Σημαντικές παρεμβάσεις από τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και τη διάδραση της Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
Οι παρεμβάσεις του Δημάρχου έγινε αποδεκτές από την Επιτροπή και θα συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο των αιτημάτων της ΚΕΔΕ για τη θεσμοθέτηση ανταποδοτικών οφελών προς τους Δήμους από έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών που επωμίζονται την εγκατάσταση και λειτουργία ενεργειακών έργων, χωρίς να απολαμβάνουν επαρκή ανταποδοτικά οφέλη.
Ο Μενέλαος Μποκέας, που συμμετείχε ως τακτικό μέλος της Επιτροπής, υπογράμμισε την ανάγκη δίκαιης και ισόρροπης μεταχείρισης των Δήμων που φιλοξενούν ενεργειακές διασυνδέσεις και υποδομές.
Η πρόταση του Δήμαρχου ήταν να υπάρξει επιπλέον αναλογική ενίσχυση των Δήμων που επιβαρύνονται με ενεργειακές υποδομές και διασυνδέσεις στα γεωγραφικά τους όρια, με πλήρη συμψηφισμό των ενεργειακών καταναλώσεων των εν λόγω Δήμων και των δημοτικών τους επιχειρήσεων, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου έθεσε επίσης το ζήτημα των εκτάσεων που είχαν απαλλοτριωθεί υπέρ της ΔΕΗ, του ΔΕΔΗΕ και του ΟΤΕ, όταν οι εταιρείες αυτές ήταν κρατικές, επισημαίνοντας ότι οι εκτάσεις αυτές θα πρέπει να επιστρέφονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν παύουν να χρησιμοποιούνται για τον σκοπό της απαλλοτρίωσης, ώστε να αξιοποιούνται για δράσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης και αστικής αναζωογόνησης.
Στην εισήγησή του, ο Μενέλαος Μποκέας επανέλαβε τη στρατηγική σημασία δημιουργίας ενεργειακού χώρου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου οι Δήμοι και οι δημοτικές επιχειρήσεις να μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος. Όπως τόνισε, αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα βιωσιμότητας για τους ίδιους τους ΟΤΑ, αλλά και ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς η μείωση του ενεργειακού κόστους θα μεταφραστεί σε χαμηλότερα δημοτικά τέλη για τους πολίτες.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου υπογράμμισε ότι, παρά την πρωτοπόρα συμφωνία ανταποδοτικών οφελών που κατάφερε να εξασφαλίσει ο Δήμος για το έργο της μεγάλης ενεργειακής διασύνδεσης, παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας ενός σταθερού και θεσμοθετημένου πλαισίου για όλους τους δήμους της χώρας, το οποίο θα προβλέπει σταθερή και διαρκή ανταπόδοση προς τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι υπόλοιπες προτάσεις με βάση την εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ Λευτέρη Ραβιόλου(Δημάρχου Καρύστου) είναι οι εξής :
- Αύξηση των ήδη θεσμοθετημένων Ειδικών Τελών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
- Προσδιορισμό του Ειδικού Τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υπό το πρίσμα της αναλογικότητας
- Αλλαγή του τρόπου απόδοσης του Ειδικού Τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
- Σωστός επιμερισμός του Ειδικού Τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στους καταναλωτές που είναι μόνιμοι κάτοικοι των Τοπικών Κοινοτήτων
- Συμπερίληψη των μεγάλων καταναλώσεων των Δήμων ως μέρος των αντισταθμιστικών
- Θεσμοθέτηση της απασχόλησης της Τοπικής Κοινωνίας (επί ποσοστού % της συνολικής απασχόλησης)
• Συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στην επικείμενη αναθεώρηση της ΚΥΑ 49828/2008 (ΦΕΚ Β’ 2464) για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας