λιμενικοί

Η ασυδοσία σε όλο της το μεγαλείο στις παραλίες του νομού Ηρακλείου.  Οι έλεγχοι των λιμενικών αποκαλύπτουν διπλασιασμό των παραβάσεων σε αυθαίρετες κατασκευές σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά και μεγάλη αύξηση κάθε είδους παράνομων ενεργειών από ιδιώτες, αλλά και πολίτες, ακόμα και στις πιο μικρές παραλίες σε βορρά και νότο του νομού Ηρακλείου.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τους συνεχείς ελέγχους που διενεργούν τα στελέχη του Κεντρικού λιμεναρχείου Ηρακλείου και των λιμενικών υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτό από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και οι αρμοδιότητες σε αιγιαλό και παραλία «έφυγαν» από την Αστυνομία και ανατέθηκαν στο Λιμενικό Σώμα.

Οι παράνομες κατασκευές διπλασιάστηκαν φέτος σε σχέση με πέρυσι (φώτο αρχείου)

Τους μήνες αυτούς, οπότε και ξεκίνησε μία σειρά ελέγχων, διαπιστώνεται ότι από τις 13 παραβάσεις που είχαν βεβαιωθεί το 2018  για παράνομες κατασκευές φέτος από τον Μάρτιο μέχρι και πριν λίγες ημέρες οι βεβαιωμένες παραβάσεις για τον ίδιο λόγο φτάνουν τις 27. Και είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πέρυσι το ύψος των προστίμων ανήλθε σε 285 χιλιάδες ευρώ και εκτιμάται ότι φέτος το ποσό αυτό θα υπερδιπλασιαστεί, αφού διπλασιάστηκαν και οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν φέτος σε σχέση με πέρυσι.

Οι παράνομες αυτές κατασκευές αφορούσαν από τοποθετήσεις εξεδρών, πέργκολες μέχρι τσιμεντώματα και εργασίες με μπουλντόζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες παραβάσεις έχουν βεβαιωθεί στα νότια παράλια του Ηρακλείου, ωστόσο υπάρχουν και μεγάλες παράνομες κατασκευές που έγιναν σε τουριστικές περιοχές, όπως για παράδειγμα η Χερσόνησος. Αναφορικά με το ύψος των προστίμων για τις παράνομες κατασκευές, εξαρτάται από το είδος της κατασκευής, εάν δηλαδή είναι τσιμέντο, ξύλο, σίδερο κ.λ.π., εάν είναι αναστρέψιμη και εάν συμμορφώνεται ο παραβάτης. Στην περίπτωση αυτή που ο παραβάτης έχει συμμορφωθεί, τότε βεβαιώνεται το μικρότερο πρόστιμο που φθάνει τα 1.500 ευρώ.

Πέρα όμως από τις παράνομες κατασκευές οι λιμενικοί τους  πέντε τελευταίους μήνες που διενεργούν τους ελέγχους στον αιγιαλό και τις παραλίες έχουν διαπιστώσει επίσης δεκάδες παραβάσεις που αφορούν σε απλή χρήση του χώρου. Στην τοποθέτηση δηλαδή – παρανόμως-  ομπρελών, καθισμάτων, τραπέζιων κτλ. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από στελέχη του Λ.Σ., τους μήνες αυτούς έγιναν συνολικά 250 έλεγχοι και προέκυψαν συνολικά 70 παραβάσεις. Για τις περιπτώσεις αυτές εκτός από το ποινικό σκέλος και τον σχηματισμό δικογραφίας, ακολουθήθηκε η διαδικασία της επιβολής διοικητικών κυρώσεων και των ανάλογων κατά περίπτωση προστίμων. Βέβαια, σε πρώτη φάση οι λιμενικοί προχώρησαν σε έγγραφες συστάσεις στους αυθαίρετους χρήστες του αιγιαλού για να απελευθερώσουν το κομμάτι που κατέλαβαν, δίνοντάς τους   προθεσμία δύο ημερών. Μετά την προθεσμία, οι διενεργούντες τους ελέγχους λιμενικοί  ξαναπέρασαν από τα συγκεκριμένα σημεία και αφού διαπίστωσαν ότι τίποτα δεν άλλαξε, προχώρησαν στις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τις δεκάδες παραβάσεις που προέκυψαν στην πρώτη φάση των ελέγχων, μόνο το 10% συμμορφώθηκε και απελευθέρωσε τους χώρους που είχε καταλάβει.

Σε αυτή την περίπτωση τα πρόστιμα υπολογίζονται με βάση την καταπάτηση των τετραγωνικών και του ποσού που θα πλήρωναν στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και στον Δήμο, σε περίπτωση που συμμετείχαν σε διαγωνισμούς για απόκτηση άδειας χρήσης.