Εκδήλωση για τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον Νέο Κώδικα και τα διαχρονικά ζητήματα, όπως αυτά της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, των πόρων αλλά και των αρμοδιοτήτων πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Ατλαντίς.
Ομιλητές ήταν ο Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, γραμματέας του Τομέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ και ο Παναγιώτης Δουδωνής, βουλευτής επικρατείας του κόμματος.
Ο κ. Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως ο ενεργειακός φόρος, τη στέρηση αρμοδιοτήτων των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων και υπογγράμμισε: «Για εμάς αυτές οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι εκλογές τις οποίες οι αυτοδιοικητικοί θα μείνουν απαθείς. Είναι εκλογές που θα κρίνουν και τον υπαρξιακό ρόλο, την ύπαρξη της αυτοδιοίκησης όπως την ξέρουμε και όπως την ονειρευόμαστε».
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το βήμα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε την έγκριση αναπτυξιακών προγραμμάτων ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν στους δήμους για έργα ύδρευσης, άρδευσης και αγροτικής οδοποιίας.
Ο Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος γραμματέας του Τομέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ λίγο πριν την εκδήλωση υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε με τους αυτοδιοικητικούς, τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο για τα μεγάλα ζητήματα, τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν για την τοπική αυτοδιοίκηση. Το ΠΑΣΟΚ ως η μόνη εναλλακτική δύναμη πολιτικής αλλαγής απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και σε όλες τις συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι εδώ για να συνδιαμορφώσει μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση την πρόταση εκείνη που θα δώσει λύσεις όχι μόνο στα προβλήματα των αιρετών και των δήμων αλλά κυρίως σε αυτά που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες».
Λίγο πριν την εκδήλωση ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης δήλωσε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βάλλεται, υποβαθμίζεται και απαξιώνεται. Σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την αντίληψη του επιτελικού κράτους και των κλειστών υπουργείων. Μια τοπική αυτοδιοίκηση η οποία δεν μπορεί δυστυχώς να σχεδιάσει γιατί δεν έχει αυτόνομους και δικούς της πόρους. Απέναντι σε αυτό το αφήγημα για την περιφερειακή ανάπτυξη το ΠΑΣΟΚ εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει καταθέσει τις απόψεις του και σήμερα εν όψει και της διαβούλευσης για το νέο κανονισμό κάνουμε αυτή την εκδήλωση έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεδιπλώσουμε το πρόγραμμά μας για την περιφερειακή ανάπτυξη. Για μια τοπική αυτοδιοίκηση με αυτοπεποίθηση η οποία θα μπορεί να σχεδιάζει και να προγραμματίζει το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, να έχει συμμετοχή στο σχηματισμό αυτού του μέλλοντος, αυτού του σχεδίου. Συνεπώς σήμερα θα αναλυθούν όλα τα μείζονα θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και την συνταγματική κατοχύρωση ως ρήτρα για την χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια μεγάλη σειρά θεμάτων για τα οποία συζητάμε με τους αυτοδιοικητικούς αλλά και με τους πολίτες της Κρήτης έτσι ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάζουμε με ένα δημοκρατικό προγραμματισμό καλύτερα το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και αρκετοί δήμαρχοι του νομού Ηρακλείου καθώς ο και ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης.
