Η βρετανική μετάλλαξη έχει περικυκλώσει την Κρήτη, όπου τα κρούσματα είναι διαρκώς αυξημένα.
Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 63 νέα περιστατικά στο νησί, 42 στο Ηράκλειο, 15 στο Ρέθυμνο, τρία στο Λασίθι και τρία στα Χανιά.
Σημειώνεται πως στην χθεσινή ανακοίνωση για τα μεταλλαγμένα στελέχη, η Κρήτη δεν περιλαμβάνεται.
Ωστόσο, όπως είπε στην «Π» ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος, τα χθεσινά δεδομένα είναι των προηγούμενων ημερών. Τα αποτελέσματα από τα δείγματα που εξετάζονται το τρέχον διάστημα, θα ανακοινωθούν πιθανότατα την ερχόμενη Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, έχουμε 29 κρούσματα βρετανικής μετάλλαξης στο Ηράκλειο, 24 στο Λασίθι και τρία στα Χανιά ενώ ένα εισαγόμενο έχει εντοπιστεί στο Ηράκλειο.
Οι μεταλλάξεις στο μικροσκόπιο
Σημειώνεται πως συναγερμός έχει σημάνει στους κόλπους των επιστημόνων, λόγω της επικράτησης του βρετανικού στελέχους του κοροναϊού που εντοπίζεται από το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις και το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και το απόγευμα αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς. Παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να μπει στο «κόκκινο» όλη η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου και όχι μόνο ο Δήμος, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
Βρετανικό… πάρτι στην Κρήτη!
Αυτή τη στιγμή έχουν σταλεί στο Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής Ανάλυσης του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών περισσότερα από 50 δείγματα από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μέχρι στιγμής, οι αναλύσεις επιβεβαιώνουν όσα προέκυψαν από το κρητικό εργαστήριο, ότι δηλαδή είναι όλα θετικά στην βρετανική μετάλλαξη. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, δεν είναι ακόμα επίσημα.
Τα δείγματα καλύπτουν ένα μεγάλο γεωγραφικό κομμάτι της Κρήτης, είναι από την πόλη του Ηρακλείου, τα κέντρα υγείας, την ενδοχώρα, δηλαδή του Ηρακλείου, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, τις κινητές μονάδες υγείας.
Σε ερώτηση της «Π» αν θα «κοκκινήσει» όλη η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, ο κ. Σουρβίνος απαντά πως η αρμόδια επιτροπή έχει πλέον στα χέρια της νέα δεδομένα και από την ενδοχώρα. Συνεπώς, είναι κάτι που εξετάζεται. «Υπό το βάρος των μεταλλάξεων, υπάρχει πάντα μία φόρτιση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής τονίζει πως η βρετανική μετάλλαξη δεν κάνει διακρίσεις, εντοπίζεται σε αστικές και αγροτικές περιοχές, σε όλες τις ηλικίες, από μωρά ως υπερήλικες, σε γυναίκες και άνδρες.
Σε ερώτηση, ποια είναι η διαφορά με τον «απλό» κοροναϊό, απαντά πως έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, δεν επιβαρύνει περισσότερο την υγεία των ασθενών. Θα μολυνθούν περισσότερα άτομα από ό,τι πριν, σίγουρα κάποια θα είναι με βεβαρημένο ιστορικό, θα χρειαστεί να νοσηλευτούν και θα δεχτεί πίεση το σύστημα υγείας.
«Δεν είναι πιο «φονικός» ο ιός, δεν έχει ενδείξεις για σοβαρότερη νόσο, τα συμπτώματα είναι τα ίδια. Όμως, οι ασθενείς έχουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό αυτό που επιτελείται με τη μεταδοτικότητα», αναφέρει. Όπως περιγράφει, κάθε φορά που ένας ασθενής βήχει σκορπά μεγάλο αριθμό σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν επηρεάζεται από την καθάρα βρετανική μεταλλαξη.
Καθυστερούν τα αποτελέσματα
Σημειώνεται πως η επεξεργασία των ύποπτων για μεταλλάξεις δειγμάτων είναι μία χρονοβόρα διαδικασία και χρειάζονται μέρες για να έχουμε αποτελέσματα. Ο λόγος είναι ότι το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης στέλνει τα ύποπτα δείγματα στην Αθήνα. Θα μπορούσε, όμως, οι απαραίτητες αναλύσεις να γίνονται εδώ, στην Κρήτη, για να γλιτώνουμε σημαντικό χρόνο που τη δεδομένη στιγμή είναι και πολύτιμος. Θα ήταν μία επένδυση που θα απέφερε σημαντικά οφέλη στην κοινωνία του νησιού και οι αρμόδιοι θα πρέπει να το εξετάσουν σοβαρά.
Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία
Υψηλός παραμένει ο αριθμός των ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 77 ασθενείς, οι 63 βρίσκονται σε κλινική Covid, οι 14 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι έντεκα είναι διασωληνωμένοι.
Αναλυτικά, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου νοσηλεύονται 22 ασθενείς, οι 16 σε κλινική, οι έξι σε ΜΕΘ, οι τρεις διασωληνωμένοι.
- Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου βρίσκονται 30 ασθενείς, οι 24 σε κλινική, οι έξι σε ΜΕΘ, όλοι με μηχανική υποστήριξη.
- Στο Νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύονται έξι ασθενείς στην κλινική Covid.
- Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου νοσηλεύονται τρεις ασθενείς, δύο στην κλινική και ένας στη ΜΕΘ
- Στο Νοσοκομείο Σητείας νοσηλεύεται ένας ασθενής στην κλινική Covid.
Τέλος, τα Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Νεάπολης δεν έχουν κανέναν ασθενή.