Οι θρύλοι του χωριού του και ένα …όνειρο των ημερών, ότι βρήκε πολλές χρυσές λίρες οδήγησαν, όπως ισχυρίζεται, τον 60χρονο στην ανασκαφή όπου εντοπίστηκε από αστυνομικούς μαζί με τους τρεις συγκατηγορούμενους του.
Και μπορεί να μην βρέθηκαν αρχαία και χρυσά νομίσματα, όμως το στόρι είχε «happyend» αφού άπαντες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου.
Ταλαιπωρημένοι μετά από τρεις ημέρες στα κρατητήρια και μάλιστα εν καιρώ πανδημίας, μάλλον θα εμπεδώσουν για τα καλά ότι το «Μένουμε Σπίτι» είναι και ασφαλές και σωτήριο.
Στον 60χρονο επιβλήθηκε μόνο ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου.kai h
«Ο συνδυασμός διαφόρων ιστοριών, μύθων και ενός ονείρου έφεραν τον εντολέα μου και τους λοιπούς κατηγορούμενους αντιμέτωπους με την κατηγορία για ένα βαρύτατο κακούργημα, με αίσιο τέλος για όλους, καθ’ ότι αφέθηκαν ελεύθεροι και ευτυχώς λόγω των συνθηκών θα βρίσκονται στις οικίες τους.
Επρόκειτο για μία απερισκεψία του εντολέα μου, την οποία δεν γνώριζαν οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοι και θεωρώ ότι έδωσε ένα πολύ σημαντικό μάθημα σε όλους: ότι το να βρεθεί κανείς στη θέση του κατηγορούμενου ακόμα και για ένα πολύ βαρύ κακούργημα, δεν είναι και τόσο δύσκολο» δήλωσε στην «Π» η συνήγορος υπεράσπισης, κ. Πάολα Κοκολάκη.
Από την πλευρά του ο κ. Απόλλωνας Καλογερόπουλος, επίσης συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, εκ των οποίων οι τρεις χωρίς κανένα περιοριστικό όρο, καταδεικνύει ότι δεν στοιχειοθετείται η αποδιδόμενη κατηγορία και κατά τη γνώμη μου ούτε ποινική δίωξη θα έπρεπε να ασκηθεί παρά μόνο εφόσον προέκυπταν επιβαρυντικά στοιχεία που δεν έχουμε ως τώρα.
Και προβλέπω ότι δεν θα έχουμε ούτε στο μέλλον ώστε να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της παράβασης του νόμου περί αρχαιοτήτων, η οποία είναι κακουργηματικού χαραχτήρα με απειλούμενη ποινή 5-10 έτη κάθειρξη».