Περίσσεψαν τα χαμόγελα στην υπογραφή της σύμβασης για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι.
Περίσσεψαν τα χαμόγελα στην υπογραφή της σύμβασης για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι.

Με ικανοποίηση, αιχμές για συγκεκριμένους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και τη δέσμευση πως το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» θα αξιοποιηθεί άμεσα, υπογράφτηκε χθες στην Αθήνα, η δανειακή σύμβαση της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι.

Η παροχή της στήριξης μέσω του δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπεγράφη χθες από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Andrew McDowell, τον Υπουργό Οικονομικών και διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Χρήστο Σταϊκούρα, και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του κ. McDowell στην Αθήνα.

Στην τελετή υπογραφής παρευρέθηκαν επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης.

Το έργο φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το δεύτερο σε κίνηση αεροδρόμιο της Ελλάδας και να διπλασιάσει τη δυναμικότητα εξυπηρέτησης των επιβατών για την Κρήτη. Σύμφωνα με το Υπουργείο, η εξάλειψη στον περιορισμό του αριθμού των επιβατών είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του τουρισμού.

«Η σημερινή συμφωνία αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της αεροπορίας στην Ελλάδα, καθώς θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση του τουριστικού δυναμικού της ωραίας Κρήτης» δήλωσε μετά την υπογραφή της σύμβασης ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας για να προσθέσει:

«Είμαι ευτυχής που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, το οποίο θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή του και τη λειτουργία του και θα καλωσορίζει θερμά εκατομμύρια επισκεπτών της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, επισήμανε το γεγονός πως η κυβέρνηση προχωρά ένα σημαντικό έργο για ολόκληρη την Κρήτη και συνολικά τον τουρισμό της.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις δράσεις της προηγούμενης κυβέρνησης υποστηρίζοντας:

«Επειδή ξέρετε ότι πάντα θέλω να είμαι δίκαιος, η αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε και αυτή το μερίδιό της στην πρόοδο της διαδικασίας του έργου.

Έφτασε στη συμβασιοποίησή του στις αρχές του ‘19. Από τότε, όμως, λόγω λανθασμένων χειρισμών της, τέθηκε σε αμφιβολία το κατά πόσον θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕΠ. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα λύσαμε εμείς και φτάσαμε σήμερα στην υπογραφή της μεταξύ μας σύμβασης».

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί σταθερό σύμμαχο μας όχι μόνο σήμερα, αλλά και σε άλλες σημαντικές περιπτώσεις: στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε όλη τη χώρα, αλλά και σε ένα πρόγραμμα καίριων δράσεων για την οδική ασφάλεια» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Andrew McDowell, υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναγνωρίζει τη σημασία των νέων επενδύσεων για την αύξηση της δυναμικότητας εξυπηρέτησης επιβατών, την ενίσχυση της ασφάλειας και τη στήριξη της ανάπτυξης του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα».

Ο αντιπρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στα χρόνια προγραμματισμού και καθυστερήσεων ως την έναρξη του έργου, επισημαίνοντας πως το νέο αεροδρόμιο θα προσφέρει οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Σε πάνω από 520 εκατομμύρια ευρώ, υπολογίζεται το κόστος για την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι, εκ των οποίων το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει τα 180.

Το έργο αφορά στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του νέου αεροδρομίου, μέσω μίας 35ετούς σύμβασης παραχώρησης.

Επίσης, το έργο περιλαμβάνει και την κατασκευή 24 χιλιομέτρων οδικών συνδέσεων, που θα παραδοθούν στο Δημόσιο μετά την ολοκλήρωσή τους.

Η κατασκευή του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου αναμένεται να διαρκέσει μία πενταετία. Το έργο θα περιλαμβάνει έναν αυτοκινητόδρομο μήκους 18 χιλιομέτρων και οδούς πρόσβασης μήκους 6 χιλιομέτρων.

Το νέο αεροδρόμιο θα έχει μεγαλύτερο διάδρομο, ικανότητα εξυπηρέτησης περισσοτέρων επιβατών, περισσότερες θέσεις στάθμευσης για αεροσκάφη και σύγχρονες υποδομές υψηλού επιπέδου. Επίσης, θα εγκατασταθεί σε αυτό ένα σύστημα προηγμένης τεχνολογίας, για τον έλεγχο επιβατών και χειραποσκευών. Κι επιπλέον, θα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες και δεν θα επιβαρύνει τη λειτουργία της πόλης του Ηρακλείου.

 

Αξιοποιήστε  το “Νίκος Καζαντζάκης”

Στην αξιοποίηση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» αναφέρθηκε μετά την υπογραφή της σύμβασης ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

«Με την έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου, όπως είναι αυτονόητο, θα κλείσει το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» που λειτουργεί σήμερα στο κέντρο του Ηρακλείου» (sic) ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής διευκρινίζοντας:

«Εδώ θέλω να πω ότι η αξιοποίηση αυτού του χώρου είναι υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου, και πρέπει να προετοιμαζόμαστε ήδη για αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσουμε σε εκείνη τη χρονική περίοδο, χωρίς να έχει προδιαγραφεί το πώς θα αξιοποιηθεί ο χώρος. Δεν θα έχουμε επανάληψη του φαινομένου του Ελληνικού».