Πώς θα γινόταν το “Μίνως”...

Με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Ηρακλείου, για τη δέσμευση των αναγκαίων κονδυλίων που θα απαιτηθούν για την καθαίρεση του ιστορικού ξενοδοχείου «Μίνως» προχωρά η Λότζια τη μεγάλη επιχείρηση αποξήλωσης του ορόφου του εμβληματικού κτηρίου. Ήδη έχει ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο της ετοιμορροπίας που είχε συνταχθεί από το καλοκαίρι όταν διαπιστώθηκε ότι αποκολλήθηκαν πέτρες από το σκελετό του,  πράγμα που έγινε ξανά και το Σάββατο.

Πρόκειται για μια σύνθετη και απαιτητική διαδικασία όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γ. Καραντινός ο οποίος τονίζει ότι θα απαιτηθεί η χρήση γερανών και μεγάλων οχημάτων για να αφαιρεθούν τα επικίνδυνα τμήματα του ορόφου με μεγάλη προσοχή προκειμένου να μην γίνει κάποιο ατύχημα. Επειδή το κτήριο είναι παλιό, χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε κατά τη διαδικασία της αφαίρεσης του ορόφου να μην καταρρεύσει το υπόλοιπο κτίσμα ή να μην χτυπηθεί κάποιο γειτονικό κτίσμα.

Στο μεταξύ σκωπτικά σχόλια προκαλεί το γεγονός ότι ένα εμβληματικό κτήριο που βρίσκεται στη βιτρίνα του Ηρακλείου έφτασε στο σημείο να καταρρέει με ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού που εδώ και 1,5 χρόνο δεν έχει δώσει συντεταγμένες σε σχέση με τη μελέτη που έχει καταθέσει ο Δήμος για την αξιοποίηση του ιστορικού κτηρίου.

...και πως κατέληξε

Θυμίζουμε ότι με βάση το σχεδιασμό που δρομολογεί η Λότζια, το κτήριο θα αναπλαστεί με σκοπό ο επισκέπτης που θα επισκεφθεί το εσωτερικό του να έχει την δυνατότητα να έρθει σε διαδραστική επαφή με τα είδη κρητικής διατροφής, τον τρόπο παρασκευής τους, τον χώρο παραγωγής καθώς και τους ανθρώπους-παραγωγούς των. Επίσης θα έχει την δυνατότητα να τα γευτεί ή να τα μυρίσει ώστε να τα επιλέξει σε ένα εστιατόριο ή σε ένα κατάστημα πώλησης.

Ωστόσο το υπουργείο δείχνει απίστευτη χρονοτριβή στην έγκριση της μελέτης με αποτέλεσμα ο Δήμος να έχει εγκλωβιστεί με τα  φωτορεαλιστικά σχέδια ανάπλασης στο χέρι αφού δε λέει να ξεμπερδέψει το κουβάρι της γραφειοκρατίας των εγκρίσεων των μελετών αποκατάστασης του… και το κέλυφος του κτηρίου καταρρέει. Όπως έχει γράψει η «Π» για δεύτερη φορά έπεσαν πέτρες από το εμβληματικό διατηρητέο κτήριο επί της 25ης Αυγούστου, τις οποίες δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα προστατευτικά καλύμματα που είχαν τοποθετηθεί, με αποτέλεσμα να κυλήσουν στο δρόμο.

Το πρώτο αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε τον Ιούλιο,  γεγονός που είχε σημάνει συναγερμό στην πολεοδομία που είχε προχωρήσει στην έκδοση πρωτόκολλου κατεδάφισης. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο πολεοδομίας Γιώργο Καραντινό, θα απαιτηθεί  η λήψη ειδικών προστατευτικών μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών.