Ιδιαίτερο συμβολισμό αποκτά η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Κρήτη, την ερχόμενη Τρίτη.
Πέρα από τον «τυπικό» χαρακτήρα της επίσκεψης για επιθεώρηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Βάση της Σούδας, η επίσκεψη Πομπέο αποκτά κι έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να καταστήσουν σαφές ότι η ανατολική Μεσόγειος, αλλά και η Μέση Ανατολή, αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα ενδιαφέροντος τους, το οποίο και δεν είναι διατεθειμένες να εγκαταλείψουν παρά τις περί του αντιθέτου φημολογίες.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, πως πρόθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτείων, είναι να καταδείξει πως οι σχέσεις Ελλάδας και Αμερικής βρίσκονται σε ένα από τα καλύτερα σημεία που είχαν βρεθεί ποτέ τα τελευταία δέκα χρόνια.
«Στην Ελλάδα, ο υπουργός Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια για να ανανεώσουν την κοινή μας δέσμευση για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και για να γιορτάσουν την ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση του State Department.
Ασφαλώς, αυτή η συγκυρία αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την ελληνική διπλωματία, που εφόσον την αξιοποιήσει κατάλληλα, μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό «όπλο» στη φαρέτρα των διεθνών σχέσεων.
Ήδη η Τουρκία, που αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα της διπλωματίας σε διεθνές επίπεδο, έχει αρχίσει να αναδιπλώνεται μετά από την επικείμενη επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα και αναζητά τον κατάλληλο τρόπο αντίδρασης για να μπορέσει να αναχαιτίσει το ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα που έχει αναπτυχθεί σε βάρος της, τόσο σε Ευρώπη, όσο όμως και σε Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο μεταξύ, μία ακόμα δήλωση στήριξης προς την Ελλάδα ήρθε από τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρυ Πάιατ, ο οποίος αναφερόμενος στις δηλώσεις της Τουρκίας περί αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών τόνισε πως αυτή δεν είναι επίσημη θέση της Αμερικής, ούτε και αντικατοπτρίζει τις αρχές και τις αξίες των διμερών συμφωνιών. Την ίδια στιγμή τόνισε πως είναι προς το συμφέρον της χώρας του η ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.
Σε σχέση με το επίσημο πρόγραμμα του Υπουργού Εξωτερικών τώρα, ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να επισκεφθεί τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Βάση της Σούδας μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη, ενώ το απόγευμα στις 5.00, θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Αρχαία Άπτερα προκειμένου να γνωρίσει ο Υπουργός μέρος του μινωικού πολιτισμού.
Πριν από την Κρήτη ο Μάικ Πομπέο θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη όπου και θα πραγματοποιήσει ομιλία παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Στη Θεσσαλονίκη παράλληλα, ο Μάικ Πομπέο θα υπογράψει διμερή συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία. Επιπλέον θα συμμετάσχει με ηγέτες του επιχειρηματικού κλάδου της ενέργειας σε μια συζήτηση που θα υπογραμμίσει τη σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων υποδομής που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι, το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών δεν επικεντρώνεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, αφού πριν από μερικές ημέρες ο Μάικ Πομπέο είχε επαφές και συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.
Στο πλαίσιο των δηλώσεων από την Κύπρο, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών είχε δώσει ένα σαφές στίγμα και μήνυμα προς την Τουρκική πλευρά, λέγοντας πως υπάρχει μια εντονότατη ανησυχία για τις κινήσεις της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή είχε τονίσει επίσης την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.