Ενώ διανύουμε την πιο καυτή περίοδο του καλοκαιριού, με τις θερμοκρασίες και τον υδράργυρο να έχουν «χτυπήσει κόκκινο», εκφράζονται σοβαροί φόβοι για τα αποθέματα του νερού του Αποσελέμη, καθώς όλα δείχνουν ότι θα τελειώσει πολύ νωρίτερα από όσο αρχικά είχε υπολογιστεί. Στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης καταγράφεται έντονος προβληματισμός, αφού ο Δήμος Ηρακλείου λόγω της αυξημένης ζήτησης αναγκάζεται να παίρνει μεγαλύτερες ποσότητες νερού από αυτές που αρχικά είχε συμφωνηθεί.
Αποτέλεσμα της πίεσης αυτής είναι να μην μπορεί να τηρηθεί ο αρχικός προγραμματισμός σε σχέση με τη διατήρηση των αποθεμάτων, που όλοι βλέπουν ότι μοιραία θα τελειώσουν νωρίτερα. Μάλιστα η μεγάλη αγωνία που διατυπώνεται αφορά στο τι θα συμβεί από το φθινόπωρο, με κομβικό μήνα τον Οκτώβρη, που, όπως επισημαίνεται, αν μέχρι τότε δεν αρχίσουν να σημειώνονται βροχές, θα μιλάμε για ένα πραγματικά πολύ δύσκολο χειμώνα.
Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή στο φράγμα υπάρχουν 5.900.000 κυβικά, νερού και ο σχεδιασμός που έχει τεθεί είναι μέχρι το τέλος του χρόνου στις 31-12-2023 να έχουν απομείνει στο φράγμα 2 εκατομμύρια κυβικά που είναι η ελάχιστη ποσότητα νερού που θα πρέπει να υπάρχει ώστε να μπορεί να λειτουργεί. Με βάση αυτά τα δεδομένα, είχε αρχικά συμφωνηθεί ότι ο Δήμος Ηρακλείου, όπως και αντίστοιχα οι Δήμοι Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου, θα μειώσουν τις ποσότητες νερού που λαμβάνουν από το φράγμα Αποσελέμη για να διατηρήσει σε ένα καλό επίπεδο στα αποθέματά του.
Η πλευρά των Δήμων Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου κατάφεραν να τηρήσουν τη συμφωνία και αποφόρτισαν τις αυξημένες πιέσεις ζήτησης του νερού από άλλες πηγές υδροδότησης. Όμως ο Δήμος Ηρακλείου, ενώ αρχικά είχε συμφωνηθεί ότι θα παίρνει 700 κυβικά νερού την ώρα, η ποσότητα αυτή αυξάνεται και φτάνει τα 900 με 1000 κυβικά την ώρα.Αυτό συμβαίνει αφενός επειδή υπάρχει αυξημένη ζήτηση νερού λόγω του καλοκαιριού, την οποία δεν μπορεί να καλύψει, και αφετέρου διότι η κατάσταση των αγωγών που συνδέονται με τις γεωτρήσεις των Μαλίων, της Τυλίσου και του Θραψανού είναι τόσο οριακή, που μπορεί να προκληθεί ανά πάσα στιγμή μια πολύ σοβαρή ζημιά που δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμη.
Στο πλαίσιο αυτό, ενώ θα μπορούσε να παίρνει το Ηράκλειο μεγαλύτερες ποσότητες νερού από τις παραπάνω γεωτρήσεις, στην πράξη δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του, ακριβώς επειδή η κατάσταση των δικτύων των αγωγών είναι κυριολεκτικά τραγική λόγω της παλαιότητάς τους, αφού κατασκευάστηκαν μέσα στη δεκαετία του ΄60, με αποτέλεσμα εδώ και πολλά χρόνια να έχουν ξεπεράσει τα όρια της απόδοσής τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.