Εντείνονται στο παρασκήνιο οι διεργασίες για τη διαδοχή στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης
Εντείνονται στο παρασκήνιο οι διεργασίες για τη διαδοχή στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης

Ολοένα και εντονότερες είναι οι συζητήσεις που γίνονται στην Εκκλησία της Κρήτης, αναφορικά με την διαδοχή του Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου.

Και μπορεί σιωπηλά να είχε δοθεί μια πίστωση χρόνου, η οποία είχε χαρακτηριστεί ως «πίστωση σεβασμού» για την περίοδο του καλοκαιριού, ωστόσο όσο προχωρούν οι ημέρες, τόσο περισσότερο φουντώνουν οι συζητήσεις αναφορικά με την αλλαγή σκυτάλης, η οποία κρίνεται πλέον επιβεβλημένη.

Ο ρόλος του Φαναριού θα είναι για μία ακόμα φορά κομβικός, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να έχει έναν ιδιαίτερα σύνθετο γρίφο προς επίλυση. Κι αυτό διότι, από τη μία πλευρά οι σχέσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο παραμένουν άριστες, από την άλλη όμως οι εσωτερικές «αναταράξεις» στην Εκκλησία της Κρήτης είναι γνωστές, όπως επίσης γνωστό είναι το γεγονός πως ο νυν Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, έχει πλέον αντικειμενικές δυσκολίες να τις επιλύσει.

Γι’ αυτό και το Πατριαρχείο επιθυμεί να προχωρήσει τις όποιες διαδικασίες με σεβασμό στην υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και με την λεπτότητα εκείνη που θα διασφαλίζει ότι την επόμενη ημέρα, η Εκκλησία της Κρήτης θα μπορέσει να επανέλθει σε μία κανονικότητα.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, ο φάκελος «διαδοχή» θεωρείται ότι ανεπίσημα έχει ανοίξει. Σ’ αυτό το πλαίσιο, επικρατέστεροι για τη θέση του Αρχιεπισκόπου και φυσικοί συνεχιστές του έργου της Εκκλησίας της Κρήτης, θεωρούνται, αφενός ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος και αφετέρου ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας. Και τα δύο πρόσωπα θεωρείται πως έχουν τις ικανότητες, τη θέληση, αλλά και την διάθεση να προχωρήσουν στις δομικές αλλαγές που απαιτούνται στην Εκκλησία της Κρήτης.

Τα πράγματα όμως ενδεχομένως να μην είναι τόσο απλά, όσο φαίνονται.

Κι αυτό γιατί με βάση τις πληροφορίες, οι συζητήσεις που γίνονται για την διαδοχή φαίνεται ότι έχουν υπερβεί τα όρια της Εκκλησίας, ενώ ρόλο και λόγο στην επόμενη ημέρα επιδιώκουν να έχουν και επαγγελματικοί κι επιχειρηματικοί κύκλοι που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με δεδομένες τις πιέσεις που ασκούνται, δεν μπορεί να θεωρηθεί παράλογο το γεγονός, να ευνοηθεί από απροσδόκητες «καραμπόλες», πρόσωπο από τη δυτική Κρήτη.

Για να ευδοκιμήσει ένα τέτοιο σενάριο πάντως, θα πρέπει να ασκηθούν αρκετές εξωτερικές πιέσεις και να διεκδικήσει ισχυρό ρόλο σε οποιαδήποτε διαδικασία διαδοχής το Μέγαρο Μαξίμου.

Αν πάντως, η επιλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης περάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο, όποτε κι αν πραγματοποιηθεί, δεν αποκλείεται στους βασικούς διεκδικητές να προστεθεί πρωτίστως το όνομα του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού ή του Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιου, καθώς οι πιέσεις της δυτικής Κρήτης δεν φαίνεται πως θα είναι μικρές.