Έβαλαν τις στολές τους, κάθισαν μπροστά στους υπολογιστές και αντάλλαξαν ευχές με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους! Η χθεσινή Τσικνοπέμπτη ήταν διαφορετική για τους μαθητές του Ηρακλείου αφού, πλέον, εκτός από τα Λύκεια, όλα τα σχολεία λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.
Τις τελευταίες βδομάδες είχε αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα ή στο οικογενειακό περιβάλλον των μαθητών και ήταν έκδηλη η ανησυχία των γονέων. Πολλοί σύλλογοι και ενώσεις γονέων ζητούσαν να κλείσουν τα σχολεία ή γονείς επέλεγαν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», κ. Χρήστος Ντρουμπογιάννης, αναφέρει πως το τελευταίο διάστημα υπήρχε έντονη πίεση στα σχολεία, πολλοί μαθητές έμπαιναν σε καραντίνα καθώς υπήρχε κρούσμα στο περιβάλλον τους και επικρατούσε έντονη ανησυχία στους εκπαιδευτικούς.
Δυστυχώς, κάποιοι γονείς δεν τηρούσαν τα προβλεπόμενα μέτρα κατά την άφιξη και αναχώρηση των παιδιών και αυτό ήταν ένα θέμα.
Θεωρεί πως η απόφαση για το κλείσιμο είναι θετική, παρόλο που η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την δια ζώσης διδασκαλία.
Ο διευθυντής του 4ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Χάρης Κατσίδης, αναφέρει πως έπρεπε να κλείσουν και τα Γυμνάσια, τα κρούσματα στη σχολική κοινότητα ήταν αυξημένα.
Δε φαινόταν να υπάρχει διασπορά εντός του σχολικού περιβάλλοντος, πάντως.
Οι εκπαιδευτικοί κάνουν μία υπερπροσπάθεια με την τηλεκπαίδευση, χρησιμοποιούν δικό τους εξοπλισμό, και κάποιοι θέλουν να τους αξιολογήσουν, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίδης.
Το πρόβλημα αποτελούν οι μαθητές της Γ΄Λυκείου, περνούν τη δική τους αγωνία, όπως και οι γονείς τους, τα παιδιά χρειάζονται τη στήριξη από το σχολείο και διαρκή επικοινωνία. «Η φετινή Γ΄ Λυκείου έχει να αντιμετωπίσει το άγνωστο», αναφέρει.
Πάντως, το σχολείο διαθέτει εξοπλισμό για όποιον χρειάζεται και χθες το Υπουργείο Παιδείας τους έστειλε μήνυμα ότι θα υπάρξει και νέα αποστολή τάμπλετ τις επόμενες μέρες.
«Πάρτε μέτρα για την προστασία όλων μας»
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης και οι ενώσεις Ηρακλείου, Φαιστού, Χερσονήσου και Κισσάμου αναφέρουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων
«Τα στοιχεία της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες μέρες έδειχναν ότι οδηγούμασταν σε αδιέξοδο. Συγκεκριμένα, είχαν κλείσει μια σειρά από τμήματα στο δήμο Ηρακλείου, όπως στα 1ο, 10ο, 7ο και 6ο Γυμνάσια, στα 13ο, 31ο και 46ο Δημοτικά, στα 60ο, 78ο και 8ο Νηπιαγωγεία, στο 2ο Δημοτικό Αλικαρνασσού, αλλά και στους υπόλοιπους δήμους του νομού, όπως το 7ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αρχανών (όλο το σχολείο), το Δημοτικό Αρχανών (όλο το σχολείο), στο Λύκειο και 2ο Δημοτικό Αρκαλοχωρίου, στο Δημοτικό Σχολείο Κουνάβων, στο Γυμνάσιο Γαζίου, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Τυμπακίου και στο Γυμνάσιο Μοιρών.
Παράλληλα, αυξάνονταν ραγδαία τα έμμεσα κρούσματα στα σχολεία. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα στο δήμο Χερσονήσου, στο δημοτικό σχολείο στο Κοκκίνη Χάνι με 3 θετικούς γονείς εκ των οποίων ο ένας έχασε τη ζωή του, την καθαρίστρια και πάνω από 20 παιδιά που μεταφέρονταν με το λεωφορείο σε καραντίνα, ενώ στο γυμνάσιο Γουβών βρίσκονταν σε καραντίνα 65 μαθητές μετά την ιχνηλάτηση και 38 στο Δημοτικό των Γουβών.
Είχαμε ακόμη περιπτώσεις μαθητών που βρέθηκαν θετικοί στον ιό και δεν δόθηκε εντολή κλεισίματος των τμημάτων τους, ενώ δεν λήφθηκε κανένα μέτρο στις περιπτώσεις κρουσμάτων εργαζομένων στο χώρο του σχολείου όπως για παράδειγμα σε καθαρίστρια και σε ιδιοκτήτη κυλικείου.
Τα σοβαρά αυτά προβλήματα οξύνονται μέρα με τη μέρα και στους υπόλοιπους νομούς του νησιού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα κρούσματα πληθαίνουν τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια, με χαρακτηριστικά παραδείγματα πριν λίγο καιρό σε σχολεία στην Κίσσαμο, τώρα στο 6ο Γυμνάσιο Χανίων, στο 2ο Γυμνάσιο Ελ. Βενιζέλου, στο 1ο Λύκειο Νέας Χώρας, στο 18ο νηπιαγωγείο Χανίων, στο νηπιαγωγείο στο Παιδοχώρι Αποκόρωνα, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, στο 6ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, στο Δημοτικό σχολείο Ζωνιανών, στο Γυμνάσιο Τζερμιάδου και ο κατάλογος μεγαλώνει.»
Ζητούν
-
«Να διενεργούνται δωρεάν επαναλαμβανόμενα rapid test σε όλη τη σχολική κοινότητα και κατά προτεραιότητα στα σχολεία που εμφανίζονται κρούσματα είτε άμεσα, είτε έμμεσα, υπό την ευθύνη του ΕΟΔΥ.
-
Να γίνεται η ιχνηλάτηση επαφών των κρουσμάτων.
-
Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.
-
Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα Ειδικά Σχολεία και τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, όπου είναι σχεδόν αδύνατη η χρήση μέσων ατομικής προστασίας από τους μαθητές με αποτέλεσμα γονείς και εκπαιδευτικοί να είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε κίνδυνο.
-
Να ικανοποιηθεί το αίτημα για μείωση των μαθητών ανά τάξη και 15μελή τμήματα, προσλήψεις εκπαιδευτικών και σχολικών καθαριστριών, επιπλέον αίθουσες και όχι κοντέινερ.
-
Να γίνεται απολύμανση των σχολείων που καταγράφουν κρούσματα είτε άμεσα, είτε έμμεσα, με ευθύνη του Δήμου.
-
Να παρθούν μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού στα σχολικά λεωφορεία και ταξί που μεταφέρουν μαθητές.»