Ένα έθιμο 100 ετών για το Ηράκλειο!

Για το Ηράκλειο, θεωρείται σχεδόν «αμάρτημα» να μην υπάρχει μπουγάτσα σε κάθε σπίτι για την υποδοχή του νέου χρόνου.

Είναι μια παράδοση που ακολουθούν πιστά εδώ και δεκαετίες οι οικοδεσπότες των σπιτιών, ώστε η πρώτη ανάμνηση από το νέο έτος να είναι γλυκιά και όμορφη. Η παράδοση γεννήθηκε στο Ηράκλειο πριν από σχεδόν έναν αιώνα, διατηρείται μέσα στο πέρασμα των χρόνων και γιγαντώνεται.

Ενώ όμως δεν υπάρχει σχεδόν κανείς που να μην επιλέγει μπουγάτσα για το γιορτινό τραπέζι, είναι ελάχιστοι εκείνοι που γνωρίζουν το πώς ξεκίνησε το έθιμο, αλλά και το πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια.

Από ένα στοίχημα ξεκίνησε η ιστορία του έθιμου

«Πατέρας» του εθίμου θεωρείται ο Απόστολος Σαλκιντζής, ο οποίος ανέλαβε πριν από περίπου 90 χρόνια να εξυπηρετήσει ένα στοίχημα, με το καλύτερο του προϊόν, που δεν ήταν άλλο από την μπουγάτσα. Τι συνέβη όμως και πώς συνδέονται ο Απόστολος Σαλκιντζής με το μεγάλο στοίχημα των γιορτών; Σύμφωνα με την παράδοση, κάποιοι από τους επιφανείς άνδρες της πόλης, παίζοντας χαρτιά στις λέσχες του Ηρακλείου, έβαλαν ένα στοίχημα: Ο νικητής της παρτίδας θα κερνούσε τους χαμένους, ώστε να μην επιστρέψουν σπίτι τους χωρίς χρήματα και άδεια χέρια. Έτσι κι έγινε. Κι ο Απόστολος Σαλκιντζής, με το γλυκοπωλείο του «Λεοντάρια» που σήμερα λέγεται «ΦΥΛΛΟΣΟΦΙΕΣ», είχε ανοιχτό το κατάστημά του, οπότε και ανέλαβε να φτιάξει φρέσκιες κι αχνιστές μπουγάτσες για όλους. Όσο περίμεναν μάλιστα χαμένοι και κερδισμένοι για να ψηθούν οι μπουγάτσες, ο «Αποστόλης» όπως τον φώναζαν, κέρασε μικρασιάτικο καφέ, για να αντιμετωπίσουν το ξενύχτι.

Οι ζεστές μπουγάτσες και τα αρώματα που γέμισαν τα σπίτια των γιορτών, αποτέλεσαν την πιο ευχάριστη έκπληξη για τις νοικοκυρές της εποχής.

Κάπως έτσι, όλοι ήταν κερδισμένοι για το νέο έτος, αφού όλοι πήραν ως ανταμοιβή την πιο γλυκιά «μπουγάτσα του Αποστόλη». Την επόμενη κιόλας χρονιά, η μπουγάτσα της Πρωτοχρονιάς είχε γίνει θεσμός. Κι ο Αποστόλης έμενε ανοιχτός όλη νύχτα για να προσφέρει την αγαπημένη μπουγάτσα της πόλης.

Έθιμο σχεδόν ενός αιώνα η μπουγάτσα στο Ηράκλειο

Με σεβασμό στην παράδοση του παππού Απόστολου Σαλκιντζή, οι ΦΥΛΛΟΣΟΦΙΕΣ, έχοντας περάσει στην τρίτη πλέον γενιά, προσφέρουν την απολαυστική μπουγάτσα από τα ξημερώματα σήμερα ως και τις 5:00 το απόγευμα αύριο, τιμώντας ένα έθιμο δεκαετιών, με το ίδιο μεράκι και τις ίδιες ΦΥΛΛΟΣΟΦΙΕΣ.