Ανοίγει ο δρόμος για την ανάθεση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου που θα καλύψει την περιφερειακή ενότητα όλης της Αλικαρνασσού, για την οποία υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας της Λότζια με τους επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων αύριο Πέμπτη.
Η ανάθεση του Σχεδίου έρχεται στον απόηχο των γεγονότων που συνδέονται με το ότι η ανάπλαση 3.000 στρ. δημόσιας γης του αεροδρομίου δεν καθορίζεται με στρατηγικούς όρους από την τοπική αυτοδιοίκηση, ακριβώς επειδή πλέον «αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των όρων του δανείου της ΕΤΕπ» για την κατασκευή του αεροδρομίου Καστελλίου.
Στο πλαίσιο αυτό, η Λότζια αποφάσισε να δρομολογήσει την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την Δημοτική Ενότητα της Νέας Αλικαρνασσού, συμπεριλαμ- βανομένης και της έκτασης του αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης», στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που πρέπει να υπάρξει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η Λότζια διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για μια μεγάλη αναπτυξιακή παρέμβαση, με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες 10ετίες, η οποία αναμένεται να θεμελιώσει τους βασικούς πυλώνες των δραστηριο- τήτων που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή.
Στελέχη της δημοτικής Αρχής ξεκαθαρίζουν ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού που δρομολογείται, πρόκειται να γίνει μια εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση επί του θέματος, καθώς εκτιμάται ότι ειδικά οι κάτοικοι της περιοχής, πρέπει να έχουν λόγο στην διαμόρφωση ενός σχεδιασμού που τους αφορά άμεσα.
Όπως σημειώνουν παράγοντες της Λότζια, «η μεταφορά του αεροδρομίου στο Καστέλλι δημιουργεί ευκαιρίες για την ανάπτυξη και αξιοποίηση τόσο του χώρου που καταλαμβάνει σήμερα, όσο και όλης της περιοχής Αλικαρνασσού, κάτι που αποτελεί βασική προτεραιότητα της επόμενης δημοτικής μας θητείας.
Η προσέγγιση σε σχέση με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, σχετίζεται με τον ολοκληρωμένο επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Δημοτικής Ενότητας Αλικαρνασσού και όχι μόνο της συγκεκριμένης έκτασης, που άλλωστε δεν αποτελεί δημοτική ιδιοκτησία.
Έτσι, με την ίδια μεθοδολογία της συμμετοχικής διακυβέρνησης που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια, εκπονείται ένα Ειδικό Χωρικό Σχέδιο στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί ευρεία διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Η διαβούλευση θα περιλάβει την τοπική κοινωνία και φορείς όπως τα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα, το Ελληνικό Δημόσιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης , ΥΠΕΝ, Συλλόγους και Συλλογικότητες, Επιμελητήρια, ενδιαφερόμενους επενδυτές, με τους οποίους θα συναποφασιστεί η επόμενη μέρα, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη έκταση, αλλά και για το πως αυτή θα επηρεάσει και θα ενδυναμώσει τον αναπτυξιακό ρόλο και δυναμική ολόκληρης της Δημοτικής Ενότητας Αλικαρνασσού και κατ’ επέκταση του Δήμου.
Το Σχέδιο αυτό θα συγκεντρώνει τις προτεινόμενες δράσεις και θα λειτουργήσει ως τεκμηρίωση για την αναζήτηση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου. Η προσέγγιση της δημοτικής Αρχής είναι ότι η αναπτυξιακή κατεύθυνση της περιοχής πέρα από τις πολεοδομικές προβλέψεις θα πρέπει να κινείται στην ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικότητας σχετικής με τους τέσσερις πυλώνες (Τουρισμός – Πολιτισμός, Περιβάλλον, Αγρο-διατροφή, Γνώση).
Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου, θα μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο ενός μεγάλου πολυθεματικού πάρκου, ως θερμοκοιτίδα νέων καινοτόμων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, η οποία θα έχει διεθνή αναφορά και θα μπορεί να δράσει ως πόλος δημιουργίας, όχι μόνο για δικούς μας νέους επιστήμονες, αλλά και για αλλοδαπούς που θα επιλέξουν συνειδητά τον δήμο μας ως χώρο διαμονής και επαγγελματικής ανάπτυξης τους. Έτσι, η Αλικαρνασσός από υποδοχέας δραστηριοτήτων που υποβάθμιζαν την ποιότητα ζωής των κατοίκων μέχρι σήμερα θα αναδειχτεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων του Δήμου τα επόμενα χρόνια.