Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, πραγματοποιείται στο Ηράκλειο, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας.
Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρίσκονται οι διατάξεις που όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, «νομιμοποιούν» την 13ωρη ημερήσια εργασία και «υπονομεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα στο 8ωρο».
Δημόσιος τομέας – Οι θέσεις της ΑΔΕΔΥ
Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει «αντεργατικές ρυθμίσεις» και καλεί σε μαζική συμμετοχή όλων των δημοσίων υπαλλήλων.
Τα βασικά αιτήματά της περιλαμβάνουν:
Απόσυρση του νομοσχεδίου για το 13ωρο
Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού
Αυξήσεις στις αποδοχές και νέες συλλογικές συμβάσεις
Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους
Τα αιτήματα της ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζομένους σε πανεργατική απάντηση, ζητώντας την κατάργηση του 13ώρου, τη μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου και την επαναφορά ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν Εργατικά Κέντρα από Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα, Εύβοια, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Χανιά και πολλές ακόμη περιοχές, όπως και Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Φαρμάκου, Τύπου, Λογιστών και Σιδηροδρομικών.
Τα συνδικάτα δηλώνουν αποφασισμένα να κλιμακώσουν τον αγώνα, τονίζοντας πως το νέο νομοσχέδιο «καταργεί κατακτήσεις δεκαετιών» και μετατρέπει το δικαίωμα στην εργασία σε «ελαστικό προνόμιο».