Χωρίς νερό έμεινε από χθες το ανατολικό τμήμα του καταυλισμού της Νέας Αλικαρνασσού. Μετά από μια συντονισμένη επιχείρηση η ΔΕΥΑΗ, συνοδευόμενη από δυνάμεις της αστυνομίας, έκλεισε με μπετό την παροχή υδροδότησης όπου στο παρελθόν είχαν αφαιρεθεί τα ρολόγια αλλά είχε γίνει παράνομη επανασύνδεση.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γ. Βουρεξάκης τονίζει ότι είχαν αφαιρεθεί τα ρολόγια στον ανατολικό καταυλισμό μετά από ένα χρέος 64 χιλιάδων ευρώ από το 2012. Ωστόσο υπήρξε μια παράνομη επανασύνδεση με αποτέλεσμα χθες να κλείσει με τσιμέντο το συγκεκριμένο σημείο από το οποίο γινόταν παροχή νερού.
Ο ίδιος σημειώνει ότι αθροιστικά από το 2012 το χρέος του καταυλισμού σε ό,τι αφορά την παροχή νερού έφτανε τα 110 χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα πριν το 2012 το χρέος ξεπερνούσε τα 680 χιλιάδες ευρώ. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι και το νερό δεν μπορεί να καταναλώνεται ανεξέλεγκτα.
Στο μεταξύ, στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται το κρίσιμο ζήτημα της μετακίνησης του καταυλισμού το οποίο εδώ και σημαντικό διάστημα φαίνεται ότι έχει «παγώσει».
Όπως είναι γνωστό, τα προηγούμενα χρόνια η δημοτική Αρχή είχε κινηθεί σε διάφορες κατευθύνεις για την εξεύρευση χώρου υποδοχής του καταυλισμού (όπως για παράδειγμα σε ένα ακίνητο του Σκαλανίου κ.α.), οι οποίες στην πορεία αποδείχτηκαν αδιέξοδες και έπεσαν στο κενό.
Την ίδια τύχη είχε και η τελευταία συνεδρίαση της άτυπης επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για τη μεταφορά των Ρομά, όπου είχε γίνει αναψηλάφηση της θέσης που παλαιότερα επιλεγεί για τη μεταφορά του καταυλισμού όπου είχαν δαπανηθεί και μεγάλα χρηματικά ποσά για τη διαμόρφωση του.
Ωστόσο την τελευταία τριετία δεν έχει αποτυπωθεί καμία ουσιαστική προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του κρίσιμου αυτού θέματος την ίδια ώρα που έχει ανοίξει ο δρόμος για να προχωρήσει η αξιοποίηση της έκτασης που σήμερα καταλαμβάνει ο καταυλισμός από την εταιρεία «ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ Α.Ε.».
Η εξέλιξη αυτή φέρνει προ των ευθυνών του τον Δήμο Ηρακλείου, που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να μην έχει βρει λύση στο επίμαχο θέμα το οποίο μεταφέρεται από τη μια δημοτική Αρχή στην επόμενη εδώ και δεκαετίες.
Θεωρητικά η προθεσμία που έχει στη διάθεση της η Λότζια για να βρει λύση στο κρίσιμο ζήτημα της μετακίνησης των Ρομά φτάνει μέχρι τον Απρίλιο του 2020, ωστόσο πρακτικά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένα αποτέλεσμα από το οποίο να προκύπτει αισιοδοξία για τη δρομολόγηση μιας λύσης.