Εκτός φυλακής για το ματωμένο γλέντι στο Καστέλλι

Εκτός φυλακής βρίσκεται πλέον ο 27χρονος κρητικός που κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λασιθίου για το αιματηρό περιστατικό σε γλέντι στην Πολυθέα Καστελλίου, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου του 2022. Παραπέμφθηκε να δικαστεί για τη διπλή απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος δύο αδερφών, 23 και 20 ετών τότε, οι ζωές των οποίων κινδύνευσαν άμεσα λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων τους από τα μαχαιρώματα.

Ο 27χρονος φέρεται να έβαζε τρικλοποδιές σε άτομα που χόρευαν στην πίστα, ενώ μάρτυρες περιγράφουν ότι διασκέδαζε με ένα κρητικό μαχαίρι που έφερε εμφανώς στη μέση.

Το δικαστήριο κήρυξε αθώο τον 27χρονο για τη μία απόπειρα ανθρωποκτονίας καθώς ο ίδιος ο παθόντας, παρά την αρχική του κατάθεση, φέρεται τελικά να υποστήριξε ότι δεν είναι βέβαιος για την εμπλοκή του βασικού κατηγορουμένου στην σε βάρος του επίθεση.

Ο νεαρός υποβλήθηκε σε εκτομή του αριστερού νεφρού λόγω λοίμωξης και ρίκνωσης. Ο δράστης τον έπληξε τρεις φορές στη δεξιά πλευρά της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, στη δεξιά πλάγια κοιλιακή χώρα και στην αριστερή νεφρική χώρα. Ο άλλος αδερφός διακομίστηκε διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ καθώς δέχθηκε μαχαιριά στο θώρακα, λίγο κάτω από τη μασχάλη, προκαλώντας μονήρη τραυματισμό αριστερού ημιθωρακίου, αιμοπνευμοθώρακα αριστερά, ενώ διεγχειρητικά έγινε μετάγγιση έξι φιαλών αίματος.

Για τη δεύτερη απόπειρα ο 27χρονος κηρύχθηκε ένοχος, ωστόσο με την πλειοψηφία των ενόρκων του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό. Η συνολική ποινή που του επιβλήθηκε είναι 5 έτη κάθειρξη και έξι μήνες. Κατά πλειοψηφία δόθηκε και ανασταλτικό στην έφεση του.
Σε σχέση με τους άλλους τρεις κατηγορούμενους, ο 23χρονος κηρύχθηκε αθώος, ενώ οι δύο συγκατηγορούμενοι του, 45 και 46 ετών, καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, με αναγνώριση ελαφρυντικού.
Η απόφαση ως προς τον βασικό κατηγορούμενο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην οικογένεια των δύο παθόντων.

Ο πρόεδρος της έδρας πάντως πριν αποχωρήσει, έσπευσε να σχολιάσει με έμφαση: «εσείς θέλατε να αθωωθεί για τη μία πράξη», αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο ένας εκ των δύο παθόντων, σε αντίθεση με την αρχική κατάθεση, τελικά εμφανίστηκε να διατηρεί αμφιβολίες.

Ο συνήγορος προς υποστήριξη της κατηγορίας κ. Γιώργος Καρούτσος εξέφρασε την ένσταση του για το γεγονός ότι η υπόθεση εκδικάστηκε στο Λασίθι, δεδομένου, όπως είπε, ότι ο 27χρονος διαμένει στον Άγιο Νικόλαο, ενώ ως προς την αθώωση του για την πρώτη απόπειρα λόγω αμφιβολιών, υποστήριξε ότι οι εντολείς του συμπεριφέρθηκαν με τιμιότητα.

Τον βασικό κατηγορούμενο εκπροσώπησαν οι δικηγόροι κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη και Θεονύμφη Μπέρκη, τους δύο συγκατηγορούμενους του, 45 και 46 ετών, εκπροσώπησε ο κ. Φραγκίσκος Λαμπρινός, ενώ τον 23χρονο που αθωώθηκε υπερασπίστηκε ο δικηγόρος Αθηνών κ. Φώτης Παπαγεωργίου.

*ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ