Με καταγωγή από το Σουφλί του Έβρου, πέρασε τα φοιτητικά του χρόνια στα αμφιθέατρα του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών και τώρα έχει μία θέση στην κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία ιατρικών ειδών Stryker στην Ιρλανδία.
Ο δρ. Αχιλλέας Τσιώτας επελέγη από το ΤΕΤΥ για να μιλήσει στην τελετή ορκωμοσίας του Τμήματος που έγινε στις 26 Ιουλίου. Πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Η επαγγελματική πορεία ενός από τους πρώτους αποφοίτους του ΤΕΤΥ». Η πρόταση ήρθε από την πρόεδρο του Τμήματος και παλιά καθηγήτριά του, κ. Άννα Μητράκη.
«Είναι ένα υπέροχο τμήμα, με καθηγητές που ενδιαφέρονται για τους φοιτητές τους και τους εμπνέουν για τη μετέπειτα ακαδημαϊκή καθώς και επαγγελματική τους πορεία», αναφέρει ο δρ. Αχιλλέας Τσιώτας στην «Π» και τονίζει πως «το Τμήμα ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να βρεθεί σε πολύ υψηλές θέσεις κατάταξης στην επιστήμη και τεχνολογία υλικών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τόσο το Τμήμα όσο και το Πανεπιστήμιο έχουν αναγνωριστεί για την εξαίρετη ποιότητα σπουδών καθώς και τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό».
Ο ίδιος υπήρξε από τους πρώτους αποφοίτους του Τμήματος, έλαβε το πτυχίο του το 2006, ακολούθησε το διδακτορικό του στο Μάντσεστερ το 2011, εργάστηκε στο Λουξεμβούργο στην Goodyear – Dunlop Tire & Rubber Company και συνεχίζει την καριέρα του στην Ιρλανδία.
“Δεν μετράνε οι βαθμοί”
Ο δρ. Αχιλλέας Τσιώτας θεωρεί πως, δυστυχώς, στη χώρα μας δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε όχι και τόσο σημαντικά θέματα, όπως είναι οι βαθμοί που έχει κανείς ή οι βάσεις εισαγωγής των Τμημάτων.
Τονίζει πως πρέπει να κάνει κανείς αυτό που αγαπάει και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, το εκάστοτε Τμήμα να απαρτίζεται από ανθρώπους με μεράκι, όπως γίνεται στο ΤΕΤΥ. Όπως λέει, είναι ένα καινοτόμο Τμήμα με καθηγητές που έχουν εμπειρία από κορυφαία Ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.
«Όταν κανείς αποφοιτά από το Ηράκλειο, μπορεί πραγματικά να κάνει ό,τι θέλει. Αρκεί να έχει ανοιχτά τα μάτια, τα αυτιά και τους ορίζοντές του, να μην έχει μονάχα στο μυαλό του να βρει μία θέση στο Δημόσιο και να βγει στη σύνταξη» σημειώνει.Συμφοιτητές του έχουν σκορπίσει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, εκτός από πόλεις της Ελλάδας βρίσκονται σε χώρες, όπως την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ιταλία και συνεχίζουν την πορεία τους εκεί.
Για την πρόσκληση που δέχτηκε από την κ. Μητράκη, σχολιάζει: «Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για αυτό, ήταν κάτι που δεν περίμενα, μάλιστα σχεδίαζα να κάνω διακοπές στην Αγγλία αυτό το διάστημα».
Το Τμήμα τον επέλεξε για την πορεία του, φυσικά και για το γεγονός ότι κατάγεται από την περιφέρεια, από μία οικογένεια μεσοαστική ενώ είχε σαν «όπλο» του μονάχα μία υποτροφία. «Αισθάνεσαι πολλή υπερηφάνεια και χαρά όταν βλέπεις ότι σε θυμούνται ακόμα οι καθηγητές σου, όταν μέσα από μία πρόσκληση σού δίνεται η ευκαιρία να θυμηθείς τα παλιά χρόνια και να μοιραστείς τις εμπειρίες σου με νέα μυαλά.
Είναι κάτι μοναδικό», αναφέρει. Οι περισσότερες απορίες του ακροατηρίου του αφορούσαν στον δρόμο που ανοίγεται μπροστά τους μετά από το πτυχίο, στις δυνατότητες που υπάρχουν εντός και εκτός συνόρων ενώ τέθηκε, το ερώτημα αν, τελικά, οι απόφοιτοι του ΤΕΤΥ είναι επιστήμονες ή μηχανικοί.
Ο ίδιος απαντά πως «για να δεις τις δυνατότητές σου, πρέπει σαν άτομο να σκεφτείς τι ακριβώς θέλεις να κάνεις. Όταν γνωρίζεις τι θέλεις και το έχεις ψάξει, τότε βάζεις τα δυνατά σου και το καταφέρνεις. Δεν έχει σημασία πώς ονομάζεσαι, από πού προέρχεσαι και τι βαθμούς είχες στο σχολείο ή το Πανεπιστήμιο.
Αν στοχεύεις σε μία ακαδημαϊκή καριέρα ή σε μία πορεία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, πρέπει να δείχνεις πόση όρεξη έχεις και αν είσαι διατεθειμένος να δουλέψεις σκληρά». Σημειώνει πως, φυσικά, το Τμήμα από το οποίο αποφοιτάς αποτελεί μία σημαντική βάση, «οι καθηγητές του ΤΕΤΥ γνωρίζουν την επιστήμη τους και σε προετοιμάζουν για μία επιτυχή καριέρα. Μπορείς να κάνεις το επόμενο βήμα και μετά δεν υπάρχουν όρια» τονίζει.