Ειρηνοδικείο: Πριν το ρίξουν τα Ρίχτερ το θέλει ο Δήμος Ηρακλείου
Σοβαρά στατικά προβλήματα στο κτήριο του πρώην Ειρηνοδικείου

Άρχισε χθες και επισήμως η διαδικασία δήλωσης ζημιών από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ σε ιδιωτικά κτήρια από τον Δήμο Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας στα τηλέφωνα 2813409507 και 2813409521 (εργάσιμες ημέρες και ώρες) προκειμένου να δηλώσουν τα στοιχεία τους καθώς και τις ζημιές που υπέστησαν οι κατοικίες τους.

Τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται από τον Δήμο στη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, η οποία είναι αρμόδια για τον απαραίτητο έλεγχο και χαρακτηρισμό των κτηρίων.

Όπως είναι γνωστό, η ισχυρή σεισμική δόνηση είχε σαν αποτέλεσμα να πέσουν σοβάδες, τμήματα οδοποιίας και μπαλκονιών στην παλιά πόλη και να προκληθούν ζημιές σε παλιά σπίτια. Όσοι ιδιοκτήτες κτισμάτων θεωρούν ότι έχουν υποστεί φθορές τα σπίτια τους θα πρέπει να εκκινήσουν τη διαδικασία για την επίσημη καταγραφή της φθοράς και την διεκδίκηση της αποζημίωσής τους. Αυτό αποφασίστηκε, μετά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λότζια, με στόχο την άμεση καταγραφή των βλαβών που προκλήθηκαν σε κτήρια.

Εμμένει ο Δήμος για τη διεκδίκηση του Ειρηνοδικείου

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε να υπάρξει νέα επικοινωνία του δημάρχου Αλ. Καλοκαιρινού με τη διοίκηση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕτΑΔ) για το θέμα του πρώην Ειρηνοδικείου που βρίσκεται επί της λεωφόρου Δικαιοσύνης.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να τεθεί ξανά το αίτημα του Δήμου για την αξιοποίηση του ιστορικού κτηρίου που βρίσκεται στην καρδιά της «παλιάς πόλης» και εμφανίζει σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τη στατικότητά του. Το αίτημα θα αναδιατυπωθεί με αφορμή το νέο σεισμό που τάραξε το Ηράκλειο και εγείρει σοβαρό ζήτημα για όλα τα εγκαταλελειμμένα διατηρητέα κτήρια της πόλης που αντιμετωπίζουν προβλήματα στατικότητας.

Ο κ. Καλοκαιρινός ευχαρίστησε το σύνολο των αιρετών και των υπηρεσιακών στελεχών για την συνεργασία και τα αντανακλαστικά τους, επισημαίνοντας ότι λειτούργησαν πολύ καλά και οι αντιδράσεις όλων ήταν άμεσες και αποτελεσματικές.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα παλιά, ιστορικά κτήρια του κέντρου της πόλης, όπως το Μέγαρο Κοθρή όπου αποφασίστηκε η τοποθέτηση νέας περίφραξης με σκοπό τη διατήρηση της απόλυτης ασφάλειας σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Στην σύσκεψη εργασίας συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας Μανόλης Χαιρέτης, Τεχνικών Υποδομών και Βιώσιμης Κινητικότητας Γιώργος Σισαμάκης, Χωροταξικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας Στέλα Αρχοντάκη, Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Γιαλιτάκης, Χωροταξικού Σχεδιασμού, Καθημερινότητας και Ρύθμισης Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων Γιώργος Καραντινός, Παιδείας Αντώνης Περισυνάκης, Κοινωνικής Μέριμνας Γιώργος Τσαγκαράκης, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Ψηφιακού Μετασχηματισμού Τάσος Τσατσάκης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαρία Σκραφνάκη, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Κώστας Βαρβεράκης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας Μανόλης Μανουσάκης και Σγουρίτσα Πιταροκοίλη, της Πολεοδομίας Μαίρη Φραγκιουδάκη.