λοτζια

Με τις ψήφους των παρατάξεων που συγκροτούν τη δημοτική Αρχή  εγκρίθηκε τελικά από το Δημοτικό Συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα έργων για το 2022 το οποίο καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, εν μέσω σκληρών πολιτικών αντιπαραθέσεων. Το νέο πρόγραμμα έργων φτάνει τα 29.950.935 ευρώ από τα οποία τα 16.086.663 ευρώ καλύπτονται από ίδιους πόρους και τα υπόλοιπα 13.864.272 ευρώ αφορούν σε χρηματοδοτήσεις από προγράμματα ΕΣΠΑ, Π.Δ.Ε. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο σχεδιασμός και η στόχευση του προγράμματος έγινε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τη δημοτική Αρχή ότι στερείται οράματος και να επικρίνει τη χαμηλή απορροφητικότητα του τρέχοντος προγράμματος έργων ειδικά σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των προτάσεων που δεν προήλθαν από τα έδρανα της συμπολίτευσης.

Μάλιστα από την αρχή της συνεδρίασης αποχώρησε ο κ. Ευρ. Κουκιαδάκης καταγγέλλοντας ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στη συζήτηση για ένα πρόγραμμα έργων το οποίο δε λαμβάνει υπόψη του τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Ανταπαντώντας οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Γ. Αναστασάκης και Γ. Σισαμάκης τόνισαν ότι οι υλοποιήθηκαν ισόποσα τα έργα που προτάθηκαν από τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση, ενώ σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα έχει ενσωματώσει στη φιλοσοφία του την προσπάθεια ένταξης του Ηρακλείου στις κλιματικά ουδέτερες πόλεις που δύναται να δημιουργήσει αναπτυξιακές συνθήκες για το Ηράκλειο αντίστοιχες με αυτές των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης περιέγραψε όλο το τεχνικό  έργο που έγινε επί των ημερών του περιγράφοντας ότι είχε όραμα και στόχευση, κατηγορώντας παράλληλα τη δημοτική Αρχή ότι δεν το αναγνωρίζει, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου Β.Λαμπρινού ο οποίος τόνισε δηκτικά ότι ποτέ δεν αμφισβήτησε και πάντα αναγνώριζε την παραγωγή των τεχνικών έργων που εκτελέστηκαν επί δημαρχίας Κουράκη.

Το κλίμα της συζήτησης έγινε εκρηκτικό όταν απαντώντας ο Γ.Καραντινός στον κ. Λυγερό για τις αυξήσεις των λογαριασμών των δημοπρατημένων έργων, τον κάλεσε να μην έχει επιλεκτική μνήμη και να θυμηθεί σε τι επίπεδα εκτινάχθηκε το κόστος του Πολιτιστικού Κέντρου, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του κ. Κουράκη.

Αυτή ήταν η κυρίαρχη ατμόσφαιρα που διατηρήθηκε σε όλη την υπόλοιπη συνεδρίαση του Σώματος στη διάρκεια της οποίας η πλευρά της αντιπολίτευσης δεν κατέθεσε πρόταση εναλλακτική σε σχέση με το τεχνικό πρόγραμμα έργων το οποίο και τελικά εγκρίθηκε με τις ψήφους της συμπολίτευσης και μόνο.

Για το επίμαχο θέμα η Λαϊκή Συσπείωση με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για χοντρή κοροϊδία για τις ανάγκες των εργαζόμενων και των λαϊκών οικογενειών του δήμου.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει: «στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής, Δ. Βρύσαλης ανέδειξε ότι και φέτος οι εργαζόμενοι κάτοικοι του δήμου, που το κράτος τους έχει ρημάξει στη φορολογία, που η δουλειά τους και ο ιδρώτας τους γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για να αβγαταίνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όλο ακούν για έργα από το σημερινό δήμαρχο –όπως και από τους προηγούμενους δημάρχους- ακούν για λεφτά που φέρνουν στον δήμο, ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιοι δεν τα βγάζουν πέρα με το αναιμικό εισόδημα που τους έχει απομείνει και με τις καθημερινές τους ανάγκες να μεγαλώνουν.

Ούτε η σημερινή δημοτική αρχή, ούτε οι άλλοι οκτώ συνδυασμοί της δήθεν αντιπολίτευσης που υπηρέτησαν προηγούμενες τοπικές αρχές δεν διεκδίκησαν ποτέ από τις κυβερνήσεις τα κονδύλια και τα έργα που πλήρωσαν και δικαιούνται οι εργαζόμενοι του Ηρακλείου. Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2022 λένε πως προγραμματίζουν έργα περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά μόνο 400.000 ευρώ, μόνο το 1,3% (!), είναι από την κρατική χρηματοδότηση για τις αρμοδιότητες του δήμου, που έχει πληρώσει ήδη ο λαός.

Περίπου 13,8 εκ. ευρώ είναι προγράμματα αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του κράτους (ΕΣΠΑ και ΠΔΕ), που παίρνει ο δήμος ως υπεργολάβος. Τα έχει πληρώσει ο λαός, αλλά οι προτεραιότητες είναι προκαθορισμένες από άλλα κέντρα, όχι με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά για να δώσουν κέρδη σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, έργα «βιτρίνας» κλπ.

Τα υπόλοιπα 15,8 εκ. ευρώ θα είναι από «ίδια έσοδα», δηλαδή θα ξαναπληρώσει ο κόσμος, είτε με τοπικούς φόρους που θα βάλει ο Δήμος, είτε από δάνεια που πάλι ο κόσμος –το μόνιμο υποζύγιο – θα υποχρεωθεί να εξοφλήσει».