Εκδήλωση Ενημέρωσης για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και για το χώρο Υγειονομικής Ταφής των Υπολειμμάτων Αμαρίου, πραγματοποίησε ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Αμάρι.
Σκοπός της Ενημερωτικής Εκδήλωσης ήταν η προβολή των νέων εγκαταστάσεων της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Αμαρίου, η οποία χρησιμοποιεί πρωτοποριακές τεχνολογίες επεξεργασίας απορριμμάτων καθώς πραγματοποιείται Βιολογική, Αερόβια, Θερμική και Μηχανική επεξεργασία.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι υποδομές και τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τη λειτουργία της νέας Μονάδας, ενώ πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του έργου, το οποίο βρίσκεται σε τελικό κατασκευαστικό στάδιο. Η Εκδήλωση Ενημέρωσης συγκέντρωσε την προσοχή και το ενδιαφέρον των Δημάρχων του νομού Ρεθύμνου, πολλών υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας και των Δήμων της Κρήτης καθώς και του ευρύτερου κοινού.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε τα εξής: «Για όλη την Κρήτη έχουμε κάνει έναν Περιφερειακό Σχεδιασμό που είχε εγκριθεί ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο και αυτό το έργο εντάσσεται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιλύεται το πρόβλημα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και επίσης συνεχίζονται τα υπόλοιπα έργα σε όλη την Κρήτη. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, τη συνεργασία με τον ΕΣΔΑΚ, με όλους τους Δήμους και ειδικά με τον Δήμο Ρεθύμνης και του Αμαρίου, των Ανωγείων και του Μυλοποτάμου ολοκληρώσαμε το σχεδιασμό και επιλύουμε το πρόβλημα αυτό. Είμαστε μια Περιφέρεια σε επίπεδο Ελλάδος που επιλύει το πρόβλημα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων από τις πρώτες».
Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός αναφέρθηκε στην περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας της Μονάδας για το ΧΥΤΥ Αμαρίου, η οποία ξεκινάει από τις 31 Ιανουαρίου και αναμένεται έως τον Ιούνιο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Επομένως, η διαχείριση των απορριμμάτων θα περάσει αποκλειστικά στον ΧΥΤΥ και στη μονάδα επεξεργασίας, με τον ΧΥΤΑ να αντικαθίσταται εξ ολοκλήρου.
Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Κρήτης, κ. Zαχαρίας Καλογεράκης, τόνισε ότι: «Ο αποκλειστικός σκοπός του έργου είναι η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς θα γίνεται επεξεργασία περίπου 35,5 χιλιάδων τόνων ετησίως, γεγονός που επιλύει το πρόβλημα των αποβλήτων για τα επόμενα δέκα χρόνια. Τα δύο σημαντικότερα οφέλη του έργου αποτελούνται από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και από την εξοικονόμηση που θα προκύψει σε σχέση με τη μείωση των απορριμμάτων, ύψους 60%».