ώριμη αντίληψη και στάση του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας και νομίζω ότι αναγνωρίζει κανείς ότι οι λύσεις στο εξής πρέπει να είναι μόνιμες» επισήμανε ο υπουργός Υγείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος ανέφερε πως η παρουσία του υπουργού Υγείας στο Ρέθυμνο και στο νοσοκομείο ήταν πολύ σημαντική, διότι μέσα από μία περιεκτική συζήτηση αντιλήφθηκε ο υπουργός τα προβλήματα που υπάρχουν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας. «Μέσα από έναν εξαιρετικό διάλογο που έγινε, μπορούμε πιστεύω να δώσουμε λύσεις στο επόμενο διάστημα, όπως ακριβώς έγινε και το προηγούμενο διάστημα, τόσο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, όπου καταφέραμε να ξεπεράσουμε το κομμάτι της επιδημίας σε ένα πολύ καλό βαθμό σε σύγκριση με άλλες χώρες του εξωτερικού, και της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως». Σημείωσε ότι κατεγράφησαν τα προβλήματα και υπήρξαν ανάλογες δεσμεύσεις, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν λύσεις. «Αυτό που όλοι παραδέχτηκαν σήμερα είναι ότι κάποιες ειδικότητες που έχουν πρόβλημα, όπως οι αναισθησιολόγοι, δεν είναι τοπικό μόνο φαινόμενο, αλλά πανελλαδικό, το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί με τις αντίστοιχες ομοσπονδίες, ώστε να βρεθεί μία λύση όχι μόνο για το Ρέθυμνο αλλά και για άλλα νοσοκομεία της χώρας» προσέθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης.