Εν μέσω αντιδράσεων υπογραφή για ΒΟΑΚ – Θερμή υποδοχή ετοιμάζουν στον πρωθυπουργό οι Σητειακοί

Θερμή υποδοχή ετοιμάζει στον πρωθυπουργό η Σητεία, εν όψει της πανηγυρικής εκδήλωσης που προγραμματίζεται το πρωί της Παρασκευής στο Πολιτιστικό Κέντρο όπου ο κ. Κ. Μητσοτάκης θα υπογράψει τη σύμβαση του ΒΟΑΚ από την Κίσσαμο μέχρι το Ηράκλειο.

Ο Σητειακός λαός έχει ξεσηκωθεί και ετοιμάζει απόβαση στο Ηράκλειο, αφού όπως προκύπτει δεν επηρεάστηκε από το «πολιτικό μασάζ» των δηλώσεων που έγιναν χθες στο Λασίθι από το κυβερνητικό κλιμάκιο που προπορεύτηκε του πρωθυπουργού, για να υπογράψει τη σύμβαση των συμπληρωματικών έργων του φράγματος των Μπραμιανών.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής δεκάδες Σητειακοί βρέθηκαν στο προγραμματισμένο ραντεβού, εκεί που τα λεωφορεία τους περίμεναν για να τους μεταφέρουν στο Ηράκλειο

Σύσσωμη η Σητεία στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα «ή τώρα ή ποτέ», διεκδικώντας να υλοποιηθεί η πολιτική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού, που έχει εξαγγείλει ένα ΒΟΑΚ από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία, όμως στην πράξη ο ανατολικότερος Δήμος της Κρήτης δεν έχει συμπεριληφθεί στη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία.

Ο δήμαρχος Γ. Ζερβάκης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι «δεν υπάρχει μέχρι σήμερα τίποτα χειροπιαστό που θα μπορούσε να αναστείλει την κινητοποίηση μας και για το λόγο αυτό, σήμερα περιμένουμε δέσμευση από τον πρωθυπουργό με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πιστώσεις για την ένταξη της Σητείας στο ΒΟΑΚ. Δεν γίνεται να ακρωτηριαστεί η Κρήτη στα δύο…».

Όπως είναι γνωστό, η Κυβέρνηση αποφάσισε να μπουν οι υπογραφές της σύμβασης του ΒΟΑΚ από την Κίσσαμο μέχρι το Ηράκλειο, ενώ εκκρεμεί η προσφυγή των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για μια σειρά ζητημάτων με κορυφαίο αυτό των παρακάμψεων και της διχοτόμησης των πόλεων.

Τα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζοντας πόσο ευάλωτη είναι η σύμβαση με την προσφυγή των δύο Δήμων (που διεκδικούν αυτονόητα και θεμελιώδη ζητήματα των τοπικών κοινωνιών) και αντί να υιοθετήσουν τα αιτήματα της αυτοδιοίκησης ως οφείλουν, βάζουν στο τραπέζι το ζήτημα της συμπληρωματικής σύμβασης.

Με τη διαδικασία αυτή η Κυβέρνηση, μετακυλίει για το μέλλον… την υιοθέτηση των αιτημάτων των Δήμων, δεσμευόμενη ότι θα αντιμετωπίσει το όλο θέμα προοπτικά, γεγονός που, όπως φαίνεται, της έχει εξασφαλίσει μια ανέφελη ατμόσφαιρα στην πανηγυρική επικοινωνιακά υπογραφή σύμβαση του ΒΟΑΚ. Μόλις δύο 24ωρα πριν οι δήμαρχοι Ηρακλείου και Μαλεβιζίου πήραν την υπόσχεση του κ. Ταχιάου ότι τα αιτήματά τους θα λυθούν μέσα από μια συμπληρωματική σύμβαση που θα ανατεθεί.

Μένει να δούμε πότε αυτή η συμπληρωματική σύμβαση θα είναι έτοιμη, και κυρίως αν μπορεί με τη διαδικασία αυτή να ανοίξει το πλάνο των έργων, καθώς κάποιοι εγείρουν προβληματισμούς για το ενδεχόμενο να προκύψουν ζήτημα νομικής εμπλοκής. Και βέβαια μένει να δούμε και την ίδια την προγραμματική σύμβαση και τι ακριβώς θα προβλέπει σε μια σειρά ζητημάτων με κορυφαίο αυτό των διοδίων.

Η ανάπτυξη του Λασιθίου

Λίγες ώρες πριν από την έλευση του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο, κυβερνητικό κλιμάκιο κατέβηκε στο Λασίθι για την υπογραφή των συμπληρωματικών έργων του φράγματος των Μπραμιανών και αργότερα συμμετείχαν σε εκδήλωση για τα αναπτυξιακά ζητήματα της Περιφερειακής Ενότητας.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούσαν, πέραν του Α’ αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Λασιθίου της ΝΔ, Γιάννη Πλακιωτάκη, και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο υπουργός Χρίστος Δήμας και ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογιώργης.

Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης, επεσήμανε ότι «υπάρχει δέσμευση του πρωθυπουργού ο ΒΟΑΚ να φτάσει έως τη Σητεία». Όπως είπε, «το Λασίθι παραμένει στο επίκεντρο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών».

Ο υπουργός Υποδομών Χρ. Δήμας τόνισε ότι «ο ΒΟΑΚ ξεκινά από τον Άγιο Νικόλαο», μίλησε για σχεδιασμό και μελέτες σχετικά με την Σητεία και επανέλαβε ότι ο σχεδιασμός αλλά και δέσμευση του πρωθυπουργού είναι ο ΒΟΑΚ «από την μια άκρη της Κρήτης μέχρι την άλλη». Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «το Υπουργείο αντιμετωπίζει με απόλυτη σοβαρότητα όλα τα ζητήματα που τίθενται από τους τοπικούς φορείς.

Εξετάζουμε και τα θέματα των οδικών υποδομών, που είναι κρίσιμα για τη μετακίνηση των προϊόντων της Ιεράπετρας, ακόμα και για την χάραξη του ΝΟΑΚ η οποία διέρχεται μέσα από την περιοχή των θερμοκηπίων. Οι συζητήσεις τις οποίες έχουμε ξεκινήσει, θα αποκτήσουν σύντομα και πολύ πιο πρακτικά χαρακτηριστικά, ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις μιας τόσο δυναμικής οικονομίας όπως αυτή που αναπτύσσεται στον πρωτογενή τομέα της περιοχής».

Στ. Αρναουτάκης: «Βόρειος Οδικός Άξονας νοείται από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία»

Το αίτημα της κοινωνίας της Σητείας αλλά και του Λασιθίου και της Κρήτης για ένα δρόμο που ενώνει την Κρήτη, μετέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στην τοποθέτησή του στο αναπτυξιακό συνέδριο που έγινε στο Επιμελητήριο Λασιθίου, παρουσία υπουργών και κυβερνητικών στελεχών.

Απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ικανοποιηθεί το αίτημα για τον μεγάλο ΒΟΑΚ. «Θέλω να παρακαλέσω η αγωνία των ανθρώπων της Σητείας ν’ ακουστεί γιατί για όλους εμάς, Βόρειος Οδικός Άξονας νοείται από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία», είπε, καταχειροκροτούμενος από τους παριστάμενους στην εκδήλωση.

Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την αναφορά του υπουργού Υποδομών για την χρηματοδότηση των έργων μέχρι την Παχειά Άμμο που αποτέλεσε πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης, όπως και η χρηματοδότηση των μελετών μέχρι τη Σητεία.

Αυτοψία σε εργοτάξια

Αυτοψία σε τρία εργοτάξια κατασκευής του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης πραγματοποίησε χθες, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, μαζί με τον υφυπουργό Νίκο Ταχιάο και τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Αναγνώπουλο.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επισκέφθηκε διαδοχικά τα εργοτάξια και ενημερώθηκε από τους αναδόχους σχετικά με την πρόοδο των εργασιών, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Τα συγκεκριμένα εργοτάξια αναπτύσσονται στα δύο σκέλη του ΒΟΑΚ που ήδη κατασκευάζονται. Αυτά είναι:

  • Τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου: Πρόκειται για δημόσιο έργο το οποίο έχει ενταχθεί εξ ολοκλήρου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με αντικείμενο τη βελτίωση – διαπλάτυνση του υφιστάμενου τμήματος με δυο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, διαχωρισμένου οδοστρώματος κυκλοφορίας, συνολικού πλάτους 22,25 μ. και μήκους περίπου 14,5 χλμ.
  • Τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου: Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του οδικού τμήματος, συνολικού μήκους 22,5 χλμ. και ειδικότερα στα τμήματα Χερσόνησος – Μάλια και Μάλια – Νεάπολη, στο συνοδό παράπλευρο και κάθετο οδικό δίκτυο εξυπηρέτησης, μήκους περίπου 9,65 χλμ.

Κοινή δήλωση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Με κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη ξεκαθαρίζουν ότι τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ ενός ενιαίου, ολοκληρωμένου, δίκαιου και χωρίς αποκλεισμούς Βόρειου Οδικού Άξονα. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, «εν όψει της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στην Κρήτη, με αφορμή, μεταξύ άλλων, και την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), οφείλουμε να επαναφέρουμε με σαφήνεια και ενότητα το αίτημα για έναν ΒΟΑΚ ενιαίο, ολοκληρωμένο, δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη, όταν η λογική του “κόστους-οφέλους” χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να εξαιρούνται περιοχές που συμβάλλουν καίρια στο ΑΕΠ της χώρας, χάρη στη δυναμική τους στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και το εμπόριο.

Δεν γίνεται η οικονομική βιωσιμότητα ενός έργου να αξιολογείται αποκομμένα από τη κοινωνική του χρησιμότητα, την περιφερειακή συνοχή και το δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές.

Η Σητεία και η Ιεράπετρα δεν ζητούν προνόμια, ούτε χάρη. Ζητούν το αυτονόητο: ισότιμη μεταχείριση, σύνδεση με το βασικό οδικό δίκτυο της Κρήτης, την ελάχιστη ανταποδοτικότητα, τον ελάχιστο σεβασμό προς τους Λασιθιώτες. Συγχρόνως με την κατασκευή του ΒΟΑΚ, κρίνεται άμεσης προτεραιότητας, πρωτίστως για το Ρέθυμνο όσο και για τα Χανιά, η κατασκευή του δρόμου Σούδας – Αεροδρομίου Χανίων για να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση στις πύλες εισόδου του νησιού.

Η παντελής αγνόηση όλων των φορέων, όλων των μελετών και των εμπεριστατωμένων προτάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας, οδηγεί τελικά στο να απομακρύνεται ένα σπουδαίο έργο από την κάλυψη των εξίσου σπουδαίων τοπικών αναγκών».

ΣΥΡΙΖΑ: Να δώσει εξηγήσεις ο πρωθυπουργός

«Ο πρωθυπουργός οφείλει να εξηγήσει στην Κρητική κοινωνία -έστω και την τελευταία στιγμή- εάν τρέφει ελάχιστο σεβασμό προς αυτήν, πώς ο νέος Βόρειος Οδικός Άξονας θα καταστεί ένα αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη, που θα ανακουφίσει και δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες». Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής Ηρακλείου του κόμματος Χάρης Μαμουλάκης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «φανταστικό σενάριο είδησης: Υπογράφτηκε από τον πρωθυπουργό, παρουσία πλήθους υπουργών και αυτοδιοικητικών της Κρήτης, μετά από διαβούλευση και αναλυτική ενημέρωση των φορέων αναφορικά με τους όρους, και σύμφωνα με τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές διαφάνειας, η σύμβαση για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης… Πραγματικότητα: Η κυβερνητική επιλογή είναι το σκοτάδι. Σημαντικές επιπτώσεις που φτάνουν σε βάθος πολλών γενεών αποσιωπούνται. Γιατί άραγε;

Οι αλλεπάλληλες αυτοδιαψεύσεις του κ. Μητσοτάκη επί ένα τουλάχιστον χρόνο και η υπογραφή εν τέλει μιας σύμβασης για τον ΒΟΑΚ με πολλά σκοτεινά σημεία, εξαφανίζουν τα όποια ψιχία αξιοπιστίας έχουν απομείνει στον πρωθυπουργό.