Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει το μεγάλο εργοτάξιο που θα καλύψει όλο το ευθύγραμμο τμήμα των ενετικών τειχών, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει το οραματικό αυτό έργο. Η μεγάλη παρέμβαση ανάπλασης περιλαμβάνει όλο το ευθύγραμμο τμήμα των ενετικών τειχών από τον Προμαχώνα του Αγ. Ανδρέα μέχρι την πύλη Βιτούρι, με την οποία η Λότζια επιχειρεί να αλλάξει δραστικά τη σχέση της πόλης με το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου.
Όπως είναι γνωστό το έργο έχει περάσει από «φωτιά και σίδερο» καθώς αμέσως μετά τη δημοπράτηση του προέκυψαν σειρά προβλημάτων τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα να αναδειχτεί οριστικός ανάδοχος ένα χρόνο μετά.
Ωστόσο όπως τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γ. Αναστασάκης όλα αυτά τα αφήνουμε πίσω μας και προχωράμε ένα οραματικό έργο, μέσα από το οποίο θα αλλάξει την σχέση των Ηρακλειωτών με το μνημείο, θα το βάλει στην καθημερινότητά τους και ταυτόχρονα θα ενισχύσει την προσπάθειά μας να προσελκύσουμε επισκέπτες, με όπλο την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας. Είναι ένα έργο που δρομολογήθηκε με πολύ μεράκι ζήλο και μια ιδιαίτερα επίπονη προσπάθεια. Με την ολοκλήρωση του οι Ηρακλειώτες θα γνωρίσουν τα τείχη από την αρχή».
Τι προβλέπει η μελέτη
Αυτό το οποίο περιγράφεται στη μελέτη είναι ότι η διαδρομή από το ύψους του Προμαχώνα του Αγ. Ανδρέα μέχρι την πύλη Βιτούρι, θα λειτουργήσει σαν ένας γραμμικός συμβολικός κήπος “σπαρμένος” με γεγονότα, σύμβολα και αντικείμενα που ανακαλούν αισθήσεις και μνήμες από την ιστορία της πόλης και την φύση του κρητικού τοπίου.
Ο κήπος αυτός θα αρθρώνεται κατά μήκος της γραμμικής ανάπτυξης των τειχών, θα διασχίζεται από μια σαφώς οργανωμένη πεζοπορική και ποδηλατική διαδρομή, η οποία θα γίνεται το «μέσον» ανάγνωσης και κατανόησης του φυσικού και ιστορικού περιβάλλοντος της πόλης μέσα από την αίσθηση του εφήμερου που χαρακτηρίζει τον κύκλο της βλάστησης.
Κατά μήκος της διαδρομής σε κομβικά σημεία του τείχους, θα γίνουν ήπιες παρεμβάσεις και διαμορφώσεις θα συγκροτούν θεματικές στάσεις-πλατώματα στα οποία θα αναδεικνύεται κάθε φορά συμβολικά ένα ή περισσότερα κυρίαρχα στοιχεία. Η κάθε ενότητα – στάση θα σχετίζεται χωρικά με τον κάθε ένα προμαχώνα των ενετικών τειχών.
Με τον τρόπο αυτό, μεταξύ άλλων, τα τείχη θα συγκροτούν ένα «ανοικτό σχολείο», ένα εκπαιδευτικό χώρο – εργαλείο, μόνιμα διασυνδεδεμένο και με τα σχολεία της πόλης στα πλαίσια ενός συνεχώς ανανεωνόμενου προγράμματος δράσεων μάθησης. Μια εντελώς καινοτόμα εμπειρία που θα προσφέρει η πόλη στους μελλοντικούς πολίτες της πάνω στην οποία θα στηρίζεται η οικοδόμηση μιας αμφίδρομης δημιουργικής σχέσης του δημότη με τους διαρκώς εμπλουτιζόμενους συμμετοχικούς θεσμούς της πόλης.
Το έργο συνοπτικά θα περιλαμβάνει τη διαμόρφωση της διαδρομής και των πλατωμάτων, τα οποία θα επιστρωθούν στην τελική τους στρώση με το χυτό σταθεροποιημένο δάπεδο, ίδιου τύπου με αυτό που έχει εφαρμοστεί στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού στη διαδρομή από το ανάκτορο προς το “Καραβάν Σεραϊ”. Επίσης θα γίνουν νέες φυτεύσεις, καθώς και συντήρηση των υφιστάμενων, στο σύνολο του ισόπεδου τμήματος των ενετικών τειχών από τον προμαχώνα του Αγ. Ανδρέα έως τον προμαχώνα Βιτούρι και των πρανών από το Κομμένο Μπεντένι μέχρι τον προμαχώνα Βιτούρι συνολικής έκτασης περίπου 37,5 στρ.
Επίσης στον προμαχώνα Παντοκράτορα, θα επαναλειτουργήσει το υφιστάμενο αναψυκτήριο και στον προμαχώνα Ιησού θα κατασκευαστεί ένα νέο. Προβλέπεται η αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων κατά μήκος της διαδρομής με νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED.
Θα τοποθετηθούν πυροσβεστικοί κρουνοί και σύστημα βιντεοεπιτήρησης με χρήση θερμικών καμερών για την προστασία του μνημείου από βανδαλισμούς και την πρόληψη από τυχόν πυρκαγιές. Επίσης προβλέπεται η χάραξη χάρτη στο ισόπεδο διαμορφωμένο τμήμα πάνω από την πύλη Ιησού, ο οποίος θα απεικονίζει την παλιά πόλη με το πολεοδομικό ιστό της ενετικής περιόδου.