Επιπλέον μέτρα, αλλά όχι... ατελώς

Τις 20 φτάνουν μέχρι στιγμής οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης οι οποίοι ζητούν την παραχώρηση επιπλέον τετραγωνικών μέτρων για λογαριασμό των μαγαζιών τους, διεκδικώντας την παράταση του μέτρου της δωρεάν διάθεσης κοινόχρηστου χώρου που ίσχυε την περίοδο της πανδημίας.

Η Λότζια εξακολουθεί να παραλαμβάνει αιτήσεις, αφήνοντας όμως ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι το μέτρο, που οριζόντια εφαρμόστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν μπορεί να εξακολουθήσει να παρατείνεται με τους ίδιους όρους.

Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορούν να δίδονται σε όλους επιπλέον τετραγωνικά και ατελώς.  Μάλιστα η αποτίμηση των εσόδων που καταγράφουν θεαματική πτώση που φτάνει το 50% από το 2018 μέχρι σήμερα, δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, ότι τα οικονομικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας, το 2018 τα έσοδα  των αδειών κοινόχρηστων χώρων ήταν 975.683,50 ευρώ και οι βεβαιώσεις τελών και προστίμων 537.452,70 ευρώ. Το 2019, αντίστοιχα ήταν 908,951,35 ευρώ και 340.080,18 ευρώ, ενώ το 2020 που οι άδειες κοινόχρηστων χώρων ήταν 367.503,69 ευρώ. Το 2020 οι άδειες κοινοχρήστων χώρων ήταν 209.171,62 ευρώ και οι βεβαιώσεις δημοτικών τελών και προστίμων 59.442,30 ευρώ.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Καναβάκη

Επίσης το 2021 οι άδειες κοινοχρήστων χώρων ήταν 209.171,62 ευρώ και η βεβαίωση τελών και προστίμων 59.442,30 ευρώ. Έτσι φτάνουμε το 2022 όπου καταγράφεται 50% μείωση των εσόδων του Δήμου αφού οι άδειες κοινοχρήστων χώρων είναι 560.636,68 ευρώ και οι βεβαιώσεις τελών και προστίμων 139.046,20 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας, οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος με επιπλέον άδειες κοινοχρήστου χώρου ήταν 53 κυρίως στο κέντρο της πόλης ( Πλατεία Ελευθερίας, Μινωταύρου, Μιλάτου, Μεραμβέλου, λιοντάρια, καντανολεων κλπ).

Η διαδικασία παραλαβής αιτήσεων συνεχίζεται, όπως αποφασίστηκε  μετά από  σύσκεψη των εμπλεκόμενων αντιδημάρχων που  ομόφωνα αποφάσισαν να δεχτεί ο Δήμος τους σχετικούς φακέλους και να αξιολογηθεί το αίτημά τους από την τεχνική υπηρεσία έως την επικαιροποίηση της κανονιστικής.

Για την ακρίβεια αποφασίστηκε να δοθούν άδειες, μόνο όπου αυτό είναι εφικτό και επιτρεπτό ώστε να μην εμποδίζονται οδεύσεις, προσβασιμότητα και φυσικά εφόσον εξασφαλίζεται η σχετική άδεια της αρχαιολογίας.

Σύμφωνα με την κ. Καναβάκη, ο Δήμος Ηρακλείου μέσω όλων των αρμοδίων και εμπλεκόμενων υπηρεσιών του, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο φυσικά έχει σταθεί στο μέτρο του δυνατού δίπλα στον κλάδο της Εστίασης που δοκιμάστηκε κατά την υγειονομική κρίση.

“Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ένας κλάδος που προσφέρει στην οικονομική αλυσίδα της πόλης, ενισχύει στην τοπική ανάπτυξη, προσφέρει θέσεις εργασίας, συμβάλλει στο τουριστικό μας προϊόν και στη ζωντάνια και ενέργεια της πόλης και στο ιστορικό και αστικό κέντρο αλλά και περιαστικά και περιφερειακά και είναι πολύ θετική η ύπαρξη τέτοιων επιχειρήσεων και στα προάστια του Ηρακλείου,  και σε κάθε περίπτωση ως Δήμος έχουμε, θεωρώ, μια καλή συνεργασία.

Την περίοδο του κοροναϊού η συνεργασία αυτή προχώρησε ακόμα περισσότερο και συνεχίζεται. Στην παρούσα φάση υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιους να συνεχίσουν την ανάπτυξη των επιπρόσθετων καθισμάτων. Είναι ένα θέμα τεχνικής φύσεως καταρχήν για το αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την άδεια χορήγησης και ζήτημα επίβλεψης από τη Δημοτική Αστυνομία η τήρηση των αδειοδοτημένων μέτρων.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό κομμάτι, τα τέλη από τους κοινόχρηστους χώρους ήταν ένα σημαντικό έσοδο για τον Δήμο Ηρακλείου, που όμως, χωρίς δεύτερη σκέψη, κατά την περίοδο της covid έγινε μια μεγάλη μείωση σε όλες τις ζώνες και καθορίστηκαν εκ νέου όλες οι τιμές στο μισό και ο εν λόγω καθορισμός των μειωμένων αυτών τελών ισχύει ακόμα και δεν μπήκε καν στο τραπέζι, στην παρούσα φάση τουλάχιστον ο επαναπροσδιορισμός τους προς τα πάνω.

Η βούληση να συνεργαστούμε υπάρχει, αλλά πρέπει να επισημάνουμε και να τονίσουμε ότι θα πρέπει και να υπάρχεισεβασμός στον κοινόχρηστο χώρο και στους πεζούς, αυστηρή τήρηση των επιτρεπτών ορίων και κανένα περιθώριο απεριόριστης χρήσης.

Όπου γίνεται παράβαση θα πρέπει να γίνονται τα προβλεπόμενα, η ίση μεταχείριση προφανώς και δεν μπαίνει σε συζήτηση και πάνω από όλα φαινόμενα ασυδοσίας   θα πρέπει να λαμβάνουν επιτόπου το πρόστιμο που ισχύει χωρίς κανένα περιθώριο ανοχής.

Συνεχίζουμε να είμαστε σε συνεργασία και διάλογο και θετική διάθεση  με τους καταστηματάρχες συνυπολογίζοντας φυσικά και τις υπόλοιπες παραμέτρους για να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη και όχι κατάχρηση. Χρειάζεται σεβασμός, κατανόηση και ορθή χρήση των χώρων».