ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυπίδης Κουκιαδάκης σε συνεδρίαση Πολιτικής Προστασίας

Τρέχουν για να  προλάβουν οι υπηρεσίες το επόμενο κύμα κακοκαιρίας που φέρει το όνομα «Ωκεανίς» κι αναμένεται να πλήξει την Κρήτη με έντονες βροχοπτώσεις από σήμερα το βράδυ.

Με βάση τις τελευταίες προγνώσεις, το νέο κύμα κακοκαιρίας δεν θα είναι τόσο δριμύ στην Κρήτη, όσο στην υπόλοιπη Ελλάδα, όμως μετά το τραγικό συμβάν του προηγούμενου Σαββατοκύριακου όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυπίδης Κουκιαδάκης τόνισε πως θα κλείσουν προληπτικά όλες οι ιρλανδικές διαβάσεις, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες κατεδαφίσεις.

«Θα υποχρεώσω την Αποκεντρωμένη να κάνει κατεδαφίσεις και ιρλανδικών γεφυρών και σπιτιών αν χρειαστεί, που είναι μέσα στα ρέματα. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!» δήλωσε ο κ. Κουκιαδάκης χαρακτηριστικά.

Έτοιμος για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας δήλωσε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηρακλείου, Γιώργος Τσικαλάς, που τόνισε πως οι υπηρεσίες του βρίσκονται σε επιφυλακή και είναι έτοιμες να ανταπεξέλθουν σε ό,τι και αν συμβεί.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός υποστήριξε πως η Πολιτική Προστασία του Δήμου θα βρίσκεται για ένα ακόμα Σαββατοκύριακο σε ετοιμότητα, τονίζοντας ότι υπάρχει το προσωπικό και ο εξοπλισμός για να αντιμετωπιστούν όλα τα φαινόμενα. Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες Πολιτικής Προστασίας και τα μέσα αυτοπροστασίας, αλλά και να ενημερώνονται.

Τα μέτρα

Μια σειρά άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων αποφάσισε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας μετά τη χθεσινή του συνεδρίαση.

Ειδικότερα ως άμεσα μέτρα αποφασίστηκαν:

  • Το κλείσιμο όλων των «ιρλανδικών γεφυρών» και τη σήμανση όλων των επικίνδυνων σημείων.
  • Την ετοιμότητα όλων των συναρμοδίων υπηρεσιών.
  • Τη διαρκή κατά το δυνατόν ενημέρωση του κοινού.

Ως μεσοπρόθεσμα:

  • Η συζήτηση του θέματος στα αποφασιστικά όργανα της αυτοδιοίκησης.
  • Η ακριβής καταγραφή όλων των επικίνδυνων σημείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών στο πεδίο (χώρο) ευθύνης τους (ενδεχομένως σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ε.).
  • Ο προγραμματισμός άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προληπτικών παρεμβάσεων.

Ως μακροπρόθεσμα μέτρα:

  • Η οριοθέτηση, διευθέτηση και εξυγίανση όλων των υδατορεμάτων, την αποβολή των καταπατητών και την κατεδάφιση όλων, χωρίς καμία εξαίρεση, των αυθαίρετων κατασκευών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών. κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.