Εκατοντάδες τόνοι εκρηκτικών και φυσιγγίων στα κοντέινερ του πλοίου-βόμβα απειλή για τη Σούδα

Τον εφιάλτη ενός πλοίου γεμάτου εκρηκτικά βιώνει τους τελευταίους 4,5 μήνες  η Σούδα και ειδικότερα η ευαίσθητη περιοχή μεταξύ των εγκαταστάσεων του Πολεμικού Ναυτικού και του επιβατηγού σταθμού. Το πλοίο «Mekong Spirit” με σημαία Μάλτας μεταφέρθηκε στη Σούδα, όταν στα τέλη του περασμένου Μαΐου και ύστερα από έλεγχο στην Κω εντοπίστηκε με εκατοντάδες τόνους εκρηκτικών και φυσιγγίων, που προορίζονταν για την εμπόλεμη ζώνη του Σουδάν.

Οι ελληνικές αρχές θεώρησαν επιβεβλημένη την ακινητοποίησή του, παρά το γεγονός ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία διατείνεται ότι το φορτίο είναι νόμιμο και υπάρχουν τα παραστατικά έγγραφα που το αποδεικνύουν. Το βέβαιο είναι ότι παρουσία του πλοίου – βόμβα εγκυμονεί καθημερινούς κινδύνους που έχουν θορυβήσει ακόμα και το ΝΑΤΟ. Το πλοίο παραμένει φορτωμένο, αν και το πλήρωμά του έχει προφυλακιστεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Ιούλιο εμφανίστηκαν κάποια πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ στη Σούδα και άρον άρον αποφασίστηκε το συγκεκριμένο να μεθορμήσει στον επιβατηγό σταθμό της Σούδας, δίπλα ακριβώς από τα εμπορικά!

Όλο αυτό το διάστημα το σκάφος βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ΠΝ, ενώ οι πληροφορίες του cretalive λένε πως υπάρχει μείζον ζήτημα με τη διοίκηση των νατοϊκών δυνάμεων του ναυστάθμου που θεωρούν άκρως επικίνδυνη την παρουσία του μαλτέζικου σκάφους στον κόλπο της Σούδας.

Μια ακόμα παράμετρος που αποκαλύπτει το cretalive είναι πως, ενώ σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τα πυρομαχικά, όταν βρίσκονται σε καλή κατάσταση θα πρέπει να περνάνε στην κυριότητα του ελληνικού στρατού, το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ζήτησε την εκποίησή τους, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση, σύμφωνα με πληροφορίες, του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση.

Νόμιμο

Το φορτίο του πλοίου Mekong Spirit που διακρατείται από τις ελληνικές αρχές στο λιμάνι της Σούδας καθώς συνελήφθη να μεταφέρει αδήλωτα εκρηκτικά και φυσίγγια είναι νόμιμο, είχε ισχυριστεί με ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρεία Lumar.

Ο νομικός εκπρόσωπος της Lumar, ναυτιλιακής με έδρα την Ελβετία, είπε πως η εταιρεία διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τις άδειες για την εισαγωγή του φορτίου τους. Ο ίδιος προσθέτει ότι η εταιρεία έχει συνεργαστεί πλήρως με τις ελληνικές αρχές και έχει παράσχει όλα τα σχετικά δηλωτικά φορτίου προκειμένου να αποδείξει ότι το φορτίο του πλοίου που περιλάμβανε εκρηκτικές ύλες εξόρυξης και φυσίγγια κυνηγετικών όπλων προορίζονταν για αστική χρήση, ότι συμμορφώνονταν πλήρως με όλους τους σχετικούς κανονισμούς και ότι δεν εμπίπτουν στις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο Mekong Spirit χωρητικότητας 12,380 dwt λίγο μετά από μια στάση στο λιμάνι της Σμύρνης στην Τουρκία, συνελήφθη από την Ελληνική Ακτοφυλακή, η οποία και συνόδευσε το πλοίο στη ναυτική βάση της Σούδας, καθώς οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ενημερωθεί από τον πλοίαρχο για το επικίνδυνο φορτίο που μετέφερε.

Θεωρήθηκε δε ότι το φορτίο που κατευθυνόταν προς το Σουδάν παραβίαζε κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ. Ωστόσο η εταιρεία απορρίπτει τις κατηγορίες και σημειώνει ότι το φορτίο που προοριζόταν για το λιμάνι του Σουδάν, αποτελούσε μέρος νόμιμης εμπορικής συναλλαγής μεταξύ εταιρειών που λειτουργούν νόμιμα στην Τουρκία και το Σουδάν και καμία από αυτές τις εταιρείες δεν βρίσκεται υπό περιορισμό και δεν περιλαμβάνεται σε καμία λίστα κυρώσεων.