Θλιβεροί θεατές μιας κατάστασης που εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο είναι οι Ηρακλειώτες που έχουν αναστατωθεί μετά την τελευταία περίπτωση της πτώσης ενός ακόμα ακινήτου στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.
Οι τελευταίοι φύλακες της παλιάς πόλης, λόγω της μακροχρόνιας εγκατάλειψης τους καταρρέουν την ίδια ώρα που δεν προωθείται καμία ουσιαστική προσπάθεια άρσης της ετοιμορροπίας δεν ξεκινά μέσα από κίνητρα που θα μπορούσαν να έχουν δοθεί από τους ιδιοκτήτες τους για να αποκαταστήσουν τα ακίνητα τους.
Όπως είναι γνωστό ο δήμος Ηρακλείου έχει στα χέρια του μια ολοκληρωμένη καταγραφή της κατάστασης του κτηριακού αποθέματος του ιστορικού κέντρου της πόλης, που φέρει την επιστημονική σφραγίδα του ΤΕΕ ΤΑΚ, το οποίο έχει καταγράψει περισσσότερα από 600 κτίσματα στην παλιά πόλη, που εμφανίζουν κινδύνους ή προβλήματα που μπορεί να απειλήσουν τη δημόσια ασφάλεια.
Πρόκειται για την πρώτη φορά συγκροτημένη επιστημονικά χαρτογράφηση του κτηριακού αποθέματος του ιστορικού ιστού, που δρομολογήθηκε στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με το Τεχνικό Επιμελητήριο.
Η αποτύπωση αυτή αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου που θα μπορούσε να δρομολογήσει μια συγκροτημένη προσπάθεια για τη βελτίωση των όρων διαχείρισης των ετοιμόρροπων και επικίνδυνων κτιρίων, που κατακλύζουν τον ιστορικό ιστό του Ηρακλείου.
Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Προστασίας Ανθρώπινης Ζωής-Ανθρώπινη Ασπίδα, με αφορμή και την τελευταία πτώση κτηρίου στην παλιά πόλη του Ηρακλείου, απευθύνει έκκληση προς τους ιδιόκτητες ακινήτων ,αλλά και σε κρατικούς φορείς των οποίων τα κτήρια, είτε είναι εγκαταλελειμμένα, είτε τμήματα αυτών είναι ετοιμόρροπα, να προβούν άμεσα στην αποκατάσταση των ζημιών τους.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «παρακολουθούμε με αγωνία και καταγράφουμε τα σημεία εκείνα τα οποία είναι επικίνδυνα, εφιστώντας την προσοχή στους συνανθρώπους μας και τους συνιστούμε να είναι πάντα υποψιασμένοι στις μετακινήσεις τους, κυρίως σε παλιές συνοικίες των πόλεων.
Η Ανθρώπινη Ασπίδα θέτει προ των ευθυνών τους, τους υπεύθυνους για την όποια αμέλεια, η οποία εγκυμονεί κινδύνους κατά της ανθρώπινης ζωής την οποία υπερασπιζόμαστε .
Το κόστος συντήρησης ενός κτηρίου είναι ασήμαντο μπροστά στην ανθρώπινη ζωή ενώ σε περίπτωση ατυχήματος, το κόστος αυτό υπερδιπλασιάζεται και ξεκινάει ο Γολγοθάς για τους υπεύθυνους σε δικαστικές διενέξεις. Αξίζει το διακύβευμα;».