«Φωτιές» έχει ανάψει στη Ν.Δ. το ψήφισμα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
«Φωτιές» έχει ανάψει στη Ν.Δ. το ψήφισμα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Επίσημη ενόχληση από τη Νέα Δημοκρατία μεταφέρθηκε για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης να υιοθετήσει ψήφισμα αναφορικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, το οποίο μάλιστα μία εβδομάδα νωρίτερα είχε απορριφθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η ενόχληση από τη Νέα Δημοκρατία έγινε ακόμα μεγαλύτερη, όταν υπήρξε η πληροφόρηση πως το ψήφισμα για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων καταψηφίστηκε από ορισμένα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, αλλά όχι απ’ όλα, γεγονός που δημιούργησε έντονο προβληματισμό.

Εκτός από τα «εσωτερικά θέματα» που θεωρεί η Νέα Δημοκρατία κεντρικά πως έχει με στελέχη της που κατέχουν θέσεις ευθύνης στην Περιφέρεια, η παράταξη θεωρεί πως πρέπει να εξετάσει σοβαρά και τη σχέση που έχει με τον περιφερειάρχη, αλλά και τα όριά της, με δεδομένο μάλιστα πως το στήριξε ανοικτά στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η… αλλαγή πλεύσης μάλιστα της Περιφέρειας σε σχέση με το εν λόγω ψήφισμα, από τη Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να μην συνδεθεί, έστω και έμμεσα, με την αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ κεντρικά, αναφορικά με το ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ενδιαφέρον έχει ωστόσο και η πορεία εξέλιξης της διαδικασίας, καθώς επίσης και η στάση μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου τα οποία πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία.

Το ψήφισμα λοιπόν που έχει τίτλο «Αντίθεση στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων» ήρθε στο Σώμα, ενώ η αρχική ενημέρωση που υπήρξε και διέρρευσε ήταν πως το ψήφισμα υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε, αφού την αντίθεσή τους στο ψήφισμα εξέφρασαν για λόγους που εξήγησαν οι Ελένη Βλάσση, ο Γιάννης Μανούσακας, η Ελένη Μαράκη – Μπελαδάκη, ο Νεκτάριος Παπαβασιλείου και ο Μανώλης Φραγκάκης. Υπέρ του ψηφίσματος ωστόσο τάχθηκαν πολλά μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου που είναι γνωστό ότι στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία, οπότε θεωρητικά και τις αποφάσεις κι επιλογές της.

Χαρακτηριστική λεπτομέρεια στη διαδικασία αποτελεί το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρνατουτάκης την ώρα της ψήφισης φέρεται να βρισκόταν εκτός αίθουσας, προκειμένου να απαντήσει σε μια σημαντική κλήση που είχε δεχθεί.

Οι όλες εξελίξεις έχουν ενοχλήσει αρκετά τη Νέα Δημοκρατία κι επικεντρώνονται κυρίως στον περιφερειάρχη, αφού εκφράζονται ως δυσαρέσκεια προς την Περιφέρεια Κρήτης, την οποία και η παράταξη είχε στηρίξει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους επίσης και για τους υποστηρικτές και μέλη του κόμματος, τα οποία άτυπα τάχθηκαν κατά των πολιτών που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία και κατά των σχεδίων νόμου που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση.

Το θέμα σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως δεν θα μείνει εκεί, αφού ήδη η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στη φάση επανεξέτασης του ζητήματος, αν και δεν θέλει να δώσει ιδιαίτερα μεγάλη έκταση, προκειμένου να μην εκθέσει η ίδια τις επιλογές της.

Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα για την Περιφέρεια και τον περιφερειάρχη είναι κάτι που θα φανεί το επόμενο διάστημα…