Εκδήλωση τιμής και μνήμης στην 133 ΣΜ για τα 82 χρόνια από το 2ο σαμποτάζ του Αεροδρομίου Καστελλίου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 82 χρόνων από το 2ο Σαμποτάζ του Αεροδρομίου Καστελλίου, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και η 133 Σμηναρχία Μάχης, διοργάνωσαν εκδήλωση τιμής και μνήμης, στην 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλλι.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα ενώ στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, τόνισε πόσο σημαντικό είναι να διοργανώνονται εκδηλώσεις που τιμούν τη μνήμη και την ανδρεία εκείνων που πριν από 82 χρόνια, έγραψαν μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της Αντίστασης κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Ο Δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Με αφορμή τη συμπλήρωση 82 ετών από το 2ο Σαμποτάζ του Αεροδρομίου Καστελλίου, αποτίνουμε φόρο τιμής στους ήρωες της Επιχείρησης «ΑΛΜΠΟΥΜΕΝ». Στις σκοτεινές μέρες του Ιουλίου του 1943, μέσα στην αγωνία και την αβεβαιότητα, οι γενναίοι σαμποτέρ, μεταξύ των οποίων και Κρήτες πατριώτες όπως ο Κίμωνας Ζωγραφάκης από το Καστέλλι, ο Γιάννης Ανδρουλάκης από τις Αρχάνες και ο Γιώργης Βοσκάκης από το Αμάρι, με την καθοδήγηση των Συμμαχικών δυνάμεων, έφεραν σε πέρας ένα κολοσσιαίο εγχείρημα. Με κίνδυνο της ζωής τους, έδωσαν ένα καίριο πλήγμα στις δυνάμεις του Άξονα, παραπλανώντας τον εχθρό και προστατεύοντας τις συμμαχικές δυνάμεις που ετοίμαζαν την απόβαση στη Σικελία.

Το Αεροδρόμιο του Καστελλίου παραδόθηκε στις φλόγες, αποτέλεσμα του ηρωισμού του Δανού Υπολοχαγού Άντερς Λάσσεν και της ομάδας του. Αυτή η επιτυχία, όμως, ήρθε με βαρύ τίμημα, με θύματα όπως ο Άγγλος Υπολοχαγός Κένεθ Λάμονμπυ και ο δικός μας Γιάννης Επταμηνιτάκης, ενώ οι εκτελέσεις των 50 πατριωτών που ακολούθησαν ως αντίποινα, υπογραμμίζουν το μέγεθος της θυσίας και τον πόνο που βίωσε ο τόπος μας.

Η εκδήλωση αυτή, σε συνεργασία με την 133 Σμηναρχία Μάχης, είναι μια υπόσχεση ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Είναι μια υπενθύμιση της αξίας της ελευθερίας, της αντίστασης και του χρέους μας απέναντι στην ιστορία. Ας κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτών των ηρώων και ας διδαχθούμε από το παράδειγμά τους. Η θυσία τους ας είναι οδηγός για το μέλλον μας”.

Με στόχο η μνήμη αυτών των ηρωικών πράξεων να παραμείνει ζωντανή για τις επόμενες γενιές, ακολούθησαν δύο σημαντικές ομιλίες που φώτισαν άγνωστες πτυχές της περιόδου της Κατοχής από τον Δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μινώα Πεδιάδας Γεώργιο Καλογεράκη, ο οποίος παρουσίασε την εισήγηση με τίτλο: «Το πολεμικό αεροδρόμιο Καστελλίου τα χρόνια της Κατοχής 1942 – 1944» ενώ ο Δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γεώργιος Πατεράκης, αναφέρθηκε λεπτομερώς στο «Το Β’ Σαμποτάζ του Αεροδρομίου Καστελλίου. Μεσάνυχτα Κυριακής 4, ξημερώματα 5 Ιουλίου 1943».

Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν και η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Πολεμικό Αεροδρόμιο Καστελλίου Πεδιάδος 1943 – Εργάτες καταναγκαστικής εργασίας», από το αρχείο του Γεωργίου Α. Καλογεράκη.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με τα τραγούδια τους οι Σχολές Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, με παραρτήματα Καστελλίου και Αρκαλοχωρίου, υπό τη διδασκαλία του Νίκου Χναράκη.

Την εκδήλωση  που συντόνισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Καλλιόπη Αποστολογιωργάκη, τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Μεξικού κ.κ. Ιάκωβος, ο νέος Διοικητής της 133 Σμηναρχίας Μάχης Ιωάννης Σαράντος, ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καστελλίου Μαρία Σκουλούδη, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, πολίτες κ.α.