Με εισαγγελική εντολή προχωρούν αυτοψίες σε 45 μικρές και μεγάλες ανεξέλεγκτες χωματερές που έχουν εντοπιστεί στην Περιφερειακή Ενότητα του Ηρακλείου, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στους Δήμους Ηρακλείου Μαλεβιζίου και Φαιστού.
Τα σημεία αυτά έχουν εντοπιστεί από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που με τη σειρά του γνωστοποίησε το πόρισμα του διαβλέποντας ότι οι χωματερές αυτές εκτός από ότι αποτελούν υγειονομική βόμβα, ελλοχεύουν κινδύνους πυρκαγιάς.
Ήδη η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποίησε ένα πρώτο γύρο επαφών με όλους τους Δήμους, πολλοί από τους οποίους συμμορφώθηκαν και έχουν ήδη προχωρήσει σε αποκαταστάσεις, των χώρων στους οποίους γίνεται ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών.
Όμως έπεται συνέχεια με νέο κύκλο ελέγχων που θα γίνουν προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι θα προχωρήσει η διαδικασία του καθαρισμού στο σύνολο των χωματερών που έχουν εντοπιστεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης ελέγχει τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων όχι μόνο σε δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.
Σε πρώτο επίπεδο η υπηρεσία εντοπίζει το Δήμο ή τον ιδιώτη που θα πρέπει να λάβει μέτρα και τον ενημερώνει για την αποκατάσταση που πρέπει να γίνει. Εάν η παραίνεση αυτή αντιμετωπιστεί με αδιαφορία ακολουθούν βαριά πρόστιμα.
Κρίσιμη παράμετρος του θέματος των ανεξέλεγκτων χωματερών, είναι το γεγονός ότι οι Δήμοι δεν έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή των τοπικών σχεδίων διαχείρισης των απορριμμάτων, γεγονός που καταγγέλλεται από τους πολίτες οι οποίοι διαμαρτύρονται διότι δεν έχουν διέξοδο σε σχέση με το πώς θα αντιμετωπίσουν τα σκουπίδια και τα άχρηστα αντικείμενα που θέλουν να ξεφορτωθούν.
Όπως τονίζουν, εάν υπήρχε μια στοιχειώδης μέριμνα σε σχέση με τα μπάζα για παράδειγμα ή τη διαχείριση άλλων άχρηστων αντικειμένων, εκτιμάται ότι η εικόνα θα ήταν εντελώς διαφορετική.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Ν. Ξυλούρη, κατά κανόνα είναι πολύ θετική η ανταπόκριση των Δήμων με τους οποίους η συνεργασία είναι άριστη καθώς δείχνουν αντανακλαστικά στην αποκατάσταση των προβλημάτων με σκοπό να αποφευχθούν οι αρνητικές παρενέργειες της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Ο ίδιος τονίζει ότι αυτοσκοπός των ελέγχων δεν είναι τα πρόστιμα και η τιμωρία, αλλά η πρόληψη. Είναι σημαντικό -όπως τονίζει- να γίνουν γρήγορες κινήσεις αποκατάστασης και να περιφρουρήσουμε μια κουλτούρα συνεργασίας και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος που χτίζει συνθήκες μιας καλύτερης ζωής για όλους μας.
Ο αντιπεριφερειάρχης σημειώνει ότι οι περισσότερες καταγγελίες σε Παγκρήτιο επίπεδο έχουν γίνει στο Ηράκλειο κάτι που ο ίδιος το αποδίδει στο γεγονός ότι υπάρχει ισχυρή πληθυσμιακή υπεροχή. Ο κ. Ξυλούρης σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνει κουλτούρα και τρόπος ζωής η προστασία του περιβάλλοντος και να μυήσουμε και τις νέες γενιές στην αντίληψη αυτή.