Ενεργοποιούνται τα πρωτόκολλα κατεδάφισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Την ίδια ώρα που ξεκινά ένας νέος κύκλος κατεδαφίσεων στο πλαίσιο της εκτέλεσης αμετάκλητων πρωτόκολλων σε 85 περιπτώσεις παράνομων κατασκευών  στο Σίσι τον Άγιο Νικόλαο και την Ιεράπετρα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενεργοποιεί τη διαδικασία των κατεδαφίσεων και σε ρέματα με βάση τις καταγγελίες που έχουν γίνει σε όλη την Κρήτη.

Παράλληλα έχει ζητήσει την επικαιροποίηση των στοιχείων που αφορούν στις καταπατήσεις δημόσιου χώρου, προκειμένου να οργανώσει  μεθοδικά τη διαδικασία των κατεδαφίσεων που θα ακολουθήσουν. Στο μεταξύ, τέλος του χρόνου αναμένεται να κατατεθεί σχέδιο νόμου για την αυστηροποίηση των ποινών για τις αυθαίρετες κατασκευές που θα φτάνει ακόμα και στην ανάκληση άδειας του καταπατητή που δεν αποκαθιστά την παρανομία του.

Κατεδαφίσεις σε Σίσι, Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα

Εντατικοποιημένα ξεκινά η εκτέλεση τελεσίδικων πρωτόκολλων κατεδάφισης παράνομων κατασκευών  σε αιγιαλό και παραλία, με βάση τη σχετική λίστα που έχει στα χέρια της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Με βάση την προτεραιοποίηση που έχει γίνει,  μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι κατεδαφίσεις 18 καταπατήσεων στην παραλία στο Σίσι, 15 σε παραθαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου και 52 στην Ιεράπετρα. Πρόκειται κατά βάση για παράνομες κατασκευές και προεκτάσεις καταστημάτων εστίασης οι οποίες απλώνονται πάνω στο κύμα και αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρυσοφόρες για τους επιχειρηματίες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον αφρό της θάλασσας.

Για το σχεδιασμό της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης έχουν ήδη ενημερωθεί οι τοπικές αρχές, όπως επίσης και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια απολάμβαναν ένα ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας αφού είχε «παγώσει» η διαδικασία των κατεδαφίσεων με υπουργικές αποφάσεις.

Το πλάνο που δρομολογείται, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι να απορροφηθεί το κονδύλι που έχει ήδη δεσμευτεί, ώστε να προχωρήσει η κατεδάφιση όσο το δυνατόν περισσότερων παράνομων κατασκευών. Ωστόσο ο στρατηγικός σχεδιασμός δεν περιορίζεται μόνο στις περιοχές αυτές αλλά αφορά στην  εκτέλεση και των 380 πρωτοκόλλων κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί σε ολόκληρη την Κρήτη.

Στο πλαίσιο αυτό μέχρι το τέλος του χρόνου οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης πρόκειται να  αναδιατυπώσουν νέο τεκμηριωμένο αίτημα χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο, για τη συνέχιση των κατεδαφίσεων σε τουλάχιστον άλλες 150 περιπτώσεις που αφορούν σε  παράνομες κατασκευές που καταπατούν αιγιαλό και παραλία.

Όπως είναι γνωστό, το μέτωπο των κατεδαφίσεων στο πλαίσιο της εφαρμογής αμετάκλητων πρωτόκολλων κατεδάφισης αυθαιρεσιών σε αιγιαλό και παραλία ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού με την καθαίρεση του σκελετού οικοδομής στην παραλία του Τομπρούκ, η οποία είχε κατασκευαστεί επάνω στην  εκβολή ρέματος και εντός του αιγιαλού και συνεχίστηκε με την απελευθέρωση της παραλίας του Μπούφου στο Σίσι, όπου είχαν εγκατασταθεί κατασκευές που εκτός των άλλων καταπατούσαν και σημαντικό εύρος έκτασης αρχαιολογικού χώρου.

Κατεδαφίσεις σε ρέματα

Μέσα από διαφορετικό χρηματοδοτικό εργαλείο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μετά από σχετική εντολή της Συντονίστριας Μ. Κοζυράκη ανοίγει το δρόμο για να προχωρήσει η κατεδάφιση παράνομων κατασκευών σε ρέματα που έχουν εντοπιστεί σε ολόκληρο το νησί. Η όλη διαδικασία προτεραιοποιείται στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής θωράκισης που απαιτεί τη λήψη μέτρων προστασίας και μάλιστα έχει ζητηθεί η επικαιροποίηση των στοιχείων που αφορούν στις καταπατήσεις δημόσιου χώρου.

Η κ. Κοζυράκη τονίζει ότι  δυστυχώς δεν έχουν ανακοπεί οι καταγγελίες και η έκδοση νέων πρωτοκόλλων κατεδάφισης που εξακολουθούν να εκδίδονται και να επιδίδονται χωρίς διακοπή. Το γεγονός αυτό η ίδια εκτιμά ότι συνδέεται με την αναστολή της εκτέλεσης των αμετάκλητων πρωτοκόλλων των κατεδαφίσεων σε αιγιαλό και παραλία,  που προηγήθηκε και όπως είναι φυσικό δεν έδωσαν το μήνυμα ότι η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να πατάξει τις παράνομες καταπατήσεις.

Σύμφωνα με την κ. Κοζυράκη, μπαίνουν στο στόχαστρο οι καταπατήσεις δημόσιου χώρου και προτεραιοποιείται η κατεδάφιση αυθαιρεσιών σε ρέματα και το συνολικότερο μήνυμα που θα πρέπει να δοθεί είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε αυτές τις παρανομίες. Μάλιστα αυτό το μήνυμα αναμένεται να σταλεί μέσα από νέο σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και αυστηροποιεί το πλαίσιο των ποινών για τους παραβάτες οι οποίοι νέμονται με ιδιοτέλεια τη χρήση αυθαίρετων κατασκευών σε δημόσια γη.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να προβλέπει ότι, για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης επιχείρησης όταν εντοπιστεί ότι έχει προχωρήσει σε καταπάτηση δημόσιου χώρου, θα πρέπει να απομακρύνει σε συγκεκριμένο χρόνο τις κατασκευές του, διότι σε αντίθετη περίπτωση απειλείται ακόμα και από ανάκληση της άδειας λειτουργίας.