Λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι θα δοθεί παράταση ως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, στο Ηράκλειο βρίσκεται εκτός ρύθμισης το 30-40% των αυθαίρετων κτισμάτων, σύμφωνα με στοιχεία του αντιδημάρχου Ηρακλείου κ. Γ. Καραντινού.
Ήδη το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει καταθέσει στις ηγεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών αίτημα παράτασης έως το τέλος του έτους στις προθεσμίες που αφορούν τόσο τα αυθαίρετα όσο και τα αδήλωτα τετραγωνικά λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.
Το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων που ελήφθησαν, η διεκπεραίωση των υποθέσεων αυθαιρέτων τόσο από μηχανικούς όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες είχε πρακτικά ανασταλεί, καθώς οι δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ προϋποθέτουν επιτόπου εργασίες αλλά και πρόσβαση στα αρχεία των δημοσίων υπηρεσιών.
Με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Μιχάλης Χωραφάς απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να δηλώσουν τα αυθαίρετά τους. Όπως ο ίδιος σημειώνει, ίσως δεν έχει γίνει κατανοητή ευρύτερα η κρισιμότητα των αλλαγών που έρχονται μετά από την εκπνοή της προθεσμίας για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
Για όσους δε δηλώσουν το ακίνητό τους, τα προβλήματα που θα κληθούν να διαχειριστούν είναι πάρα πολλά και αφορούν σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας που ενδεχομένως δε γνωρίζουν τις διαστάσεις προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό όλοι οι πολίτες που έχουν εκκρεμότητες είναι σημαντικό να έρθουν σε επαφή με τον μηχανικό τους, προκειμένου να δώσουν διέξοδο σε κάθε ανοικτό ζήτημα που έχουν σε ό,τι αφορά τα κτίσματά τους.
Όπως είναι γνωστό, η τακτοποίηση αυθαιρέτων με τον ισχύοντα νόμο ουσιαστικά είναι και η τελευταία ευκαιρία νομιμοποίησης για τα παντελώς αυθαίρετα κτήρια χωρίς καθόλου οικοδομική άδεια ή με βαριές αυθαιρεσίες που ξεπερνούν το 40% σε όλα τα πολεοδομικά μεγέθη.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από την 1η Ιουλίου 2020 και έως τον Δεκέμβριο του 2025 τα υπόλοιπα αυθαίρετα θα μπορούν να τακτοποιηθούν μέσω της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου και εφόσον οι ιδιοκτήτες τους πληρώσουν προσαυξημένα πρόστιμα από 20% έως 40%.
Η λήξη της προθεσμίας για τη δήλωση αυθαιρέτων θα σημάνει και την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας Κτηρίου, καθώς ακόμα και αυτοί που θα έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν αυθαίρετα και στη συνέχεια πληρώνοντας κλιμακωτά προσαυξημένα πρόστιμα από 20% έως 40% ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης οφείλουν να προχωρήσουν υποχρεωτικά και στην ηλεκτρονική καταγραφή του ακινήτου τους, αφού επί της ουσίας η ηλεκτρονική ταυτότητα θα αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας τακτοποίησης.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η τακτοποίηση θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ολοκληρώσει την ηλεκτρονική ταυτότητα της ιδιοκτησίας του, δηλαδή η μη έκδοσή της θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας. Επομένως, για τη μεταβίβαση του ακινήτου του, προϋπόθεση αποτελούν η τακτοποίηση και η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας Κτηρίου.
Όπως είναι γνωστό, μετά την 30ή Ιουνίου κλιμακώνεται το ύψος της προσαύξησης των προστίμων που έχει οριστεί για δηλώσεις αυθαιρέτων και διαμορφώνεται ως εξής: εάν η αυθαίρετη κατασκευή υπαχθεί στις διατάξεις έως τις 30 Ιουνίου 2021, το πρόστιμο προσαυξάνεται στο 20%.
Αντίστοιχα αν η αυθαίρετη κατασκευή υπαχθεί στις διατάξεις από την 1η Ιουλίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022 το πρόστιμο προσαυξάνεται στο25%.
Επίσης, αν η αυθαίρετη κατασκευή υπαχθεί στις διατάξεις από 1η Ιουλίου 2022 έως 30 Ιουνίου 2023, το πρόστιμο προσαυξάνεται στο 30%.
Με τον ίδιο τρόπο, αν η αυθαίρετη κατασκευή υπαχθεί στις διατάξεις από 1η Ιουλίου 2023 έως 30 Ιουνίου 2024 το πρόστιμο προσαυξάνεται στο 35%. Το πρόστιμο προσαυξάνεται στο 40% εάν το αυθαίρετο υπαχθεί από 1η Ιουλίου 2024 έως 31 Δεκεμβρίου 2025.