Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται οι εργολήπτες που βλέπουν ότι θα προκύψει τεράστιο πρόβλημα με τις δημοπρατήσεις των έργων, αν δεν ξεμπλοκάρει το ταχύτερο δυνατόν η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ανανέωση των πτυχίων τους.
Οι εργολήπτες εκτιμούν ότι δεν θα καταφέρει ούτε το 20% των εργοληπτικών επιχειρήσεων να καταχωρήσει εμπρόθεσμα τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και κινδυνεύει να μείνει εκτός των δημοπρατήσεων δημοσίων έργων.
Όπως προκύπτει, στις 30 Ιουνίου λήγουν όλα τα παλαιά εργοληπτικά πτυχία με τα οποία οι εργολήπτες συμμετέχουν στις δημοπρασίες των δημοσίων έργων. Με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την αναθεώρηση των πτυχίων βάσει των νέων διατάξεων του Υπουργείου, θα πρέπει όλοι οι εργολήπτες να περάσουν τα στοιχεία τους σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε με τη σειρά του το Υπουργείο να μπει στη διαδικασία της αξιολόγησης.
Ωστόσο, αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι ο εξοπλισμός του Υπουργείου δεν είναι συμβατός με την πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η αξιολόγηση και δυστυχώς τα προβλήματα αυτά να μην έχουν ομαλοποιηθεί, με αποτέλεσμα οι εργοληπτικές εταιρείες να μην μπορούν να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους. Επειδή όμως πρόκειται για απαιτητική διαδικασία, εκφράζονται φόβοι ότι δεν υπάρχει χρόνος για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Για την ακρίβεια, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ζαχαρίας Αθουσάκης, η εκτίμησή του είναι ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου δεν θα έχει καταφέρει ούτε το 20% των εργοληπτικών επιχειρήσεων να καταχωρήσει τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αν αυτό συμβεί, σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργοληπτικών εταιρειών δεν θα μπορεί να συμμετέχει στις δημοπρατήσεις των δημοσίων έργων.
Στο πλαίσιο αυτό οι εργολήπτες ζητούν να δοθεί παράταση στην όλη διαδικασία μέχρι τέλος του χρόνου, ώστε να δοθεί λύση στα προβλήματα που υπάρχουν και να μπορεί να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των εργοληπτών στις δημοπρατήσεις των δημοσίων έργων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέρος του εργοληπτικού κλάδου διαμαρτύρεται και για το νέο πλαίσιο που ενεργοποιεί το Προεδρικό Διάταγμα, εκτιμώντας ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό προτάσεις για τις οποίες εδώ και 2,5 χρόνια είχαν δουλέψει ομάδες εργασίας για να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές. Βάσει του νέου μητρώου που έχει συγκροτηθεί, θα επανακριθούν όλες οι εργοληπτικές εταιρείες, για να μπορέσουν να ανανεώσουν την εγγραφή τους στο μητρώο των εργοληπτικών επιχειρήσεων δημοσίων έργων.
Ωστόσο, τα νέα κριτήρια που έχουν τεθεί είναι τόσο σύνθετα και τόσο απαιτητικά, που θα δημιουργήσουν προβλήματα στις εργοληπτικές εταιρείες, πολλές από τις οποίες δεν θα μπορούν να κρατηθούν στις ίδιες βαθμίδες που είναι σήμερα. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον εργοληπτικό κλάδο καθώς προκαλούνται τεράστιες ανακατατάξεις στο εσωτερικό του.