ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΚΤΗΡΙΩΝ Αρκαλοχώρι: Νέα παράταση για τις αιτήσεις στεγαστικής συνδρομής
Τι αναφέρει το νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση

Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά από την κυβέρνηση στους πληγέντες που δοκιμάζονται από θεομηνίες προκαλούν έντονο προβληματισμό στην τοπική κοινωνία των σεισμοπλήκτων. Συγκεκριμένα την ίδια ώρα που έχει εγκριθεί στη Θεσσαλία πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου όχι μόνο για τα «κόκκινα» και «κίτρινα» σπίτια αλλά και για τα «πράσινα», βρίσκονται στον αέρα αντίστοιχα αιτήματα από τις σεισμόπληκτες περιοχές του Ηρακλείου.

Η διαχείριση αυτή, όπως είναι φυσικό, προκαλεί έντονο προβληματισμό και σοβαρά ερωτηματικά, καθώς, ενώ υπάρχουν διατυπωμένα αιτήματα για την ανάγκη επιδότησης ενοικίου στις σεισμόπληκτες περιοχές του Ηρακλείου, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από την κυβέρνηση, η οποία την ίδια ώρα στην περιοχή της Θεσσαλίας ανταποκρίνεται στο αντίστοιχο αίτημα επιδοτώντας όχι μόνο τα «κόκκινα» και τα «κίτρινα» σπίτια αλλά και τα «πράσινα», που δεν έχουν κριθεί ακατάλληλα για τη στέγαση των πληγέντων.

Το ΦΕΚ της επίμαχης απόφασης με το οποίο δίδεται επιδότηση ενοικίου στα «κόκκινα», «κίτρινα» και «πράσινα» κτήρια της Θεσσαλίας, ενώ εκκρεμούν αντίστοιχα αιτήματα των σεισμόπληκτων του Ηρακλείου

 

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα», «το κόστος για τη Θεσσαλία είναι 1.200.000 ευρώ από συγκεκριμένο κωδικό ΣΑΤΑ Απορίας άξιο πώς βρέθηκαν πόροι -και καλώς βρέθηκαν για εκεί- ενώ εκκρεμούν δεκάδες επιδοτήσεις ενοικίων σεισμοπλήκτων στο Αρκαλοχώρι από τον Νοέμβριο του 22». Οι κυβερνητικοί χειρισμοί έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία, καθώς καταγράφεται μια ανακολουθία και μια διαχείριση διαφορετικών ταχυτήτων σε σχέση με την αντιμετώπιση των πληγών της κάθε περιοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων Μινώα Πεδιάδος ´Η Ελπίδαª, Κώστας Γκαντάτσιος, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι με το ΦΕΚ της 1ης Μαΐου 2024 βγήκε αυτή η τροπολογία και μας προκάλεσε προβληματισμό και ερωτηματικά για τα οποία και θα ζητήσουμε διευκρινίσεις. Δίδεται λοιπόν για διάστημα 12 μηνών σε ιδιοκτήτες και σε ενοικιαστές κατοικιών των οποίων οι ιδιοκτησίες έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλα για χρήση αλλά και σε ιδιοκτήτες ακινήτων τα σπίτια των οποίων είναι ´πράσινα’.

Όλα αυτά ενώ εκκρεμεί το αίτημα το δικό μας και του Δήμου Μινώα για την επιδότηση ενοικίου. Μας προβληματίζει και θα ζητήσουμε διευκρινίσεις. Είναι πάγιο αίτημα να ανοίξει η πλατφόρμα ενοικίου και για τη σεισμόπληκτη τοπική κοινωνία της Κρήτης. Στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και 17 μήνες απλήρωτες αιτήσεις επιδότησης ενοικίου, που είχε αρχικά δοθεί αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν πιστώθηκαν τα χρήματα που έπρεπε να διατεθούν. Την ίδια ώρα υπάρχουν και νέα αιτήματα για τη χορήγηση επιδότησης ενοικίου, που όμως για το Ηράκλειο παραμένει ερμητικά κλειστή.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που έχει μπλοκάρει και η οικιστική ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών του Ηρακλείου, καθώς ο αριθμός των αδειών επισκευής και ανοικοδόμησης είναι εξαιρετικά χαμηλός. Όπως είναι γνωστό, ενώ έχουν κατατεθεί 3.000 φάκελοι και οι άδειες που έχουν εκδοθεί φτάνουν τις 110 την ίδια στιγμή που δεκάδες οικογένειες εξακολουθούν 2,5 χρόνια μετά τον σεισμό να ζουν σε οικίσκους επειδή τα σπίτια τους είναι χαρακτηρισμένα «κίτρινα» ή «κόκκινα».

Η διάθεση της επιδότησης του ενοικίου που θα μπορούσε να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους έχει «παγώσει» στο Αρκαλοχώρι, ενώ στη Θεσσαλία διατίθεται και τρέχει ακόμα και για τα ´πράσιναª κτήρια και αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα για το οποίο η τοπική κοινωνία ζητά εξηγήσεις.