Ένα παιδί έγινε «μπαλάκι» λόγω υποστελέχωσης στα νοσοκομεία

Για «ξεχαρβάλωμα» στον τομέα ψυχικής υγείας παιδιών κάνει λόγο η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου.

Αφορμή για την ανακοίνωση αυτή, στάθηκε ένα συγκεκριμένο περιστατικό που συνέβη στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για παιδί για το οποίο εκφράζονταν σοβαρές ανησυχίες για ύπαρξη ενεργού αυτοκτονικού ιδεασμού, το οποίο αντί να παραπεμφθεί την ίδια ημέρα που ζητήθηκε βοήθεια στα επείγοντα του ΠΑΓΝΗ ελλείψει εφημερεύοντα παιδοψυχιάτρου στη Δυτική Κρήτη, με την μεσολάβηση της 7ης ΥΠΕ η εξέτασή του αποτράπηκε και αναβλήθηκε για την επομένη, προκειμένου να γίνει στο Ρέθυμνο.

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου καταγγέλλει την 7η ΥΠΕ για προσπάθεια συγκάλυψης του «ξεχαρβαλώματος» και ρωτά ποιος θα ήταν υπεύθυνος αν η καθυστέρηση αυτή οδηγούσε σε απόπειρα το παιδί και με ποια κριτήρια πήρε την απόφαση για ανακατεύθυνση της εξέτασης του ανήλικου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών Ν. Ρεθύμνου:

Το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ρεθύμνου, ως πρωτοβάθμια δομή ψυχικής υγείας – δομή που στεγάζεται σε χώρο ξεχωριστό και απομακρυσμένο από το νοσοκομείο – λειτουργεί σε καθημερινή βάση κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού. Δεν είναι οργανωμένο ούτε στελεχωμένο για να λειτουργεί ως τμήμα επειγόντων περιστατικών. 

Τις ημέρες που εφημερεύει η μοναδική εναπομείνουσα παιδοψυχίατρος ΕΣΥ στη Δυτική Κρήτη, αξιολογεί επείγοντα περιστατικά τα οποία παραπέμπονται είτε από εισαγγελικές αρχές είτε από το τμήμα επειγόντων νοσοκομείου. Τις ημέρες που δεν εφημερεύει η μοναδική εναπομείνουσα παιδοψυχίατρος ΕΣΥ στη Δυτική Κρήτη, τα επείγοντα περιστατικά θα πρέπει εκ των πραγμάτων να εξετάζονται στο τμήμα επειγόντων της παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

Για πρώτη φορά βρεθήκαμε μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο για την ορθή ιατρική πρακτική περιστατικό που δείχνει τόσο την κατάφωρη προσπάθεια συγκάλυψης της 7ης ΥΠΕ του ξεχαρβαλώματος που επικρατεί στον τομέα ψυχικής υγείας παιδιών όσο και την αδιαφορία της όχι μόνο για την ψυχική αλλά και για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών και των εφήβων.

Παιδί για το οποίο εκφράζονταν σοβαρές ανησυχίες για ύπαρξη ενεργού αυτοκτονικού ιδεασμού, αντί να παραπεμφθεί την ίδια ημέρα που ζητήθηκε βοήθεια στα επείγοντα του ΠΑΓΝΗ ελλείψει εφημερεύοντα παιδοψυχιάτρου στη Δυτική Κρήτη, με την μεσολάβηση της 7ης ΥΠΕ η εξέτασή του αποτράπηκε και αναβλήθηκε για την επομένη, προκειμένου να γίνει στο Ρέθυμνο.

Ζητούμε από την 7η ΥΠΕ να μας απαντήσει στα κάτωθι:

  • Χωρίς να έχει εξεταστεί ο ανήλικος από κάποιον παιδοψυχίατρο ή άλλον ιατρό για να υπάρξει μια εικόνα έστω της κατάστασης της υγείας του, με ποια κριτήρια αποφάσισε η 7η ΥΠΕ να ανακατευθύνει την εξέταση του ανηλίκου για την επομένη ημέρα προκειμένου να εξεταστεί στο ΚοιΚεΨΥΠΕ Ρεθύμνου;
  • Ποιος θα ήταν ο υπεύθυνος εάν αυτή η καθυστέρηση εξέτασης του ανηλίκου οδηγούσε σε απόπειρα αυτοκαταστροφής;
  • Ποιο είναι τελικά το σχέδιο της 7ης ΥΠΕ για την αντιμετώπιση των παιδοψυχιατρικών επειγόντων μέσα στο υπάρχον σύστημα ακραίας υποστελέχωσης στον τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων και τι έχει πράξει έως τώρα για την πλήρωση των κενών θέσεων παιδοψυχιάτρων στην Κρήτη;

Απαίτηση όλων των υγειονομικών, αλλά και των Κρητικών είναι να στελεχωθούν άμεσα, τόσο η Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ, όσο και οι πρωτοβάθμιες δομές ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων της Κρήτης με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό για να παρέχεται πλήρως και δωρεάν η απαραίτητη ψυχιατρική φροντίδα στα παιδιά μας.