Στην προσωρινή, εξάμηνη ανάκληση της άδειας λειτουργίας της κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά που βρίσκεται στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας για υπόθεση εμπορίας βρεφών και παράνομων υιοθεσιών, προχώρησε η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Στην σχετική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 14 Σεπτεμβρίου, με αριθμό φύλλου 5466, ορίζεται ακόμα η άμεση μεταφορά του γενετικού υλικού της κλινικής σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο γενικό νοσοκομείο Χανίων.
Παράλληλα, προχωρά και η μεταφορά στο νοσοκομείο Χανίων, των αρχείων της κλινικής και όσων συνδέονται με το εργαστήριο αλλά και όσων είχαν προσφύγει στις υπηρεσίες της κλινικής είτε για κρυοσυντήρηση γενετικού υλικού είτε για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η φύλαξή τους θα γίνει σε ασφαλή χώρο του νοσοκομείου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς. Το σχετικό ΦΕΚ, έδωσε στην δημοσιότητα η δικηγόρος Χανίων, Μαρία Παπαδάκη, η οποία εκπροσωπεί ζευγάρια που θίγονται από τις καταγγελλόμενες πράξεις.
Η αποκάλυψη της υπόθεσης προκάλεσε αίσθηση λόγω της φήμης που είχε ο γιατρός όχι μόνο στα Χανιά, στην Κρήτη και στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς. Μάλιστα, πριν από χρόνια ακόμα και ιταλικές εφημερίδες είχαν ασχοληθεί με το θέμα, με ρεπορτάζ που είχαν ως τίτλο ότι «Ιταλίδες πηγαίνουν στην Κρήτη για να γίνουν μητέρες».
Από την έρευνα που έγινε προέκυψε ότι το συγκεκριμένο κέντρο χρησιμοποιούσε ως παρένθετες μητέρες άτομα που είχαν μεγάλη οικονομική ανάγκη και στη συνέχεια πουλούσε τα βρέφη σε ζευγάρια τα οποία ήθελαν να αποκτήσουν παιδί.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις απολογίες τους οδηγήθηκαν στη φυλακή ο 73χρονος γιατρός, ιδιοκτήτης της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ένας 44χρονος εμβρυολόγος, που εργαζόταν στη μονάδα, η γραμματέας της μονάδας και μία ακόμη γυναίκα η οποία φέρεται να έκανε τις συνεννοήσεις για τις παράνομες υιοθεσίες.
Ελεύθερα με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν τέσσερα ακόμη άτομα που είχαν προσαχθεί, η μαία της μονάδας και η βιολόγος της μονάδας, εργαζόμενη σε κλινική της πόλης και αλλοδαπή που φέρεται επίσης να ενεργούσε ως «μεσίτρια» στις παράνομες υιοθεσίες.
Ο μαιευτήρας γιατρός στην απολογία του παραδέχθηκε κάποιες πράξεις που αποτελούν πλημμελήματα, υποστηρίζοντας όμως ότι εκ μέρους του δεν υπήρχε δόλος, αφού απλώς βοηθούσε άτεκνα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά. Ωστόσο, οι δικογραφίες για τους εμπλεκομένους περιλαμβάνουν διαλόγους και πολλά στοιχεία τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.