ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΔΕΡΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΚΟΥΛΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ 18 ΑΓΓΛΩΝ Έπεσαν υπογραφές για τη θωράκιση της παραθαλάσσιας ενετικής οχύρωσης
Λύσεις μέσω… Αιγύπτου βρέθηκαν για τους εργάτες γης

Παρέμβαση σωτηρίας στο τραυματισμένο και γεμάτο πληγές παραθαλάσσιο ενετικό τείχος ξεκινά με την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε χθες από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Μηνά Παπαδάκη.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, που έχει στόχο την αποκατάσταση του τμήματος του παραθαλάσσιου τείχους του Ηρακλείου και θα αναπτυχθεί από τον Κόλπο του Δερματά (ανατολικά) έως την πλατεία 18 Άγγλων (δυτικά) και την ένωσή του με τον προσήνεμο μόλο προς το ενετικό φρούριο Roca a mare (Κούλες), ώστε να επιτευχθεί η άρση της επικινδυνότητας και η θωράκισή του έναντι του σφοδρού κυματισμού του Κρητικού Πελάγους. Το έργο, που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» της Περιφέρειας Κρήτης, έχει προϋπολογισμό 2.062.500, και  αποτελείται από 3 υποέργα, ένα από τα οποία υλοποιείται από τον Δήμο Ηρακλείου, ενώ τα άλλα δύο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με δηλώσεις της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τόνισε μεταξύ άλλων ότι  «στο πλαίσιο των συστηματικών μας προσπαθειών για το στρατηγικό σχέδιο ανάδειξης και αξιοποίησης των ενετικών τειχών του Ηρακλείου, συνεχίζουμε τη σταθερή συνεργασία μας με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου.

Αποτελεί προτεραιότητα η αποκατάσταση της παραθαλάσσιας ενετικής οχύρωσης, καθώς η κατάσταση διατήρησης του μνημείου, λόγω της έκθεσής του στους σφοδρούς κυματισμούς του Κρητικού Πελάγους επιδεινώνεται κάθε χειμώνα, με προοδευτική αύξηση του ποσοστού απώλειας της λιθεπένδυσής του και επιδείνωση των σπηλαιώσεων και υποσκαφών στη βάση του. Το έργο περιλαμβάνει σημαντικές ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από το ΥΠΠΟΑ, ώστε το παραθαλάσσιο τμήμα των τειχών να αποδοθεί αποκατεστημένο στους πολίτες και στους επισκέπτες του Ηρακλείου».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΔΕΡΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΚΟΥΛΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ 18 ΑΓΓΛΩΝ Έπεσαν υπογραφές για τη θωράκιση της παραθαλάσσιας ενετικής οχύρωσης

Αντίστοιχα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε ότι « είναι μια σημαντική ημέρα για την προστασία και ανάδειξη των ενετικών τειχών της πόλης του Ηρακλείου, και ιδίως του βόρειου σκέλους τους, που εκτείνεται από τον κόλπο του Δερματά έως την πλατεία 18 Άγγλων και το ενετικό Φρούριο του Κούλε. Η άριστη, πολύμηνη συνεργασία των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, του ΥΠΠΟΑ, του Δήμου Ηρακλείου και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την κοινή βούληση όλων για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης, που, ιδίως για μας, αποτελεί προγραμματική δέσμευση, και προϋπόθεση ισόρροπης ανάπτυξης».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε ότι  «η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κρήτης και τον ΟΛΗ μάς επιτρέπει να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα για την υλοποίηση ενός εξαιρετικά σημαντικού όσο και απαραίτητου έργου.

Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια και μεθοδική δουλειά από τις Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου, ώστε το έργο να ενταχθεί στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της πόλης μας,  να λάβουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις και να είμαστε πλέον  σε θέση να δημοπρατήσουμε την παρέμβαση για την αποκατάσταση του παράκτιου τείχους, το οποίο σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της διάβρωσης. Θέλω να ευχαριστήσω την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και όλους όσοι δούλεψαν για να φτάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης και να διαβεβαιώσω ότι θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε, πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, για την προστασία και την ανάδειξη των μνημείων και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Ηρακλείου».

Οι πληγές του παραθαλάσσιου τείχους

Με δηλώσεις του στην «Π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης τονίζει ότι  τα ενετικά τείχη που καταλαμβάνουν μια έκταση περίπου 350 στρεμμάτων, με το μήκος του χερσαίου τμήματος να ανέρχεται σε 4.630 μ. και αντιστοίχως το μήκος του παραλιακού τμήματος στα 1.950 μ. είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς για την πόλη του Ηρακλείου που οφείλει με κάθε τρόπο να περιφρουρήσει την προστασία και να διασφαλίσει την ανάδειξή τους. Οραματικά θα πρέπει να φανταστούμε τα τείχη συνολικά ως ένα νέο σύστημα δημόσιων χώρων  που θα αποτελέσει τον κορμό ανάπλασης και  ανάπτυξης της πόλης.

Σύμφωνα με την επίσημη τεχνική έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας σε όλο το παραλιακό τείχος υπάρχουν υποσκαφές, χρωματικές αλλοιώσεις στην επιφάνεια της επένδυσης του  τείχους,  τοπικές καταρρεύσεις λιθεπενδύσεως σε περιοχές όπου το τείχος είναι απροστάτευτο από τη δράση του κυματισμού σε μεγάλη έκταση.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΔΕΡΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΚΟΥΛΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ 18 ΑΓΓΛΩΝ Έπεσαν υπογραφές για τη θωράκιση της παραθαλάσσιας ενετικής οχύρωσης
Επίσης υπάρχει επιφανειακή φθορά πέτρας, από τα κύματα, αποδιοργάνωση κονιάματος τοιχοποιίας, υπάρχουν ανεξέλεγκτες αποχετεύσεις οι οποίες δημιουργούν μαύρους λεκέδες στο τείχος, τριγωνικής μορφής. Επίσης διαπιστώθηκε κατάρρευση στέψης τείχους στο τμήμα από την πύλη Δερματά έως τον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα,  ενώ υπάρχουν ρωγμές μεγάλου εύρους (περίπου 5.00 cm). Ν) και ρωγμές αποκολλήσεως. Από την τομή που έχει γίνει στον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα, για διάνοιξη της παραλιακής οδού, διακρίνεται σε απόσταση περίπου 10μ. από το κύριο τείχος και δεύτερο τείχος πάχους περίπου 2.00μ.