Δύο φορτηγά με νεκρά ψάρια ανασύρθηκαν χθες από τις εκβολές του Αποσελέμη (Φωτογραφία Γιάννης Τσιγγένης)
στο λιμάνι

Δύο φορτηγά γεμάτα νεκρά ψάρια ανέσυραν από το φράγμα Αποσελέμη τεχνικά συνεργεία που ανέλαβαν τον καθαρισμό των εκβολών του. Τα πρώτα στοιχεία των εργαστηριακών ελέγχων δείχνουν ότι δεν προκύπτει θέμα τοξικότητας για το θάνατο των δεκάδων ψαριών που όπως όλα καταδεικνύουν έχασαν τη ζωή τους από έλλειψη οξυγόνου.

Όπως έχει γράψει η «Π»  τις προηγούμενες μέρες  πολίτες που επισκέφθηκαν το φράγμα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το θλιβερό θέαμα νεκρών ψαριών που εντοπίστηκαν στις εκβολές του φράγματος γεγονός που από την πρώτη στιγμή σήμανε συναγερμό στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης που άρχισε να διερευνά ενδελεχώς την υπόθεση.

Όπως εξηγεί με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Θεόδωρος Νίνος, η στάθμη του νερού στις εκβολές του φράγματος έχει κατέβει σημαντικά και αυτό το οποίο εκτιμάται είναι ότι σε κάποια σημεία σχηματίστηκαν μικρές λιμνούλες οι οποίες λόγω της ζέστης με την άνοδο της θερμοκρασίας άρχισαν να εξατμίζουν το νερό τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα ψάρια να ζήσουν μέσα σε αυτές.

Ο ίδιος τονίζει ότι το φαινόμενο αυτό έχει ξανασυμβεί, και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την επαναληπτικότητα του. Στο πλαίσιο αυτό είναι στους σχεδιασμούς του το επόμενο διάστημα να συγκαλέσει ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή και του ΕΛΚΕΘΕ και να αναζητηθούν τρόποι διαχείρισης και αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής, ώστε να διασφαλίζεται η ισορροπία του οικοσυστήματος.

Όπως είναι γνωστό το φαινόμενο των νεκρών ψαριών είχε καταγραφεί ξανά το Μάιο του 2022, και τότε είχε αποδοθεί στην  «ερυθρά παλίρροια» που  είναι η κοινή ονομασία ενός φαινομένου γνωστού ως άνθιση φυτοπλαγκτού  (μεγάλη συγκέντρωση υδρόβιων μικροοργανισμών) όταν αυτή προκαλείται από μερικά είδη δινομαστιγωτών  και έχει κοκκινωπό έως καφετί χρώμα.

Ο  κ. Νίνος σημειώνει ότι είναι σαφές  ότι το φαινόμενο των νεκρών ψαριών δεν είναι με κανένα τρόπο αποδεκτό και σε κάθε περίπτωση θα αναζητηθούν τρόποι και διαδικασίες για να μην επαναληφθεί.

Ο ίδιος παράλληλα τονίζει ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να ανησυχούν σε σχέση με την ποιότητα του νερού  που φεύγει από το φράγμα για να καλύψει τις υδροδοτικές ανάγκες των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου, το οποίο είναι απολύτως ασφαλές, διότι έχει υποστεί διύλιση και έχει ελεγχθεί πολλαπλώς από επαναλαμβανόμενους εργαστηριακούς ελέγχους.

Συγκεκριμένα όπως εξηγεί,  το νερό υφίσταται υψηλή επεξεργασία και περνά από τέσσερα διαφορετικά στάδια ελέγχου που γίνονται  πρωί, μεσημέρι και βράδυ, για να διασφαλίσει η απόλυτη καθαρότητα του.

Επίσης είναι κομβικό να γίνει κατανοητό το γεγονός ότι το φαινόμενο των νεκρών ψαριών δεν εντοπίστηκε στο εσωτερικό της λεκάνης του φράγματος αλλά στις εκβολές του όπου το φυσικό περιβάλλον είναι διαφορετικό και εξελίσσεται μέσα από την αλληλεπίδραση διαφορετικών παραγόντων.