Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ελεύθερος αφέθηκε μετά την απολογία του ο 57χρονος, ο οποίος κατηγορείται από την αστυνομία ότι έδινε τη δυνατότητα σε δεκάδες άτομα να παρακολουθούν συνδρομητικά κανάλια και να εισπράττει εκείνος τη συνδρομή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 57χρονος ισχυρίστηκε ότι είδε μια διαφήμιση στο facebook και ο διαχειριστής, ο οποίος εισέπραττε το 90% των συνδρομών, τον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν είναι κάτι παράνομο.

Οι δικηγόροι του 57χρονου Χρύσα Καλλέργη και Μάνος Καλλέργης τόνισαν ότι δεν προέκυψε η εμπλοκή του πελάτη τους στο βαθμό και με τον τρόπο που αναφέρεται στο κατηγορητήριο και γι αυτό αφέθηκε ελεύθερος.

Όπως έχει γράψει η «Π», σε περισσότερα από 220 άτομα φέρεται να είχε δώσει τη δυνατότητα να παρακολουθούν συνδρομητικά κανάλια, εισπράττοντας ο ίδιος τη «συνδρομή», ο 57χρονος Ηρακλειώτης, ο οποίος συνελήφθη μετά από καταγγελίες στη Διωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κάθοδο κλιμακίου της υπηρεσίας στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι συνολικά 225 «συνδρομητές» κατέβαλαν συνδρομή 15 ευρώ το μήνα και μάλιστα με διαφοροποιημένη τιμή, η οποία εξαρτιόταν από το χρονικό διάστημα της παράνομης συνδρομής.

Η υπόθεση έγινε γνωστή μετά από καταγγελίες εταιρίας συνδρομητικής τηλεόρασης και την αυτοψία που έγινε από εξειδικευμένους αστυνομικούς.  Όπως προέκυψε, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και με τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών μέσων και εξοπλισμού παρείχε σε τρίτους τη δυνατότητα παρακολούθησης των συνδρομητικών καναλιών πνευματικής ιδιοκτησίας των εταιρειών του χώρου.

Ο 57χρονος φέρεται μέσα από ιστοσελίδα και από λογαριασμό στο facebook  να διαφήμιζε τη συνδρομή σε συνδομητικά κανάλια. Οι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ, έρχονταν σε επικοινωνία με τον 57χρονο που ήταν ο διαχειριστής του λογαριασμού μέσω της εφαρμογής messenger και αφού υπήρχε μεταξύ τους συμφωνία, ζητούσε τη καταβολή του χρηματικού ποσού ως συνδρομή του λογαριασμού «paypal”. Αστυνομικοί εντόπισαν από την έρευνα που έκαναν δύο λογαριασμούς “paypal”, οι οποίοι ήταν συνδεδεμένοι με διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκε μια συσκευή android box συνδεδεμένη στο διαδίκτυο και μια τηλεόραση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, την ημέρα της έρευνας έδινε τη δυνατότητα παράνομης παρακολούθησης συνδρομητικών καναλιών χωρίς την απαιτούμενη νόμιμη συνδρομή. Ακόμη, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή βρέθηκε ανοικτός ένας πίνακας διαχείρισης συνδρομητών στον οποίο φαίνονταν ενεργοί 221 ενεργοί χρήστες.