Πολύς κόσμος χθες στη σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου
Πολύς κόσμος χθες στη σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες να κάνει ένα βήμα πίσω σε σχέση με την αρχική πρόταση που είχε τεθεί για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς της Ν. Αλικαρνασσού στην Ηροδότου  και να ξαναπιάσει τη λύση της μετακίνησης στη δημοτική έκταση του Φάρου.

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που φορτίστηκε από τη μαζική συμμετοχή των κατοίκων μετά από πρόταση του δημάρχου Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινού, αποφασίστηκε να παγώσει σε ένα δεκαπενθήμερο (από την επόμενη εβδομάδα) την πραγματοποίηση της λαϊκής αγοράς στη Δημοκρατίας και Καρίας με σχετικό αίτημα που θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας.

Στην επιτροπή θα τεθεί επίσης και θέμα μετακίνησης της λαϊκής αγοράς της Ν. Αλικαρνασσού στη δημοτική έκταση του Φάρου. Η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων που τοποθετήθηκαν, ενώ η δεύτερη πρόταση που κατατέθηκε από τον κ. Κασαπάκη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στηρίχθηκε και από τον κ. Ινιωτάκη ήταν ο Δήμος να προχωρήσει στην αξιοποίηση του δημοτικού ακινήτου μπροστά από τις φυλακές της Ν.Αλικαρνασσού.

Η δυναμική παρουσία των κατοίκων της Ν. Αλικαρνασσού έδωσε τον τόνο στη συζήτηση, καθώς όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ένιωσαν την αγανάκτηση και την οργή των κατοίκων που ζουν τις παρενέργειες των διαχρονικών λανθασμένων χειρισμών σε σχέση με την ανακολουθία των χρονοδιαγραμμάτων παραμονής των λαϊκών αγορών σε όλες τις περιοχές που χωροθετούνται.

Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της οδού Ηροδότου τεκμηρίωσαν μια σειρά από λόγους για τους οποίους αντιδρούν στην “επιστροφή” της λαϊκής αγοράς της Τρίτης στην περιοχή τους, προβάλλοντας θέματα υγιεινής και σοβαρών λειτουργικών εμπλοκών στην καθημερινότητα όσων ζουν και δραστηριοποιούνται εκεί.

Παράλληλα, έβαλαν στο τραπέζι  ως πρόταση τη λύση του Φάρου ή της οδού Αναπαύσεως (δίπλα από το Γυμνάσιο και το νεκροταφείο). Μάλιστα ο  πατήρ Κωνσταντίνος Πετρογιάννης και εφημέριος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου εξήγησε ότι η πρόταση για εντελώς προσωρινή η χρήση της Ηροδότου δεν είναι καθόλου καθησυχαστική διότι όλοι γνωρίζουν ότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.

Ο ίδιος εξήγησε πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα και να μετακινείται η λαϊκή αγορά από τη μια περιοχή στην άλλη συχνά χωρίς να επιβαρύνεται μόνο ένα σημείο. Πρότεινε μάλιστα για το επόμενο εξάμηνο η λαϊκή αγορά να μεταφερθεί στον Φάρο και μετά να πάει έξω από τις φυλακές της Ν.Αλικαρνασσού που είναι η κοινά αποδεκτή λύση για ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Την ίδια στιγμή στη συνεδρίαση του Σώματος βρέθηκαν και κάτοικοι της οδού Δημοκρατίας, όπου σήμερα πραγματοποιείται η λαϊκή αγορά και τόνισαν πως ταλαιπωρούνται εδώ και έναν χρόνο για να εφαρμοστεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μετακίνησή της.

Όπως είπαν δεν αντέχουν άλλο τον εγκλωβισμό που βιώνουν, ο οποίος έχει βαρύ κόστος στην ποιότητα ζωής τους.

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ν. Γιαλιτάκης επισήμανε πως υπάρχουν ζητήματα που έπρεπε να είχαμε επανεξετάσει, όπως αυτά της πολιτικής προστασίας, και σημείωσε ότι στην Αλικαρνασσό ο Δήμος έχει χώρο για μόνιμη εγκατάσταση και πρότεινε να αξιοποιηθεί η λύση του Φάρου. Από την πλευρά των Ενεργών Πολιτών ο κ. Γ.Μανδαλάκης υπογράμμισε πόσο τραυματικό είναι το γεγονός ότι καθυστερεί η μετακίνηση των λαϊκών αγορών με αποτέλεσμα οι  18 μήνες να γίνονται 33 και πρότεινε να αξιοποιηθεί η λύση του Φάρου.

Αντίθεση άποψη εξέφρασε ο Μιχάλης Κασαπάκης από τη Λαϊκή Συσπείρωση  τονίζοντας ότι είναι λάθος το γεγονός ότι εγκαταλείφθηκε η λύση της χωροθέτησης λαϊκής αγοράς στο δημοτικό  οικόπεδο των φυλακών Ν.Αλικαρνασσού. «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι καταπατητής! Να επιμείνουμε για αυτό το οικόπεδο! Θα σταθώ στο πλευρό των κατοίκων και της Δημοκρατίας και της Ηροδότου».

Στο ίδιο μήκος κύμματος και ο  υποψήφιος δήμαρχος Π. Ινιωτάκης πρότεινε να παρακαμφθεί η  γραφειοκρατία και  η λαϊκή αγορά να μεταφερθεί έξω από τις φυλακές…

Από την Άμεση Δημοκρατία, ο κ. Λ. Ζαμπετάκης  εξήρε τη συμμετοχή των πολιτών στη συνεδρίαση τονίζοντας ότι αν σε κάθε Συμβούλιο υπήρχε τόσος κόσμος, θα περνούσε αυτό που ήθελε ο λαός. Ο ίδιος τόνισε ότι  ο πλέον κατάλληλος χώρος για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς είναι έξω από τις φυλακές”.