Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση θεωρούνται σημαντικά για την αντιμετώπιση του ιού του Νέου Δελχί.
Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση θεωρούνται σημαντικά για την αντιμετώπιση του ιού του Νέου Δελχί.

Η πρόληψη και η εγρήγορση των παραγωγών μοιάζουν να αποτελούν το πιο ισχυρό όπλο απέναντι στον ιό του Νέου Δελχί που εμφανίστηκε στην Περιφερειακή Ενότητας Ηρακλείου, ενεργοποιώντας αγρότες και παραγωγούς.

Ο ιός προσβάλει κυρίως τα κηπευτικά προϊόντα, αλλά ιδιαίτερα τα κολοκυθοειδή, μεταξύ των οποίων εντάσσονται τα κολοκυθάκια, οι μπάμιες, το πεπόνι και το καρπούζι. Ο χαρακτήρας του ιού μάλιστα χαρακτηρίζεται «ύπουλος» αφού εφόσον οι παραγωγοί επιλέξουν έναν μην συντηρητικό τρόπο αντιμετώπισης του ιού και χρησιμοποιήσουν ισχυρά φυτοφάρμακα, δυνητικά θα μπορέσουν να τον ενισχύσουν και μακροπρόθεσμα να δημιουργηθούν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στην παραγωγή.

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Μανώλης Ροδιτάκης, πρόκειται για έναν DNA ιό, ο οποίος είναι γενικά γνωστός στους παραγωγούς, ωστόσο τα τελευταία χρόνια διασπείρεται διαρκώς και εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Προσβάλλει μεγάλο είδος φυτών και κυρίως τα κηπευτικά, αλλά ειδικότερα στα κολοκυθοειδή, όπως είναι κολοκυθάκια, μπάμιες, πεπόνι, καρπούζι και λοιπά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ροδιτάκης για να προσθέσει:  «Γενικά δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Ορισμένες φορές βέβαια είναι οι χρονιές τέτοιες που η διαχείριση του εχθρού αποτυγχάνει και υπάρχουν εξάρσεις όπου έχουν ξεπατωθεί καλλιέργειες, ειδικά στην έναρξη της φύτευσης». Όπως υποστηρίζει ο κ. Ροδιτάκης η αντιμετώπιση του ιού, θέλει προσοχή και σωστή ενημέρωση προκειμένου να έχουμε έγκυρη διάγνωση.

«Πρέπει να βλέπουμε τα συμπτώματα, τα οποία μεταξύ άλλων είναι το κιτρίνισμα των φύλων, η διόγκωση των νευρώσεων, συστροφή, ανωμαλίες στην ανάπτυξη του καρπού» διευκρινίζει, ενώ παραπέμπει στο κατάλληλο εργαστήριο του ΕΛΓΟ Δήμητρα το οποίο και μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του ιού.