Έκλεισε η arogi μέχρι να ξανανοίξει…

Νευρικότητα έχει προκαλέσει στις σεισμόπληκτες περιοχές του Ηρακλείου το γεγονός ότι ενώ χθες έληξε η προθεσμία για την υποβολή αιτημάτων αποζημίωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της αγωγής, δεν ανακοινώθηκε παράταση, με δεδομένο το γεγονός ότι είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις των πολιτών που δεν έχουν προλάβει να συγκεντρώσουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για να διεκδικήσουν τα χρήματα που δικαιούνται για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιδιοκτησιών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» η πλατφόρμα που έκλεισε χθες βράδυ θα ανοίξει ξανά μετά από περίπου 2 μήνες και αφού έχουν διευθετηθεί ζητήματα που αφορούν σε κληρονομιές, γονικές παροχές, μεταβιβάσεις ακινήτων κ.ά.

Καθυστερούν οι οικίσκοι

Την ίδια στιγμή, στελέχη του Δήμου Μινώα βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς έχει ανακοπεί η ομαλή ροή της άφιξης των οικίσκων,  παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υποδομών ότι κάθε εβδομάδα θα έρχονται 20. Το γεγονός ότι την εβδομάδα που πέρασε δεν ήρθαν οι οικίσκοι, επιτείνει την αγωνία στο Δήμο Μινώα για το αν η τακτική αυτή εξακολουθήσει και την τρέχουσα εβδομάδα και το όλο θέμα εξελιχθεί από τη μια αναβολή στην επόμενη.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Μ.Φραγκάκη, σήμερα το υπουργείο υποδομών  έχει σε εκκρεμότητα τη διάθεση 70 οικίσκων η μεταφορά των οποίων είναι κομβικής σημασίας για δεκάδες άστεγους που περιμένουν με αγωνία να οργανώσουν τη ζωή τους σε πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Βρέθηκε μεγάλος χορηγός για τη σίτιση;

Ο ίδιος σημειώνει παράλληλα ότι μέσα στα δεκάδες προβλήματα που κυριολεκτικά σκάνε το ένα μετά το άλλο, υπάρχουν καλά νέα στο ζήτημα της σίτισης το οποίο αποτελεί μεγάλο αγκάθι για το Δήμο, διότι δεν έχει τα χρήματα να αντέξει μια τέτοιας εμβέλειας οικονομική πίεση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προχωρημένη διαβούλευση με μεγάλη αεροπορική εταιρεία (sky express) η οποία έχει εκφράσει την επιθυμία της να καλύψει το κόστος της σίτισης για ένα πεντάμηνο. Ο δήμαρχος τονίζει ότι εάν η συμφωνία αυτή κλείσει, θα είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, διότι δίδεται λύση για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, σε ένα από τα πιο κεντροβαρούς σημασίας ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί ο Δήμος.

Πού είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο οικιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης;

Την ανάγκη να υπάρξει ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο οικιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης των σεισμόπληκτων περιοχών του Ν.Ηρακλείου»,  αναδεικνύει με επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, ο γραμματέας της Κ.Ο και βουλευτής Ηρακλείου, κ.Β.Κεγκέρογλου. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, « η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στις σεισμόπληκτες περιοχές, παρά τις επιμέρους προσπάθειες Υπουργείων,  Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων δεν προχωρεί, αφού δεν υπήρξε ένα ολοκληρωμένο και οργανωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης αλλά επιμέρους μόνο κινήσεις και προσπάθειες.

Η αξιοπρεπής στέγαση των σεισμόπληκτων που δυστυχώς φαίνεται ότι θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα  προχωρεί μετ΄εμποδίων και αργό ρυθμό, αφού ακόμη εκατοντάδες συμπολίτες μας διαμένουν σε κλειστά γυμναστήρια, ξενοδοχεία και συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα ή και μετόχια. Η ένταξη στο πρόγραμμα «αρωγή», παρά τον αρχικό ενθουσιασμό για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, δυστυχώς έχει πολλά προβλήματα που αφορούν κριτήρια, επιλογές και κόφτες που αφήνουν εκτός στήριξης εκατοντάδες σεισμόπληκτους και κτήρια, σπίτια, καταστήματα κλπ.

Το απαράδεκτο όμως είναι η θέσπιση ανώτερου πλαφόν 150 τ.μ. για την παροχή κρατικής συνδρομής που πλήττει όσους έχουν ολική καταστροφή στο σπίτι, το κατάστημα και αποθηκευτικούς χώρους. Επιπλέον, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την απώλεια εισοδήματος, αποζημίωση ειδικού σκοπού και την επιβίωση των οικογενειών, των επαγγελματιών, μικρών επιχειρήσεων ενώ για τους εργαζόμενους προβλέφθηκε αναστολή μόνο για ένα τρίμηνο.

Δεν υπάρχει πρόνοια για τη αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με συμμετοχή των πληγέντων σε ένα σύστημα ενεργειακού συμψηφισμού αλλά και ενεργειακής αναβάθμισης όλων των κτηρίων που θα ανακατασκευαστούν.

Θετική η ανταπόκριση του Υπουργείου Υποδομών στην πρόταση μας για δημιουργία Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, αλλά αυτή χρειάζεται σοβαρή επί τόπου δομή. Το χωρικό σχέδιο δεν έχει ακόμη ανατεθεί, η ανάγκη για τοπικές   πολεοδομήσεις είναι αδήριτη για την ανοικοδόμηση των οικισμών αλλά και την δημιουργία νέων πρότυπων σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή προοπτική λόγω του νέου Διεθνούς αεροδρομίου. Στο μεταξύ η προθεσμία υποβολής αιτημάτων αποκατάστασης κτηρίων έληξε χθες με μεγάλο ποσοστό σεισμόπληκτων να μην έχει υποβάλει ακόμη το αίτημα του».